Comunitate

Medici de familie nemulţumiţi

04 medic_famillie

Nicoleta Popa

Medicii de familie hunedoreni nu sunt de acord cu noua metodă de plată propusă de ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Acesta intenţionează să regândească plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste, astfel încât să se ia în considerare serviciul medical prestat, nu persoanele înscrise.

„Vor să vadă cum dispare medicina de familie”
„Probabil că domnul ministru nu ştie că noi muncim extrem de mult. În toată lumea, medicii de familie sunt plătiţi şi în funcţie de numărul de pesoane de pe liste. Oricum, noi am muncit pentru fiecare şi până acum, la fiecare sfârşit de an am făcut bilanţ pentru fiecare persoană înscrisă. Eu cred că ministrul vrea să diminueze veniturile medicilor. Dacă vom munci şi nu vom fi plătiţi, cu siguranţă, vom lua atitudine, în ideea în care în România, această meserie este minimalizată şi probabil că ei vor să vadă cum medicina de familie dispare şi mai ales, îşi doresc să îi vadă pe doctori plecând în străinătate. În plus, noi trebuie să plătim din buzunarele noastre tot ce consumăm, reţete, trimiteri, plus plata utilităţilor, şi salariile asistenţilor, iar când tragem linie, nu mai rămânem cu nimic,” a declarat Lucia Lăpuşca, medic de familie.

„Nu s-a făcut nimic”
Pe de altă parte, alţi doctori consideră că, prin noua lege de plată vor fi remuneraţi şi pentru consultaţiile pacienţilor. „Cred că este bine ca medicul de familie să fie plătit în funcţie de serviciile pe care le prestează. Spun acest lucru, pentru că, spre exemplu, sunt foarte multe persoane care vin din străinătate şi au pretenţii la serviciu medical, pentru că o dată s-au înscris pe listă, deşi nu sunt asiguraţi. Noi nu îi putem refuza, dacă au nevoie de ajutor. De când s-a înfiinţat sistemul de asistenţă primară, în contractul cadru s-au schimbat foarte puţine. Am cerut să se dea un pachet minim de servicii, pentru ca astfel, oamenii să ştie la ce au dreptul. Nu s-a făcut însă nimic”, a precizat dr. Ana Chiş, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Hunedoara.

Apel de urgenţă
Totodată, ministrul Sănătăţii a mai spus că doreşte să redea astfel demnitatea medicului de familie şi să îi dea posibilitatea de a-şi exercita efectiv meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri, aşa cum se întâmplă acum. Potrivit acestuia, reformarea sistemului de medicină primară va fi regândită asemănător cu sistemul de urgenţă 112. Astfel, în fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un call-center, de tip sistem de urgenţă 112, la care cetăţeanul să poată apela atunci când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura