Comunitate

Marcel Lapteş, cronicar al culturii populare hunedorene

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în 28 iulie 2017, ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural dedicat celei de-a 75-a aniversări a etnologului Marcel Lapteş (foto mare). Cu această ocazie, Biblioteca Judeţeană îi va dărui biobibliografia „Marcel Lapteş, cronicar al culturii populare hunedorene”.
Are multe proiecte etnofolclorice
„Profesorul şi etnologul Marcel Lapteş s-a născut la 28 iulie 1942 la Iaşi. Aici a urmat şcoala generală, apoi liceul la Bârlad. Este absolvent al Facultăţii de Filologie, secţia Limbă şi Literatură Română, a Universităţii din Timişoara, specializat în etnologie şi folclor. Între anii 1963 şi 1978 a funcţionat ca profesor la diferite şcoli din judeţele Maramureş şi Hunedoara. Din anul 1978 s-a dedicat studierii etnografiei şi folclorului hunedorean, fiind metodist la Centrul Creaţiei Populare Deva-Hunedoara, unde a lucrat până la pensionare. De peste patru decenii se ocupă de profilul complex al culturii populare hunedorene, desfăşurându-şi activitatea în domeniul etnologic, etnografic şi folcloric. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate din acest domeniu, fiind în permanenţă preocupat de valorificarea folclorului autentic, de studierea unor tradiţii şi obiceiuri legate de viaţa satului hunedorean. A realizat importante proiecte etnofolclorice în satele din diferite zone ale judeţului pe care le-a studiat în profunzime”, susţine Sebastian Bara (foto mic), managerul Bibliotecii judeţene.
Marcel Lapteş a înfiinţat încă din anul 1978 în cadrul Centrului Creaţiei Populare, Asociaţia Artiştilor Populari „Mioriţa”, transformată mai târziu în festival naţional (1991), şi manifestarea „Toamna folclorică hunedoreană” (2009). Rezultatele şi concluziile cercetărilor etnofolclorice au fost publicate în revista „Mioriţa”, pe care a înfiinţat-o în 1994, una dintre cele mai prestigioase reviste de profil etnofolcloric din România. De asemenea, aceste rezultate au fost popularizate şi în Colecţia de etnografie şi folclor „Ethnologica”, unde au fost publicate 25 de cărţi cu profil etnofolcloric legate de cultura populară hunedoreană. Este autorul a peste 40 de recenzii de cărţi, cronici literare, bibliografii şi articole de etnografie şi etnologie. (A. Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura