Actualitate

La Carpatcement, cimentul e înfrăţit cu reciclarea

07 devaMagdalena Şerban

Anvelopele auto uzate, deşeurile menajere sortate, precum şi rumeguşul, au intrat în competiţie directă cu gazele, păcura şi cărbunii, în cadrul procesului de realizare a cimentului, unul dintre produsele industriale cu cel mai ridicat consum de resurse energetice. Acest lucru s-a întâmplat în premieră în România, în 2004, fabrica de la Chişcădaga – membră a Grupului Heidelberg Cement, devenind primul producător de ciment care folosea combustibilii alternativi. Pe parcursul anilor, pentru a se diminua nivelul de zgomot emanat de utilaje şi cantitatea de pulberi aruncată în atmosferă, aici s-au realizat investiţii de mediu în valoare totală de 11,7 milioane de euro.

Combustibilii alternativi, o soluţie ecologică
Specialiştii de la CarpatCement susţin că procesul de producere a cimentului este unul „energo-intensiv“, deoarece materia primă trebuie încălzită la temperaturi-gigant, de aproape de 1.500 grade Celsius. În mod tradiţional, pentru aceasta sunt folosiţi combustibili cu putere calorică mare, precum cărbune, păcură, gaz natural. Arderea lor produce însă şi un volum mare de gaze cu efect de seră. Aşa că o soluţie pentru această problemă a apărut în urmă cu 30 de ani, când, pe plan internaţional, au început să fie utilizaţi „combustibilii alternativi“, pe bază de deşeuri cu potenţial calorific ridicat, reducându-se emisiile de gaze de seră. Totodată, componenţa organică a deşeurilor este complet distrusă şi produce energie termică, în timp ce partea minerală este integrată chimic în structura clincherului, fără a mai produce zguri sau cenuşi.

De la anvelope, la rumeguş
„Când spunem combustibili alternativi, ne referim, în primul rând, la anvelopele uzate, provenite din activităţile industriei auto, inclusiv anvelope auto de mari dimensiuni, pentru care am investit special într-un sistem hidraulic de tăiere şi mărunţire, urmat de dozare şi transportul ulterior spre banda de alimentare. Apoi, sunt materialele plastice, folii, carton, hârtie contaminată şi textile, provenite din diverse activităţi industriale, dar şi din deşeurile menajere sortate. Mai intră aici uleiurile uzate şi solvenţii proveniţi din industriile auto şi cea chimică. Urmează deşeurile petroliere, rumeguşul, care, după ce este colectat de la generatori, este supus unor tratamente speciale. Mai sunt folosite deşeurile lemnoase provenite din industria agricolă, silvicultură sau din industria de procesare a lemnului”, a arătat Ovidiu Cetean, consilierul directorului general al cunoscutei fabrici de ciment din Chişcădaga.

Emisii de praf mai mici de 250 de ori, faţă de 1998
Pentru a se ajunge la respectarea cu stricteţe a cerinţelor de mediu, a fost necesară implementarea mai multor investiţii. „Am modernizat utilajele de desprăfuire folosite în procesele de producţie, transport şi stocare a cimentului. De asemenea, am achiziţionat instalaţii automatizate de ardere a combustibililor alternativi. La preluarea fabricii, emisiile de praf în atmosferă se situau cu mult peste limita legală. Prin investiţiile făcute, ele au scăzut sub aceasta. Spre exemplu, pentru răcitorul grătar, concentraţia emisiilor de praf a scăzut de peste 250 de ori faţă de anul 1998. Pentru a ne încadra în limitele legale autorizate, calitatea apelor menajere este monitorizată periodic de către laboratoarele proprii, Direcţia Apelor Mureş şi un laborator independent, acreditat”, mai spune Ovidiu Cetean. Cât priveşte totalul investiţiilor realizate până acum de Carpatcement Holding şi partenerii săi, pentru pre-tratarea şi co-incinerarea deşeurilor în cuptoarele de clincher, acestea se ridică la nu mai puţin de 14 milioane de euro. „Am implementat un proiect ce vizează utilizarea combustibilului alternativ, am punctat modernizarea zonei de expediţie a cimentului şi constant, ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă monitorizarea relaţiei cu mediul. Un lucru este cert – nu am făcut şi nu vom face rabat de la valori. Echipa este cea care face posibil succesul, având în componenţă oameni de excepţie. Înalta performanţă în secolul XXI este atributul echipei, nu al individualului”, a subliniat inginerul Mircea Bobora, directorul general al CarpatCement Deva.

Cine este HeidelbergCement
HeidelbergCement este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi altor activităţi conexe, ceea ce îl poziţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Compania are 52.500 de angajaţi în 2.500 de fabrici din peste 40 de ţări. Cu investiţii ce depăşesc 450 milioane de euro, grupul Heidelberg Cement este unul dintre cei mai importanţi investitori germani din România. Fabrica de ciment de la Chişcădaga s-a înfiinţat în anul 1972 şi a intrat în funcţiune în 1976, iar în 2000, a fost preluată de concernul Carpatcement Holding. Capacitatea anuală de producţie autorizată este de 1,65 milioane de tone de ciment.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura