Actualitate

Modificări ale legii pentru întărirea autorităţii poliţiştilor

Natalia Bumbac

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a adus în dezbatere publică un pachet de propuneri legislative menite să transparentizeze şi să întărească autoritatea poliţiştilor care acţionează în teren. Conform comunicatului transmis de IPJ Hunedoara, modificările stabilesc modul de acţiune al poliţiştilor în relaţia directă cu cetăţenii, în cazuri precum legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul Poliţiei sau controlul corporal şi al vehiculului. Totodată, sunt prevăzute drepturile unei persoane conduse la sediul Poliţiei. Aceste prevederi vor fi introduse în Legea de funcţionare a Poliţiei pentru a fi cunoscute de toţi cetăţenii.

Trei infracţiuni noi
Prin acelaşi pachet de propuneri legislative vor fi introduse trei noi infracţiuni. Aşadar, va fi considerată infracţiune „împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu”, aici avându-se în vedere împiedicarea poliţiştilor de a legitima o persoană, de a o conduce la sediul Poliţiei, de a o percheziţiona corporal sau de a constata o infracţiune în flagrant.
A doua infracţiune prevăzută este „întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene” directe la adresa unui poliţist aflat în misiune. De asemenea, va fi încadrată ca faptă penală „continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator şi după aplicarea amenzii prevăzute de lege”. Pentru săvârşirea acestor trei infracţiuni sunt prevăzute pedepse cu închisoarea între trei luni şi trei ani.
Totodată, sancţiunea pentru refuzul de legitimare va fi majorată, de la sume cuprinse între 100 şi 500 de lei, la sume între 500 şi 1.500 de lei.
Şi şoferii care vor refuză să prezinte documentele la control vor fi amendaţi cu sume de până la 1.000 de lei.
Poliţiştii vor avea dreptul să le ceară persoanelor care fac obiectul unor măsuri poliţieneşti să renunţe la obiectele care pot fi folosite pentru un atac şi să le ceară să-şi ţină mâinile la vedere. De asemenea, se introduce prezumţia de intenţie a unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului.

Pătrunderea în casă fără acordul proprietarului
Un alt capitol al acestor modificări se referă la descrierea situaţiilor în care poliţistul va avea dreptul să intre într-un imobil fără acordul proprietarului. Acest lucru se va putea întâmpla dacă vor exista indicii că în acel spaţiu se află o persoană a cărei viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol, sau o persoană decedată. Poliţiştii vor intra într-o locuinţă dacă vor avea date că acolo se ascunde un infractor violent sau autorul unui act terorist.
Mai mult de atât, poliţistul va putea intra într-un spaţiu, inclusiv prin folosirea forţei în cazul în care are motive temeinice să anticipeze o opoziţie armată sau violentă, dar şi dacă există riscul distrugerii unor probe. Poliţistul va putea pătrunde într-o locuinţă şi dacă va fi refuzat sau nu i se va răspunde la solicitările lui de a intra. După prinderea infractorului sau a teroristului, a conservării probelor, va fi obligat să părăsească imobilul, putând să rămână doar dacă va avea consimţământul proprietarului.

Poliţiştii susţin modificările
Propunerile legislative le-au fost prezentate poliţiştilor, care se declară în favoarea lor. În plus, reprezentanţii IPJ Hunedoara arată că „nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituţional la o realitate socială, reflectată în creşterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI”.
De asemenea, Corpul Naţional al Poliţiştilor a transmis un mesaj în care se precizează că susţine proiectul legislativ pentru întărirea autorităţii poliţistului. „În ultimul an cel puţin, cazurile de ultraj asupra oamenilor legii au înregistrat o creştere de peste 20 la sută. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă! Acesta trebuie să fie punctul de plecare pentru orice dezbatere, pentru orice om care îşi doreşte siguranţă”, se arată în respectivul mesaj.

One thought on “Modificări ale legii pentru întărirea autorităţii poliţiştilor

  • dar mizeriile alea de politai nu ar trebuii sa se legitimeze si inainte de a ma legitima sa faca un test de alc… mi se pare foarte normal avem drepturi egale prima oara imi arati respect apoi primesti respect

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura