Actualitate

Medicul veterinar Constantin Mihăilă este protagonistul ediţiei de sâmbătă a campaniei „Premianţii fără premii”

Campania „Premianţii fără premii” continuă să ne invite să ieşim în stradă pentru a omagia oameni dintre şi de lângă noi. Evenimentul, ajuns în cel de-al cincilea an calendaristic, a reuşit să facă din Deva un loc recunoscut pentru modul în care se manifestă respectul în spaţiul public. Practic, toţi cei prezenţi reprezintă premiul oferit invitatului, toţi cei prezenţi sunt cei care semnează diploma pe care o primeşte protagonistul fiecărei ediţii. De această dată am ales să invităm un medic veterinar, pe dr. Constantin Mihăilă (foto), cel care a înfiinţat primul spital din vestul României, în care sunt trataţi prietenii noştri necuvântători.
Medicul Constantin Mihăilă a terminat Facultatea de Medicină Veterinară în anul 1994 la USAB Timişoara. S-a aflat în prima promoţie de medici veterinari care a făcut obligatoriu şase ani de studiu, după care s-a angajat la DSV Deva. În acel an au fost angajaţi toţi absolvenţii de la Cluj şi Timişoara în cadrul DSV Deva, după care au fost repartizaţi pe locurile libere existente în judeţul Hunedoara. După trei luni de stagiatură în laboratorul DSV Deva, a fost repartizat la CSV Băcia, unde după şase luni a dat examen pe post şi a obţinut funcţia de medic veterinar şef circumscripţie. În acest loc a lucrat exact trei ani şi trei zile. În acea perioadă, reţeaua sanitar-veterinară nu era privatizată, era angajat la stat.
În cariera sa, medicul Constantin Mihăilă a avut pacienţi dintre cei mai exotici. „Angajatul unui circ aflat în trecere prin oraş mă sună că s-a îmbolnăvit grav pitonul. Era vorba un exemplar deosebit de frumos. Din păcate, a fost transportat în condiţii improprii şi nu s-a mai putut face nimic pentru el. A murit de deshidratare”, îşi aminteşte Constantin Mihăilă. Pe lângă puzderia de câini şi pisici, el tratează iguane, broscuţe ţestoase, papagali, urşi şi zimbri. „Fiecare presupune o abordare diferită. De exemplu, papagalii sunt nişte păsări atât de fricoase încât stresul unei injecţii le ucide. Reptilele sunt cel mai greu de diagnosticat pentru că «nu se exteriorizează», explică specialistul. Munca de veterinar presupune şi riscuri. La Constantin Mihăilă, acesta s-a manifestat prin muşcătura unui cal speriat care aproape i-a amputat un deget.
Medicul hunedorean este proprietarul celei mai mari clinici veterinare din zona de Vest a ţării. Spitalul se adresează animalelor de companie şi dispune de opt compartimente de specialitate, conduse de medici veterinari. Personalul medical este structurat pe domenii stricte de intervenţie, iar pe timpul nopţii se asigură un serviciu de gardă. În cadrul spitalului există, printre altele, săli de consultaţii, o sală de operaţii foarte modernă, o sală de tratamente şi un laborator performant. De asemenea, animalele pot fi examinate cu ajutorul ecografului sau prin metoda clasică a radiografiilor. Spitalul mai dispune de o ambulanţă pentru solicitările urgente, de zi sau de noapte, venite din partea proprietarilor animalelor bolnave. Tot aici s-a deschis şi un serviciu de pensiune pentru animalele de companie, în situaţia în care stăpânii acestora sunt nevoiţi să plece de acasă pentru o perioadă.
Medicul Constantin Mihăilă este cel care a salvat foarte multe animale şi păsări sălbatice, pe care le-a tratat şi le-a repus în libertate.
Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să apere viaţa ca valoare supremă, vă propunem să ne întâlnim cu acest om sufletist şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă din preaplinul sufletului său.
Sâmbătă, 21 aprilie 2018, ora 11, dr. Constantin Mihăilă vine să-l întâlnim. Aveţi ocazia să-l priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori, venind în centrul Devei, în Piaţa Victoriei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura