Mesagerul financiar-fiscal

MODIFICĂRI FISCALE PENTRU PERSOANE FIZICE în vigoare de la 1 ianuarie 2018

Prin OUG 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 885/10.11.2017, au fost aduse unele dintre cele mai mari modificări din acest an, schimbări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Este vorba, în primul rând, de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, schimbare care a obligat toţi angajatorii să iniţieze negocierea colectivă până la 20 decembrie 2017. În contextul mutării CAS şi CASS la salariat, angajatorii vor putea transmite până la data de 31 martie 2018, orice modificare a salariului de bază lunar brut, a indemnizaţiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri.
În cele ce urmează vom prezenta formele de impozitare valabile pentru persoanele fizice din 2018, în urma modificărilor fiscale amintite, pentru unele dintre cele mai cunoscute şi des întâlnite tipuri de investiţii:
Impozitarea veniturilor din dividende
Ne referim la veniturile din dividende de la societăţile comerciale listate la bursă, precum şi cele nelistate la bursă.
Impozitul pe dividende rămâne de 5% şi în 2018 (prin reţinere la sursă).
Impozitarea veniturilor din chirii
Impozitul pe veniturile din chirii scade de la 16% la 10% şi se aplică la o bază de 60% din valoarea chiriei.
În Codul fiscal, conf. art. 84, referitor la stabilirea venitului net anual din cedarea folosinţei bunurilor, se menţionează:
„(3) Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.”
Veniturile se declară individual prin declaraţia 200, până la data de 25 mai a anului următor pentru anul precedent.
Impozitul pe dobânzi
În ceea ce priveşte impozitul pe dobânzi (depozite bancare, obligaţiuni corporative), acesta scade de la 16% la 10% şi se reţine la sursă.
De precizat că veniturile din dobânzile titlurilor de stat sau obligaţiunilor municipale sunt neimpozabile.
Impozitul pe câştigurile de capital (din vânzarea acţiunilor, unităţilor fondurilor mutuale)
În această privinţă, impozitul scade de la 16% la 10% şi se aplică asupra câştigului de capital (preţul de vânzare minus preţul de achiziţie, inclusiv costurile/comisioanele de tranzacţionare).
Baza de impozitare este calculată la sfârşit de an prin însumarea tuturor câştigurilor şi pierderilor de capital de pe parcursul anului şi se declară de către contribuabil prin declaraţia 200, până la data de 25 mai a anului următor pentru anul precedent.
Câştigurile de capital realizate pe bursă din afara ţării, se declară separat, pe baza declaraţiei 201.
În ceea ce priveşte contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate pentru aceste tipuri de investiţii:
CASS pentru veniturile din dividende, chirii, dobânzi şi câştiguri de capital în 2018
În 2018, cota de CASS devine 10% şi se datorează pentru aproape toate tipurile de venituri:
• Salarii;
• Activităţi independente (PFA, PFI etc.);
• Chirii;
• Veniturile din investiţii (dividende, dobânzi, câştiguri de capital etc.).
De precizat că această contribuţie va trebui achitată şi dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.
În afară de veniturile din salarii, care vor fi supuse CASS la valoarea lor, toate celelalte venituri menţionate la articolul 155 alin. 2 Cod fiscal (activităţi independente, chirii, venituri din investiţii) vor fi supuse CASS doar dacă depăşesc un plafon reprezentat de 12 salarii minime brute pe an, adică 1.900 de lei x 12 luni = 22.800 lei pe an.
În cazul în care aceste venituri cumulate depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute pe an, se datorează CASS la valoarea unui salariu mediu minim pe lună, adică 1.900 de lei x 10% = 190 de lei pe lună, respectiv 2.280 lei/an.
Prin urmare, dacă un contribuabil încasează, cumulat, venituri din dividende, activităţi independente, chirii şi alte asemenea surse într-un plafon de cel puţin 12 salarii minime brute, va plăti, pentru veniturile din dividende, atât impozit pe venit de 5%, cât şi CASS de 10%.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura