FlashPolitica si administratie

La Deva, deschiderea noului an şcolar, marcată de prezenţa unei cohorte de politicieni de toate gradele şi toate culorile

Ieri, a avut loc deschiderea unui nou  an şcolar. Prilej pentru miile de elevi hunedoreni de a se reîntâlni cu şcolile şi cu dascălii lor, după vacanţa mare. Prilej pentru părinţi de a-şi conduce micuţii la şcoală, cu aceleaşi emoţii ca în fiecare an. Şi prilej pentru politicieni de a mai apărea în mijlocul alegătorilor. Iar cum peste o lună şi jumătate urmează alegerile prezidenţiale, politicienii, de la centru, dar şi cei localnici, au ţinut să fie prezenţi la cât mai multe festivităţi de deschidere a cursurilor.
La Liceul Teglas Gabor, clopoţelul de începerea şcolii a sunat 05 Teglas Gabor (74)pentru
a 10-a oară
La deschiderea oficială a anului şcolar, la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva a participat o întreagă echipă de la vârful UDMR, avându-l în frunte pe Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, viceprim-ministru şi ministru al Culturii.
Alături de acesta au mai fost prezenţi, europarlamentarul Iuliu Winkler, preşedintele organizaţiei judeţene UDMR Hunedoara, Kiraly Andras, secretar de stat în Ministerul Învăţământului, Borbely Karol, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, părintele franciscan Bojte Csaba, preşedintele Fundaţiei „Sfântul Francisc”, din Deva, membrii din conducerea instituţiilor administrative judeţene, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean, mai mulţi lideri ai comunităţii maghiare locale. După cuvântul de bun venit, exprimat în deschiderea manifestării de Kocsis Attila Levente, directorul liceului, au luat cuvântul ministrul Kelemen Hunor, dar şi alţi invitaţi. S-a subliniat că, odată cu începerea acestui an şcolar, Liceul Teglas Gabor împlineşte 10 ani de la înfiinţare.
Kelemen Hunor a arătat în discursul său că elevii hunedoreni pot studia în limba maternă la toate nivelele de educaţie, de la preşcolar la gimnazial, datorită eforturilor reprezentanţilor UDMR şi al sprijinului oferit din partea Guvernului român şi al celui ungar, deopotrivă. „Noi, maghiarii din Transilvania, uităm adesea că şi comunităţile mici pot fi capabile de realizări mari. Liceul Teoretic Teglas Gabor este rezultatul unei astfel de munci perseverente. Este dovada vie a faptului că dacă o comunitate îşi cunoaşte cu precizie ţelurile, atunci este capabilă şi de înfăptuirea acestora”, a declarat Kelemen Hunor, adăugând că, azi, tinerii se pot bucura de numeroase avantaje pentru care, odinioară, părinţii şi profesorii lor au trebuit să lupte cu dârzenie, lucruri la care aceştia nici măcar nu au îndrăznit să viseze. La finalul ceremoniei, preşedintele UDMR a fost invitat să anunţe, prin intermediul unui clopoţel, intrarea în sălile de clasă şi implicit, începerea primei zile de şcoală. (Oana Mihnea)
La Decebal şi Cetate, mesaje de felicitare 05 Decebal DSC_0183
Deschiderea noului an şcolar la Colegiul Naţional „Decebal” şi Colegiul Sportiv „Cetate” a debutat cu mare fast. Ieri după amiază în jurul orei 15.30, la ceremonia de la cele două şcoli a fost prezent ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, însoţit de senatori, deputaţi, prefectul judeţului şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.
Discursurile oficialităţilor s-au axat pe evidenţierea rezultatelor bune a celor două licee, dar şi pe promisiuni de rezolvare a problemelor existente în sistemul de învăţământ. Principalul mesaj pe care ministrul prezent la eveniment a dorit să-l transmită dascălilor, elevilor dar şi părinţilor de la ambele licee a fost acela că dincolo de problemele existente, scoala românească este o şcoală bună cu care ar trebui să ne mândrim. Tot el a ţinut să mulţumească profesorilor care sunt dedicaţi şcolii şi care educă în fiecare an elevi ce au rezultate excepţionale la învăţătură.
Înainte de discursurile oficialităţilor, care s-au lăsat aşteptate mai mult de jumătate de oră, elevii de la „Decebal” au avut parte de un concert susţinut de trupa „Pragu de Sus” din Deva. Atmosfera a fost una electrizantă, iar tinerii decebalişti au demonstrat că stau bine şi la capitolul ţinutelor vestimentare nu doar la învăţătură aşa cum au dovedit de-a lungul timpului. Aceştia au abordat ţinute colorate, unele nonconformiste aşa cum le stă bine liceenilor din zilele noastre. La Liceul Sportiv „Cetate”, celebru pentru gimnastele şi atleţii pe care i-a dat de-a lungul anilor, festivitatea dedicată elevilor s-a ţinut pe terenul de fotbal din faţa şcolii. Întregul eveniment a fost dedicat sportului şi educaţiei, iar micuţii de aici au arătat încă o dată talentul pe care îl au la gimnastică printr-o reprezentaţie susţinută în faţa delegaţiei oficiale. (Natalia Bumbac)
Şcolile şi-au deschis porţile şi la Vălişoara05. foto deschiderea scolii la valisoara 3
Elevii şcolii primare din Dealu Mare şi a celei gimnaziale din Vălişoara au strigat prezent la începerea anului şcolar. Alături de ei au fost, ca în fiecare an,  primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale, care le-au oferit învăţăceilor pachete cu rechizite.
„Şcoala primară din Dealu Mare a fost propusă pentru desfiinţare deoarece, cu tot cu preşcolarii, mai frecventează cursurile doar cinci copii. Am considerat oportună asigurarea continuităţii actului educaţional măcar în anul următor, dat fiind faptul că învăţătoarea de aici, Viorica Boldura, se află în slujba şcolii din Dealu Mare de trei decenii şi mai are doar un an până la pensie. Mai vreau să subliniez că transportul şcolarilor este asigurat, în continuare cu microbuzul şcolar, la fel ca până acum. Ceea ce mă bucură legat de şcoala din Vălişoara, de data aceasta, este că nu am avut fluctuaţii de cadre didactice. Doar o profesoară de limba engleză este nou-venită, restul fiind aceiaşi dascăli”, a afirmat primarul din Vălişoara.
Primarul Mircea Rovinar a mai spus că pentru anul curent, nu au lipsit pregătirile în ceea ce priveşte igienizarea instituţiilor de învăţământ, pentru a fi create condiţii optime de desfăşurare a cursurilor. Astfel, holurile de la şcoala din Vălişoara au beneficiat de igienizare şi urmează să se execute lucrări de izolare termică la acelaşi edificiu. Totul, din bugetul local şi cu forţe proprii. De asemenea, s-a asigurat stocul de lemne pentru anotimpul rece şi, nu în ultimul rând, s-au oferit rechizite pentru cei mici, evident, cu titlu gratuit. „Am încercat să creăm un climat sănătos şi adecvat pentru studiu. Le-am oferit copiilor un mic necesar de rechizite, care a constat în două caiete, un pix, o radieră, o riglă, o cutie de carioca, adică undeva în jur la zece lei pe pachet. În total au fost circa 100 de pacheţele. Le urez tuturor succes pe mai departe şi sper în rezultate bune la învăţătură”, a fost urarea primarului din Vălişoara, adresată elevilor din comună. (Magdalena Şerban)

One thought on “La Deva, deschiderea noului an şcolar, marcată de prezenţa unei cohorte de politicieni de toate gradele şi toate culorile

  • Și care-i noutatea? În 1975, la Șc. „Dr. Petru Groza” din Deva, era clasă cu predare în limba maghiară. Nu-mi aduc aminte să fi existat udmr-ul pe vremea aia.Liceul ăsta, „gabor teglas”, este unitate de învățământ de stat, adică primește bani de la bugetul STATULUI ROMÂN nu de la udmr. Să nu mai zbiere ungurii că nu au drepturi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura