ActualitateFlash

Ministrul Energiei a vizitat două microhidrocentrale de pe Strei

gerea 1Ministrul Energiei, Andrei Gerea, împreună cu administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A, Remus Borza, au vizita,t vineri, Sucursalele și Uzinele Hațeg. Unul dintre obiectivele de interes a fost noua microhidrocentrală aflată în construcţie la Bretea. Alături de ei s-a aflat prefectul Sorin Vasilescu.

“Dorim ca Hidroelectrica să performeze”

„Am venit la invitația domnului Remus Borza și pe fondul discuțiilor care au avut loc cu reprezentanții Hidroelectrica, legate de investiţiile care se fac. Ne dorim foarte mult ca Hidroelectrica să performeze nu numai în sensul asigurării unui profit, bineînțeles, ne dorim ieșirea sa din insolvenţă și așteptăm ca Justiţia să-și spună cuvântul într-un timp cât mai scurt, dar totodată, problemele nu ne așteaptă și Hidroelectrica trebuie să-și facă planul de investiții. Este important pentru România, în primul  rând, să ne asigurăm capacitatea de producţie suficientă, în vederea asigurării siguranței securității energetice naționale. Asta înseamnă, până la urmă, și această investiţie, parte din securitatea energetică și capacitate suplimentară de producţie aflată la dispoziţia statului român”, a declarat ministrul Andrei Gerea.

Totuşi, se poate privatiza

După Uzinele Haţeg, delegaţia s-a deplasat la Caransebeş, Târgu Jiu şi Porţile de Fier, pentru a verifica stadiul lucrărilor la proiectele de investiţii din zonele respective. Mai trebuie spus că Andrei Gerea şi Remus Borza vor pleca luni la Belgrad, unde se vor întâlni cu ministrul sârb al Energiei şi alţi oficiali, în vederea punctării unor aspecte esențiale ce țin de colaborarea bilaterală în ce pmicrohidro Plopirivește domeniul producţiei şi distribuţiei de energie. Este cunoscut faptul că începând cu anul curent, Hidroelectrica are la Belgrad o reprezentanţă dedicată operaţiunilor de trading de energie. De altfel, Hidroelectrica a investit în perioada 2012-2014, peste 270 de milioane de euro în finanţarea unor capacităţi noi de producţie a energiei electrice, iar pentru intervalul 2015-2020,  a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro. Întrebat dacă există posibilitatea privatizării companiei, așa cum s-a zvonit, administratorul judiciar Remus Borza a declarat că “da, se poate vorbi de privatizare, chiar dacă Hidroelecrica se află în insolvență”. Amintim că aceasta se află în insolvență pentru a doua oară în ultimii trei ani, cu toate că  a înregistrat, în primul trimestru din 2015, un profit profit brut în valoare de 405 milioane lei, adică aproape dublu față de cel din perioada similară a anului trecut.

Bretea Strei , investiţia se apropie de finalizare

Cât privește centrala aflată în construcție la Bretea, cu 12 MW putere instalată şi 24,34GWh/an aport  energetic,  aceasta face  parte  din  amenajarea  hidroenergetică a râului  Strei  pe  sectorul Subcetate-Simeria, care, în varianta optimizată, va însemna concretizarea unui amplu proiect ce cuprinde 7 hidrocentrale, dintre care 3 cu lac de acumulare şi 4 cu derivaţie. Programul mai conţine un număr de 14 hidroagregate şi 3 microhidrocentrale şi totalizează o putere instalată de 84,25 MW şi o producție medie anuală de 164,52MWh. Valoarea investiţiei de la Bretea este de peste 58 milioane de euro, dintr-un total estimat de 420 milioane de euro. Va fi pusă în funcţiune în decembrie 2015, în prezent, fiind implementat circa 62 la sută din proiect. (Magdalena Șerban)

 

One thought on “Ministrul Energiei a vizitat două microhidrocentrale de pe Strei

  • Care microhidrocentrale, este vorba de ditamai hidrocentalele comuniste, concepute de comunisti si construite de urmasii si mai sinistri ai comunistilor, care devasteaza complet valea. Microhidrocentrala este pana la 100 kW, nu la zeci de MW! Faceti reclama la ecocid. Pe cand sa ne asteptam sa faceti reclama si la genocid?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura