Mesagerul hunedorean – Opinii confirmate

11 octombrie 2010 | 6 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

În cele ce urmează, voi oferi indirect o confirmare, prin intermediul a doi politologi cunoscuţi, Mihaela Miroiu şi Cristian Pîrvulescu, ambii de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. De fapt, nu atât eu sunt confirmat, cât întreaga rubrică „Fără băşcălie” din ziarul Mesagerul hunedorean, prin întreaga rubrică înţelegând atât editorialul în sine, cât şi comentariile avizate ale cititorilor mei. La fel spun, prin comentarii avizate înţeleg opiniile pertinente, nu auto-băgările în seamă care nu fac decât să demonstreze că avem o înclinare nativă spre a lua în derâdere lucrurile grave din viaţa noastră. Până la un punct, e vorba de haz de necaz. De la un punct încolo, e incapacitate de situare corectă în contextul vremurilor, dacă înţelegeţi ce vreau să spun.
Sincer, speram ca Mihaela Miroiu şi Cristian Pîrvulescu să spună că prea vedem totul în negru, că de fapt, nimic nu e atât de grav cum pare. Din păcate, cam aşa s-a exprimat Cristian Pîrvulescu (citez din memorie): „Situaţia e gravă? Da, e foarte gravă…”, argumentând simplu, prin cota de încredere a partidelor în rândul populaţiei, prin incapacitatea de a înţelege rolul statului, prin dispariţia democraţiei. Mihaela Miroiu consideră că succesiunile prea rapide de alegeri nu fac decât să înrăutăţească starea de fapt.
De luni de zile, vreo trei-patru comentatori constanţi ai rubricii mele nu fac decât să o completeze în mod inspirat. Aş fi preferat să ne înşelăm. Nu a fost cazul. Adrian Sinescu, Ioan Ionaşc sau „maria” pun diagnostice precise, dar din postările lor se subînţelege intenţia de a face ceva. Do something, anything, sună o reclamă de pe Discovery. Pofta celor care încearcă să facă ceva, orice, este în scădere – ca de altfel şi posibilităţile. Mă aflu, dacă vreţi, printre mohicanii – mă feresc totuşi să spun ultimii – ce speră în ceva, nu prea pot preciza în ce. Mai degrabă se petrece ceea ce am remarcat şi m-au confirmat (din nou şi din păcate) cei doi invitaţi – oamenii se retrag în grupuri, refuzând participarea civică. Nu mai votează, pentru că li se pare inutil. Au epuizat posibilităţile votând mereu, cum spunea Cristian Pîrvulescu, negativ. Adică, alegând răul cel mai mic. Oamenii se retrag din spaţiul public, blazaţi, primul gest fiind acela de a nu mai merge la vot, ceea ce delegitimează şi mai mult o clasă politică ce pare să nu sesizeze ruptura gravă între ea şi populaţia care înţelege ce se petrece. Cei ce nu înţeleg sunt masă de manevră.

Loading...

Comentarii (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. sever mateuca spune:

  hai sa fim seriosi mai gruiane ! poti vorbi despre pareri avizate in cazul unora emise de oameni care si le asuma nu despre cele ale anonimilor. care sunt aceia care se autobaga in seama ? cele doua personalitati dau verdicte ? emit pareri ? cu alte cuvinte cei care sunt de acord cu tine sunt avizati iar cei care nu sunt de acord cu tine se autobaga in seama. punct.

 2. Ioan Ionasc-Johann spune:

  N-am sa cedez tentatiei de a raspunde inevitabilelor „observatii” ce apar sau vor aparea in traditionalul spirit romanesc,adica :nu poti sau nu vrei sa cladesti,atunci macar fa ceva ,darima.Cu alte cuvinte e ca in situatia cind avind grija locului unde traiesti,te hotarasti si iti repari si redecorezi casa.Intotdeauna se va gasi un vecin „bun”,care in loc sa-ti urmeze exemplul,prefera sa se furiseze noaptea si sa-ti arunce cu noroi pe pereti.Tuturor acestor vecini,le amintesc faptul ca numai respirind poti aprecia calitatea atmosferei in care traiesti.Proiectul in sine,ma refer la „POLIticS&MEDIA” si manifestarile adiacente,sint un succes,un cadou pentru care se cuvine sa multumim initiatorilor.Manifestarile de la „Muzicastel”,si in special cele de vineri 9 octombrie,au dovedit ca exista si o altfel de Romanie,altfel de romani,ca exista valori etice,ca exista talent.Sint repere pe care daca nu sintem atenti ,cotidianul ni le ascunde.Si au mai dovedit,prin discursuri sau discutii ca n-au disparut spiritul analitic corect,cinstit,respectul pentru celalalt indiferent de virsta,pozitia in societate,profesie,intr-o expresie:fair-play-ul.Sint elemente vitale societatii,pe care „terorismul”(cuvint asumat pe buna dreptate in discurs de un distins invitat)cu care ne confruntam zilnic in toate laturile vietii cetatii (politic,economic,mediatic,cultural),persuasiv incearca sa le demoleze.Si parca pentru a spori stralucirea acestui eveniment si a confirma cele spuse,in permanenta au stralucit „diamantele” slefuite la „atelierul liceului S. Toduta”,palma peste gura pacatoasa a sustinatorilor idei ca „scoala romaneasca scoate timpiti”.Marturisesc ca desi am o virsta am simtit gheara emotiei sufocindu-ma si tentatia de a ma-nclina in fata talentului reprezentat de Alexandru Lazar,Paul Sirbu,Nicolae Voiculet,inimosului cvintet „Maggiore”.Satul de evolutia „cailor de circ”,excelenta metafora doamnei prof.Miroiu,in noptile ce au urmat,am adormit in sfirsit multumind lui Dumnezeu,ca nu au disparut „caii de povara si de curse”.Si se cuvine sa multumim pentru accesul la aceasta „tribuna” (ma refer la revista)tuturor initiatorilor proiectului,sustinatorilor si,desi as putea fi banuit pe nedrept de altceva,dar nu-l pot evita,inimosului Alexandru Gruian.

 3. maria spune:

  d.le Johann frumos sfirsit de saptamina, de invidiat, ce mai! hai sa va spun cum arata, pe site.urile online acest weekend. pe unul ni se comunica al treilea razboi mondial prezis de Vanga si care va incepe pe 11 noiembrie, deci exact peste o luna…apoi ca Ponta s-a dat de-a berbeleacul cu o masina si, poate cel mai cutremurator ar fi funerariile baiatului din Craiova injunghiat la scoala de catre un alt baiat, produsul bezmetic al societatii aiurea in care traim, dar si la altii cronica neagra a facut cap de afis, in sud Italia au fost funerariile unei copile de 15 ani ucisa si apoi violata de unchiul sau desi cind s-a semnalat disparitia copilei se presupunea ca a fost rapita de o banda de romani(!), asa cum anunta Arafat ca vor cucerii nu doar Israelul ba chiar Europa cu UTERUL femeilor lor saptamina trecuta s-a uitat un pic prin occident de amenintarea tiganilor romani si au ajuns la concluzia ca in curind orase mari precum Manchester sau Geneva sau Montreuill vor fi islamice…la Belgrad s-au caftit politistii cu extremistii ortodocsi ca sa-i apere pe homoxexualii care-si doreau o parada numai pentru ei, asa ca cei care au avut parte de un weekend simfonic au fost cu adevarat binecuvintati

 4. Johann spune:

  In sfirsit o zi implinita ! Buna ziua !Chiar ma gindeam de dimineata sa-mi permit o gluma postind:”When is ms. Mary?” Si iat-o !Multumesc pentru impresii;intradevar si eu sint suprasaturat de „news”-uri pline de abjectii si mai ales dupa acest week-end corvinesc de exceptie,pe care eu il numesc „un altceva vital unei societati sanatoase”.M-a bucurat mult si participarea publicului,proba care denota ca nu sintem atit de singuri.Intotdeauna am asteptat comentariile dvs. care simt ca sint pe aceeasi lungime de unda,ca sa evit o alta expresie referitoare la vibratii si care datorita unora a cazut in desuet,dar imi permit sa remarc ca v-am observat folosind un cuvint („caftit”),care nu se „lipeste” la imaginea pe mi-am intiparit-o in minte,dar,nu,nu va critic am fost doar luat pe nepregatite,dovedeste ca sinteti pregatita sa rezistati lumii in care traim.Pina la urma daca ai umor,e bine si asa,rezisti.Ca sa fiu sigur ca nu se va strecura vreo eroare,va asigur ca nu va curtez,e vorba doar de un impact pur uman,de interactiune la nivelul societatii.In plus avem un numitor comun.N-o sa-l dezvalui din nou cu riscul de a-i plictisi va las sa intuiti,am credinta ca veti tinti punctul.Va doresc lumina pe chip si launtric !

 5. tavi spune:

  Hai sa ma” auto-bag in seama”ca tot suntem foarte numerosii cititori ai ” fara bascaliei”.
  Domnule Mircea mie imi pare rau dar nu prea suna chiar asa de bine.
  Si azi, pina acum ,din cei 4 comentatori care sunt trei , „Luca si Matei”( adica Johanis si Maria ) se autobaga mai mult in seama, cu unele aspecte prezentate si, care nu au nici o legatura cu „Bascalia”.
  De fapt treaba asta cu lumile paralele, nu e de azi,de ieri.
  Deschide unul un subiect de discutie si se gasesc imediat doi trei sa intervina, cu toate ca interventiile lor nu prea au nici o legatura cu ceea ce se discuta.
  Cit despre aprecierile d-lui Cristian Pîrvulescu, personal nu prea le-as mai da atita atentie, intrucit mi se par deja prea scolastice, dumnealui s-a urcat prea sus pe un soclu cred cam inalt si care nu prea are mare justificare.Prea usor a devenit analist, „invatator „chiar profesor intr-ale politicii si fara a dovedi mai mult decit ceva „prodemocratie” parca!?!

 6. maria spune:

  tavi: NO COMMENT! CA E MAI BINE! Dar parca un pic mai civili nu ne-ar face rau!
  tocmai acesta este farmecul editiilor online, subsolul comentariilor!
  d.le Johann am folosit termenul caftit ironic evident ca ma enerveaza la culme luarile de pozitie ale vajnicilor contestatori ai homoxexualior mi s-a acrit!nu stiu cind vom invata sa traim in sfinta pace cu diversul de linga noi!de regula cei care condamnna pot fi persoane care nu s-ar da in laturi de la acte de pedofilie sau de-a arde o bataie la propria consoarta…

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Minerul Lupeni, la prima absenţă

Echipa de fotbal Minerul Lupeni a lipsit de la partida cu FC Bihor, programată la Oradea, în etapa a VII-a...

Rătăciţi pe munte, în căutare de ciuperci

Doi timişoreni, soţ şi soţie, s-au rătăcit sâmbătă în munţii Vâlcan, în zona Defileului Jiului – Gambrinus, în timp ce...

Cetate Deva a intrat la apă

Handbalistele echipei devene au rămas de căruţă şi la al treilea meci susţinut pe teren propriu în actuala ediţie de...

Închide