EvenimentFlash

La Şoimuş, debranşări ilegale de la reţeaua de gaz

03 gaz soimus

Nicolle Ebner

Zeci de familii din comuna Şoimuş au fost debranşate de la reţeaua de gaz metan, pentru că proiectul de gaz nu corespunde cu realitatea. Asta, în condiţiile în care, de zeci de ani, instalaţiile din case sunt verificate periodic, fără a fi semnalată vreo inadvertenţă. În plină recesiune – după cum spunea însuşi preşedintele Băsescu, E-On Gaz îşi umple visteria, cerându-le locuitorilor să-şi facă noi proiecte şi plata taxei de rebranşare.

Debranşaţi fără somaţie…
Necazul şoimuşenilor a fost că, de data aceasta, angajaţii E-On Gaz aveau la ei, pe lângă ustensilele necesare verificării instalaţiilor de gaz, şi proiectul pe baza cărora erau montate arzătoarele din case. În timpul confruntărilor, s-a dovedit că proprietarii şi-au montat aragazuri sau convectoare de căldură, fără a modifica proiectul. „Am avut sobă de teracotă şi plită, în ultimii ani mi-am montat şi un aragaz, care nu era trecut în proiect. Proiectul este vechi de peste 10 ani, dar până acum, nimeni nu ne-a spus că trebuie să-l modificăm, cu toate că angajaţii E-On Gaz fac verificări în fiecare an, sau la doi ani. Ne-au scos din funcţiune tot, nu numai aragazul, şi ne-au sigilat conducta, să nu mai putem folosi gazul nici pentru aparatele care figurează în proiect. Trebuiau să ne înştiinţeze ce avem de făcut şi să ne dea un termen de rezolvare. De unde să ştiu eu că trebuia să cerem modificarea proiectului?”, spune Daniela Trofin, nevoită acum să se folosească de butelie. „Nu au procedat corect. Trebuia să-i someze, să le dea un termen de rezolvare a neregulilor şi abia după aceea să treacă la debranşarea de la reţeaua de gaz metan, în cazul în care oamenii nu respectau termenul”, a declarat Antone Vasiu, viceprimarul comunei Şoimuş. Acesta menţionează că, din surse neoficiale, a aflat că acţiunea se desfăşoară la nivelul întregului judeţ, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, iar numărul familiilor de hunedoreni rămase fără gaz metan este de ordinul sutelor.

…şi fără menajamente
Una dintre familiile din Şoimuş a rămas fără gaz metan, exact în ziua în care şapte copii îşi înmormântau mama, unicul părinte pe care s-au sprijinit, în ultimii ani. „I-am rugat pe cei de la E-On Gaz să ne mai lase măcar o lună, până când se aprobă cererea prin care solicitam modificarea proiectului, dar nu au vrut. Ne-au lăsat cinci zile, până terminăm cu înmormântarea mamei noastre”, spune una dintre fete. În plină criză economică, rămaşi fără locuri de muncă şi cu surse de venit din ce în ce mai „subţiri”, şoimuşenii sunt nevoiţi să achite celor de la E-On Gaz, sume considerabile pentru realizarea noilor proiecte şi pentru taxa de rebranşare.

De la Ana, la Caiafa
Contactat telefonic, Petru Gaşpar – manager SC Distrigaz Nord SA, sucursala Gaz Deva, spune că nu poate da nici un fel de relaţie, acreditată în acest sens fiind Florentina Maghiar, responsabil PR regional la E-On România. Nici de la aceasta nu am primit un răspuns concret, urmând să aflăm toate datele „nu ştiu să vă spun când”, şi numai după ce facem o adresă scrisă către conducerea companiei. Şi ca să nu muncim de două ori, am scris în ziar ce-i doare pe locuitorii comunei Şoimuş, urmând să prezentăm şi răspunsul reprezentanţilor E-On Gaz, atunci când vor catadicsi aceştia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura