EvenimentFlash

Medicul Dorel Săndesc şi jurnalistul Cornel Nistorescu au devenit Cetăţeni de Onoare ai municipiului Orăştie

Magdalena Şerban

Vineri seara, la Orăştie, într-un cadru festiv, medicul Dorel Săndesc (foto mare, în dreapta) şi jurnalistul Cornel Nistorescu (foto mare, în centru) au primit documentele care atestă statutul lor de Cetăţeni de Onoare ai municipiului.
Printre invitaţii la eveniment s-au numărat personalităţi marcante ale spaţiului public, precum fostul ministru de Educaţiei şi de Externe – Andrei Marga şi jurnalistul Răzvan Dumitrescu.
Evenimentul a fost unul emoţionant, atât prin natura discursurilor, cât şi a acordurilor marelui naist Gheorghe Zamfir, artistul care a reuşit să cucerească aplauzele întregii planete, cinstindu-şi neamul românesc. Şi-a pus amprenta şi asupra publicului din Orăştie, recitalul său fiind unul de excepţie.

Titluri acordate în unanimitate
La iniţiativa primarului Ovidiu Bălan (foto mare, în stânga), în şedinţa ordinară a Consiliului Local Orăştie de joi, 21 decembrie 2017, s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului celor două personalităţi marcante din domeniile medicinei şi jurnalismului din România, care au făcut cunoscut numele oraşului în ţară şi în străinătate.
„Ne uneşte dorinţa de a-i omagia pe cei plecaţi din zona noastră, înspre alte zări unde s-au împlinit profesional şi civic, dedicându-se comunităţii, dar fără a ne uita pe noi, cei dintre care au plecat şi în mijlocul cărora revin frecvent, cu bucuria de a ne fi de folos. Pentru noi, toţi, cei doi concetăţeni sunt eroii zilelor noastre, amândoi impunându-se prin activitatea profesională şi socială pusă în slujba celor mulţi. (…) Domnul Cornel Nistorescu, remarcabil jurnalist şi scriitor apreciat din presa scrisă şi vorbită, uneori incisiv, dar totodată obiectiv, contribuie la menţinerea echilibrului socio-politic, încercând să clarifice numeroase aspecte conceptuale în spiritul justei democraţii. (…) Domnul profesor doctor Dorel Săndesc spunea cândva că profesiunea domniei sale este o Golgotă şi este adevărat, pentru că aşa cum ştim, cariera medicală înseamnă, de cele mai multe ori, sacrificarea propriei libertăţi. (…) Întotdeauna a răspuns pozitiv tratării pacienţilor din municipiul nostru şi din întreaga ţară. Pentru toate faptele şi acţiunile dumnealor, prin care au adus numele Orăştiei şi al ţării pe meleagurile străine, le mulţumim” , a subliniat în cuvântul său de deschidere a manifestării din sala „Astra”, edilul-şef Ovidiu Bălan.
Îmbrăcaţi în straie populare, mari iubitori de tradiţii şi valori, cei doi sărbătoriţi au militat, printre altele, prin intermediul cuvintelor adresate publicului, pentru tot ceea ce semnifică sprijinirea satului ardelean şi a zonei în care s-au născut, au copilărit şi au trăit până la terminarea liceului. Dar iată cine sunt proaspeţii Cetăţeni de Onoare ai municipiului Orăştie, aşa cum rezultă din prezentările făcute în timpul evenimentului de vineri.

O viaţă în slujba medicinii…
Medicul Dorel Săndesc, profesor universitar doctor, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara, s-a născut în Orăştie, la 13 iulie 1959.
După absolvirea şcolii primare şi gimnaziale în Orăştioara de Sus, localitatea sa natală, a urmat cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăştie, iar apoi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „luliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. A profesat ca medic în Deva, Ciochiş şi Geoagiu, devenind, în 1994, medic specialist ATI la Spitalul Judeţean Timişoara. Din 2002, este şeful Clincii ATI din Timişoara, iar din 2007, este profesor universitar, fiind considerat unul dintre cei mai buni specialişti ATI din Europa.
Nu şi-a uitat niciodată originile şi revine foarte des pe meleagurile sale de suflet. De altfel, a sprijinit elevi ai liceului pe care l-a absolvit, cu rezultate bune la învăţătură, însă care proveneau din familii modeste. A donat unităţii de învăţământ bustul lui Aurel Vlaicu şi i-a susţinut pe toţi cei din zonă, care au întâmpinat suferinţe medicale şi i-au cerut ajutorul. A publicat în ţară şi străinătate peste 100 de lucrări, a fost autor principal, respectiv editor al unui număr de 21 de cărţi tipărite în România sau peste hotare, este membru în colectivul de redacţie a şapte reviste naţionale şi internaţionale, a fost invitat la numeroase congrese europene şi mondiale de ATI, a făcut stagii de specializare şi perfecţionare în Marea Britanie, Olanda, Franţa şi SUA, a fost preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, preşedintele Comisiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Ministerului Sănătăţii, este membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Mondiale de Anestezie şi Terapie Intensivă, este membru în Consiliul European al Societăţii de Anestezie şi Terapie Intensivă, este membru de onoare al Societăţii Israeliene de Anestezie şi Terapie Intensivă, a fost Ministru Secretar de stat, iar lista reuşitelor continuă. De asemenea, a fost decorat de Majestatea Sa Regele Mihai cu medalia „Crucea Casei Regale a României“. Marele maestru Gheorghe Zamfir îl apreciază ca fiind „un dac adevărat ce ar trebui clonat de 20 de milioane de ori“.
„Un puşti sălbăticuţ, dar hrănit cu multe cărţi, cobora în oraşul cu «O» mare, în Orăştie, ca să-şi continue şcoala. De atunci am avut şansa să trec prin multe din marile citadele ale lumii din aproape toate continentele, dar mărturisesc că niciodată nu am fost copleşit de nici un oraş aşa cum a fost copleşit acel pui de lup sălbăticuţ când a coborât în Orăştie”, au fost cuvintele rostite de medicul Dorel Săndesc la începutul discursului de la manifestarea din sala „Astra”. Acesta a declinat orice ofertă de a rămâne peste graniţele ţării, valorile sufleteşti fiind mai de preţ decât orice remuneraţie de ordin material. „…simt pe pielea mea cămeşea lu’ tata, acest peptar vechi de peste jumătate de secol are parcă mirosul lui, după atâtea sute de zile şi nopţi în care l-a purtat pe la căluşeri, pe la nedei, botezuri şi nunţi”, a spus medicul Dorel Săndesc în cuvântul său, mulţumindu-le tuturor celor care au contribuit la omul care este azi.

…şi o alta, zodia condeiului
Cornel Nistorescu şi-a lăsat demult amprenta în presa românească, şi în cea de dinainte de 89, dar şi în cea de după. S-a născut la 15 decembrie 1948, în satul Turmaş (comuna Mărtineşti), din părinţi agricultori, cu frică de Dumnezeu şi iubitori de morală creştină.
A făcut şcoala primară la Mărtineşti, iar apoi a absolvit liceul „Aurel Vlaicu“ din Orăştie. Studiile universitare le-a urmat în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, secţia română-italiană (absolvent în 1974).
Debutul său jurnalistic s-a produs cu un reportaj în revista „Viaţa studenţească” (1971), acolo unde s-a şi angajat la terminarea facultăţii şi a activat preţ de şase ani (1974-1980). A mai colaborat la „Amfiteatru”, „Echinox”, „Steaua”, „Flacăra” etc. S-a ocupat, ca student, de folclor. Făcea parte din grupul de folclorişti ai Facultăţii clujene de Filologie, colindând în fiecare vară satele Transilvaniei în căutare de texte şi obiceiuri populare. Astfel a prins gustul călătoriilor şi a învăţat arta discuţiilor cu localnicii, două calităţi necesare oricărui reporter. Nina Cassian este cea care l-a îndemnat, citindu-i textele, să scrie proză. A publicat trei cărţi: „Întâmplări în liniştea unei fotografii” (1978), „Paradisul provizoriu” (1982) şi „Proprietarul de iluzii” (1988). În 1990 a fondat împreună cu Mihai Cârciog trustul de presă „Expres”, pe care l-a condus din poziţia de director, publicând totodată numeroase reportaje şi comentarii sau editoriale sub genericul „Reportaj de buzunar” şi „Epistole politice”.
În 1997 ajunge directorul cotidianului Evenimentul Zilei. Este unul dintre fondatorii postului de radio Europa FM şi al postului Total FM şi directorul general al publicaţiei Cotidianul. Editorialele semnate de Cornel Nistorescu în perioada când a condus „Evenimentul zilei“ (18 februarie 1997-30 decembrie 2000), publicate în volumul „În cazanul tranziţiei“, reprezintă mai mult decât o sumă de texte apărute, vreme de trei ani, într-un cotidian de mare succes.
De remarcat articolul extraordinar, „Cântarea Americii”, ce a fost publicat în „Evenimentul zilei” după atentatul din 11 septembrie 2001 din SUA, care a distrus turnurile gemene, editorial tradus şi preluat de întreaga presă americană, dar şi de alte publicaţii din lume, articol ce rămâne piatră de temelie în istoria gazetărească.
Îmbrăcat în frumosul port popular din zona Orăştiei în timpul ceremoniei de primire a diplomei de Cetăţean de Onoare a municipiului Paliei, Cornel Nistorescu a spus de ce a ales să vină îmbrăcat aşa.
„Ne-am îmbrăcat aşa, nu de fiţe, ci ca un omagiu pentru părinţii noştri şi ca un semn că pledăm pentru lumea ţărănească din care ne tragem, că sufleteşte nu ne-am rupt de ea. Şi eu, şi Dodo (n.r. Dorel Săndesc) credem că suntem datori lumii din care ne tragem şi satelor din care provenim. (…) Mai credem că trebuie făcut ceva şi mai putem face ceva pentru satul românesc. (…) Nu instituţiile de astăzi, ci trecutul nostru ne dă identitate. Sunt convins că fiecare trebuie să mai încerce un gest pentru aceste sate care au adus hrana Orăştiei, soldaţii Orăştiei. Femeile frumoase ale Orăştiei sunt din satele astea. Satele acestea nu merită condamnate să rămână simple dormitoare ale oraşelor sau chiar să rămână părăsite. (…) Faceţi şi dumneavoastră ceva pentru satele din care vă trageţi. E păcat de Dumnezeu să ne pierdem trecutul”, a fost îndemnul jurnalistului Cornel Nistorescu, despre care fostul ministru de Externe, prof. univ. dr. Andrei Marga, a spus că „este reperul principal al presei din România“.

4 comentarii la „Medicul Dorel Săndesc şi jurnalistul Cornel Nistorescu au devenit Cetăţeni de Onoare ai municipiului Orăştie

  • O mica inadvertenta Bustul lui Aurel Vlaicu a fost donat scolii de catre Cornel Nistorescu!

  • Pe fond.
    Vaccin de imagine diluat, marca PSD, administrat in plina pandemie de … hoti.
    Dar in varful puterii, cand aveti de gand sa puneti valori tovarasi ?!
    Nu ne spuneti ca PSD sta in : Vasilescu, Dan, Pop, Daia, Bodog …
    Ce face acum PSD (de un an) se poate numi „prostitutie politica”.
    Este un trend nespecific stangii. Este inventat si promovat de PDL.
    Importat si impus de Dragnea in PSD. Urmeaza „canibalizarea politica” , ceea ce a si inceput.
    Chestiunile astea nu fac bine PSD, nu fac bine balantei politice, nu fac bine Romaniei.
    Tablou Centenar Bacovian.

  • Tara asta este blestemata sa nu scape de nemernici niciodata….Cornel Nistorescu,alias Camil ,numé de cod ca turnator la securitate,casatorit de cel Putin patru ori.Ca turnator la securitate era recunoscut ca nu are mama,nu are tata….turna chiar si neamurile apropiate.Daca acum este cetatean de onoare ,cum trebuie sa fie catatenii care il onoreaza?!?!?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura