ActualitateFlash

Locuitorii dintr-un bloc din Hunedoara s-au trezit cu un lăcaş de cult la parterul imobilului. Paraclis amenajat doar cu aprobare de la Dumnezeu

02 biserica de la parterNatalia Bumbac

Locatarii unui bloc din municipiul Hunedoara au constatat, de aproximativ o lună de zile, că stau mai sus de cele sfinte. Şi asta, nu pentru că au sufletele imaculate şi absolvite de orice păcate, ci pentru că mai jos de apartamentele lor, chiar la parterul blocului, un preot a înfiinţat un paraclis într-un fost spaţiu comercial.
În loc de alimentară, a apărut o capelă
Mai exact, reprezentantul bisericii ortodoxe a demarat lucrările de amenajare a unui spaţiu unde urmează să se oficieze diverse servicii religioase şi nu mai durează mult până capela va deveni funcţională. Locatarii imobilului nu sunt deranjaţi doar de faptul că nu au fost consultaţi, aşa cum spune legea, ci au fost de-a dreptul confuzi atunci când, în locul obişnuitelor imagini cu produse alimentare de pe geamurile spaţiului de la parterul blocului, au fost lipite imagini cu simboluri sfinte.
Aşa cum afirmă locatarii de pe strada Viorele numărul 3, bloc 5, din municipiul Hunedoara, decizia de a schimba destinaţia spaţiului comercial i-a luat prin surprindere, iar ei nu şi-au exprimat acordul în acest sens. Unii se tem că vor fi deranjaţi de zgomotul care se va produce în timpul slujbelor, iar alţii sunt miraţi că în locul magazinului alimentar a fost înfiinţat un paraclis.
„Nimeni nu ne-a cerut aprobare pentru înfiinţarea paraclisului, pe mine nimeni nu m-a căutat să mă întrebe dacă sunt de acord. Preotul care se ocupă de amenajarea spaţiului ne-a spus că are aprobare de la Dumnezeu şi este destul. Eu nu sunt obligat să ascult slujbele zilnice, nu mi-am cumpărat apartament în biserică, ci din câte ştiu, în cadrul unui bloc. Pereţii blocului sunt subţiri, ştiu asta de când era alimentara şi se auzea zgomotul de la frigiderele de acolo. Zgomotul produs în capelă va fi destul de mare, iar preotul refuză să izoleze fonic spaţiul, deşi m-am oferit să-i dau o mână de ajutor, susţine că biserica nu are bani pentru aşa ceva. Nu sunt reclamagiul de serviciu, dar am şi eu dreptul la linişte”, a declarat un locatar din bloc.
N-a primit aviz de la primărie
Reprezentanţii Primăriei municipiului Hunedoara au afirmat că sunt la curent cu situaţia de la blocul respectiv, deoarece săptămâna trecută, preotul a solicitat un aviz de la departamentul de urbanism, pe care nu l-a obţinut. Totodată, autorităţile locale au declarat că vor trimite o comisie de la urbanism la faţa locului, pentru a vedea concret despre ce este vorba.
Şi reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei cunoşteau acest caz, ei susţinând că este un lăcaş de cult înfiinţat provizoriu, până în momentul în care va fi ridicată o biserică în cartierul respectiv. „Paraclisul a fost înfiinţat într-un loc provizoriu, pentru ca preotul să-şi poată aduna în jurul său comunitatea de credincioşi. Este o parohie înfiinţată recent, într-o zonă unde urmează a fi construită o biserică, dar până acest demers va fi dus la bun sfârşit, preotul are nevoie de un spaţiu unde să se întâlnească cu credincioşii. Este un mijloc de revigorare filantropică şi aşa cum s-a văzut în cazul bisericii nou construite din cartierul Micro 15 din Deva, zona respectivă s-a schimbat complet după ce a fost construit lăcaşul de cult. Prima tendinţă a oamenilor, atunci când se încearcă a se face ceva, este să se opună, dar cred că lucrurile ar trebui lăsate să curgă, nu văd cum ar putea deranja locatarii din blocul respectiv  înfiinţarea unui paraclis. Rostul bisericii este să facă lucruri bune în societate, nicidecum să creeze nemulţumiri”, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura