Flash

Lisabona, capitala cea mai vesticã a Europei

lisbon-portugal_2584007kLisabona, capitala Portugaliei, nu este un oraş foarte mare, este foarte uşor de străbătut la picior. Lisabona este capitala cea mai vestică de pe continent şi se află pe coasta Atlanticului, în locul unde râul Tejo se varsă în ocean. Un lucru destul de important de ştiut este că oraşul este foarte clar delimitat în jurul centrului istoric.
Centrul istoric al oraşului Lisabona este construit pe mai multe dealuri, lucru ce face ca unele dintre străzile oraşului să fie prea înguste pentru autovehicule. Drept urmare, transportul în oraş este asigurat şi de trei funiculare şi un lift. Partea de vest a oraşului este ocupată în mare parte de Parcul Natural Monsanto, unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. De asemenea, agitaţia Lisabonei este infinit mai mică, în comparaţie cu restul capitalelor europene.
Când să vizităm Lisabona
Lisabona este o destinaţie turistică disponibilă pe tot parcursul anului, deoarece extremele climatice nu sunt prea exagerate. Vara, pe timpul zilei, poate fi câteodată destul de cald (deşi seara se răcoreşte în mod miraculos) şi în lunile de iarnă plouă destul de mult. Astfel, primăvara este cea mai bună perioadă din an pentru o vacanţă la Lisabona.
Cum ajungi la Lisabona
Majoritatea turiştilor ajung în Lisabona cu avionul, deoarece cu autoturismul, drumul este foarte lung şi obositor. Hunedorenii pot lua curse aeriene spre Lisabona de la aeroporturile din Timişoara, Sibiu şi Cluj-Napoca. Majoritatea liniilor aeriene importante au curse către Lisabona, însă există tot mai multe zboruri low cost spre capitala Portugaliei. Se poate merge cu avionul şi până la Madrid, capitala Spaniei, iar de acolo, cu un tren de noapte până la Lisabona. Drumul cu acest tren durează 10 ore.
Obiective turistice în capitala Portugaliei
În Lisabona, există obiective turistice importante şi o serie de muzee interesante ce vă pot face vacanţa foarte plăcută. Din multitudinea de atracţii turistice din Lisabona, am ales câteva pe care vi le prezentăm pe scurt în continuare.
Mănăstirea Jeronimo este trecută pe lista Patrimoniului Universal UNESCO şi este locul de odihnă veşnică al lui Vasco da Gama. Mănăstirea Jeronimo este cel mai impresionant simbol al puterii şi bogăţiei Portugaliei în perioada marilor descoperiri geografice. Castelul poate fi văzut din aproape orice punct al Lisabonei şi este unul dintre obiectivele turistice majore.
Turnul Belem a fost punctul de plecare al multor expediţii iar pentru navigatori era ultimul lucru pe care-l vedeau de pe pământul ţării mamă până la întoarcerea de pe mare. Turnul Belem este un monument închinat Portugaliei din perioada epocii marilor descoperiri, fiind deseori folosit drept simbol al ţării. UNESCO a trecut Turnul Belem pe lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul universal.
Muzeul Calouste Gulbenkian este un obiectiv turistic al Lisabonei ce nu poate fi ratat în vacanţă. Este unul dintre cele mai importante muzee din întreaga lume şi una dintre comorile nepreţuite ale Europei. Muzeul găzduieşte colecţii de artă Egipteană, Greacă, Romană, Islamică, Asiatică şi Europeană.
Oceanarium este unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume. A fost consturit chiar pe râul Tejo, iar pentru a ajunge la el, trebuie traversată o pasarelă pietonală. Oceanarium este o experienţă în adâncurile oceanului fără toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventură. Aici se găsesc peste 25.000 de peşti, păsări şi mamifere marine.
Castelo de Sao Jorge poate fi văzut din aproape orice punct al Lisabonei şi este unul dintre obiectivele turistice majore. Cele mai vechi părţi ale sale datează încă din secolul al VI-lea când a fost fortificat de romani, vizigoţi şi în cele din urmă de mauri. În zilele noastre, Castelul Sao Jorge este o oază de linişte şi pace.
Monumentul Descoperirilor a fost construit pe malul de nord al râului Tejo în anul 1960, pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea Prinţului Henric Navigatorul. Monumentul este un vas cu trei pânze pregătit să plece în voiaj, cu sculpturi ale unor figuri istorice importante, cum ar fi Regele Manuel I, poetul Camoes, Vasco da Gama, Magellan şi alţi exploratori, cruciaţi, călugări sau cartografi portughezi.
Podul Vasco da Gama este o minune a tehnicii moderne şi un obiectiv turistic al oraşului. Este cel mai nou pod din Lisabona şi permite fluidizarea traficului între nordul şi sudul capitalei portugheze. Acest pod, care pare că nu se mai termină, este cel mai lung din Europa, având o lungime de 17,2 km. Dintre aceştia, 10 km sunt peste râul Tejo.
Monumento Cristo Rei se găseşte în vârful unui deal la aproximativ 110 m înălţime pe malul de sud al râului Tejo şi poate fi văzută din depărtare. Asemănarea cu Statuia lui Isus Cristos din Rio de Janeiro nu este întâmplătoare. Cele 4 arcade înalte de 82 de metri din postamentul de beton al statuii reprezintă cele patru puncte cardinale, simbolizând astfel universalitatea Regatului lui Iisus Cristos. O capelă mică este situată la baza statuii. Statuia în sine are 28 de metri înălţime, iar reprezentarea inimii măsoară 1,89 metri.
Palatul Ajuda este de o extravaganţă debordantă. Deşi construcţia acestui palat nu a fost finalizată conform planului din cauza exilării familiei regale în Brazilia, cauzată de invazia armatelor lui Napoleon, este totuşi una dintre cele mai frumoase clădiri romantice din Europa.
Turnul Vasco da Gama. De la Oceanarium, un teleferic duce turiştii la această construcţie extrem de futuristă. Turnul a fost inaugurat în 1998, la a 500-a aniversare a călătoriei lui Vasco da Gama spre India. Forma turnului Vasco da Gama aminteşte de una dintre pânzele unei corăbii iar înălţimea sa de 145 de metri face din acest turn cea mai înaltă clădire din Lisabona. În vârful turnului, există o platformă de observare, inspirată din acele nacele care existau în vârful catargelor. La această platformă panoramică, se ajunge cu ajutorul a trei lifturi cu pereţi din sticlă, de unde Lisabona poate fi admirată în toată splendoarea sa. Din vârful turnului se poate vedea râul care străbate oraşul şi Podul Vasco da Gama.
Informaţii utile pentru turişti
Lisabona are o rată a criminalităţii destul de scăzută, dar ca în orice alt oraş mare, trebuie să fiţi precauţi. Majoritatea crimelor comise împotriva turiştilor străini se rezumă la furtul din buzunare şi furtul din maşini. Turiştii sunt sfătuiţi să folosească borsete pentru a îşi păstra banii de cheltuială, deoarece există şi hoţi care smulg genţi şi apoi fug în mulţime. O grijă mai mare trebuie avută atunci când vă aflaţi în tramvaie sau autobuze aglomerate. Dacă un hoţ încearcă să vă jefuiască, este mai bine să-i daţi bunurile decât să încercaţi fapte eroice şi apoi să raportaţi incidentul la poliţie. De asemenea, sunteţi sfătuiţi să vă parcaţi maşina în parcări păzite sau închise. Noaptea târziu şi mai ales în nopţile de weekend ar trebui să evitaţi să mergeţi singuri prin zone mai rău famate cum ar fi Bairro Alto, Alfama şi Cais do Sodre. În astfel de momente, folosiţi un taxi pentru deplasare. De asemenea, este mai bine să evitaţi parcurile şi grădinile publice după apusul soarelui.
Majoritatea magazinelor din Lisabona se deschid la 9 sau 10 dimineaţa şi se închid în jur de ora 19. Magazinele mici se închid pentru pauză de masă între 13:00 şi 15:00.
Puteţi cumpăra Lisabona Card, care oferă acces gratuit sau redus la mai mult de 80 de muzee şi obiective turistice din Lisabona. De asemenea, în acest card este inclus şi transportul cu metroul, autobuzele, tramvaiele şi lifturile din oraş.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura