Flash

DESTINATII TURISTICE. Kusadasi, o staţiune de top din Turcia

15968_KUSADASI3

Situată pe coasta de vest a Turciei, la 90 de km sud de Izmir, Kusadasi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase staţiuni turceşti. Un sejur în Kusadasi este alegerea ideală pentru petrecerea vacanţei. Kusadasi are o climă tipic mediteraneană, cu veri călduroase şi ierni blânde, oferind un sezon turistic foarte lung. Staţiunea este scăldată în razele soarelui 300 de zile pe an.
Numeroasele plaje cu nisip fin şi ape calde şi cristaline conferă o atmosferă liniştită, dar şi posibilitatea de a participa la o serie de atracţii turistice. După lăsarea serii, irezistibilele cafenele şi restaurante aflate de-o parte şi de alta a bulevardului brăzdat de palmieri devin neîncăpătoare.
Cum ajungi la Kusadasi
Cel mai rapid se ajunge în Kusadasi cu avionul. Odată cu venirea verii, agenţiile de turism organizează chartere spre Kusadasi. Curse săptămânale pleacă de pe aeroportul Henri Coandă şi aterizează pe aeroportul internaţional Izmir, dar şi de pe aeroporturile din Timişoara sau Cluj. De la aeroport, agenţiile asigură transferul cu autocarul spre hotelul ales.
Autocarul este o altă alternativă pentru a ajunge la Kusadasi. Agenţiile de turism oferă pachete turistice ce includ transportul cu autocarul. Călătoria durează aproximativ 18 ore. Unele agenţii fac un popas la Canakkale, de unde se ia ferry-boat-ul spre Kusadasi.
Foarte multi turişti preferă să meargă cu maşina personală pentru a face economie. Distanţa dintre Deva şi Kusadasi este de 1.655 kilometri şi poate fi parcursă în aproximativ 24 de ore. Cea mai scurtă şi recomandată rută este: Deva, Sibiu, Rm. Vâlcea, Piteşti, Giurgiu, Ruse, Istanbul, Ankara, Izmit, Canakkale – Izmir – Kusadasi.
Unde ne putem caza  
Ofertele de cazare sunt diversificate, de la vile cochete şi primitoare, la hoteluri de 5 stele cu piscine private şi toate serviciile incluse, reuşind să satisfacă şi cei mai pretenţioşi turişti. Preţurile de cazare, la hotelurile de cinci şi patru stele, încep de la 220-270 de euro şi ajung până la 400-500 de euro pentru un sejur de şapte nopţi, fără cazare o noapte în vârf de sezon. La hotelurile de trei stele, preţurile de cazare pentru un sejur de şapte nopţi, fără transport, pornesc de la 85 de euro şi ajung până la maximum 250 de euro.
Mâncăruri tradiţionale şi restaurante
În timp ce ţi se serveşte cina, este o adevărată încântare să vezi cum vin şi pleacă din portul maritim Setur din Kusadasi, yacht-uri şi bărci într-o imagine panoramică a apusului de soare. Restaurantele vă propun diverse produse proaspete din peşte şi fructe de mare, dar şi preparate culinare internaţionale.
Mâncarea turcească este o combinaţie inedită între bucătăriile din Asia Centrală şi din Orientul Mijlociu. Preparatele tradiţionale sunt: meze (aperitive din carne, legume sau fructe), kebab, dolma (sărmăluţe din foi de viţă sau legume umplute cu nuci de pin sau coacăze), gozleme (un fel de pâine, cu diverse umpluturi: spanac, brânză, carne de miel, piure de cartofi), kofte (chifteluţe din carne tocată şi mirodenii, fierte, prăjite, puse la cuptor sau pe grătar), humus.
La desert puteţi servi baclava sau rahat turcesc. Mai puţin cunoscute, dar foarte gustoase sunt lokma (gogoşi dulci) şi sutlac (bundincă de orez). Foarte bună la gust este şi îngheţata care este servită alături de prăjituri sau cheesecake. Raki este o băutură alcoolică turcească, obţinută din struguri şi stafide, aromată cu anason iute. Băutura se serveşte lângă meze sau lângă fructele de mare, cu un pahar de apă alături.
Situat în centrul vechi al staţiunii, printre clădirile pline de istorie se află restaurantul Saray.  Aici veţi găsi mâncare tradiţională turcească, iar gazdele sunt foarte ospitaliere. Masa poate fi servită în grădina plină de verdeaţă sau înăuntru, unde decorul elegant creează o atmosferă specială. La Saray au loc petreceri în fiecare seară: vineri este seara cabaretului, iar miercuri, seara turcească. Restaurantul Ayhan Usta se află în port şi oferă o privelişte superbă asupra Mării Egee. Aici se servesc multe preparate tradiţionale, peşte proaspat şi mâncare internaţională. Din meniu nu lipsesc cunoscutele vinuri turceşti.
Obiective de vizitat
Efes este unul dintre cele mai frumoase oraşe antice din Europa. Oraşul a fost construit în anul 3000 Î.Hr. Pe vremuri, aici se afla una dintre cele 7 minuni ale lumii: Templul lui Artemis. La 10 km de oraşul Efes se află casa Fecioarei Maria, cunoscut loc de pelerinaj.
Pamukkale este unul dintre cele mai fascinante peisaje din lume. Pamukkale, în traducere liberă Castelul de Bumbac, se află în apropiere de Kusadasi şi este unul dintre cele mai vizitate locuri din Turcia. Frumuseţea acestui loc este dată de cascadele şi lacurile albastre, ca nişte piscine suspendate, formate pe un relief calcaros. Parcul Naţional Dilek este de o frumuseţe uimitoare; aici vă puteţi plimba în voie sau puteţi face un picnic. Este interzis să faceţi focul în parc; de asemenea, nu există hoteluri şi nu se poate campa.
Izmir este un oraş superb, al treilea ca mărime din Turcia, după Istanbul şi Ankara. Dacă veţi ajunge aici, nu rataţi ruinele oraşului sau muzeele arheologice. Impresionante sunt şi bazarele din Izmir şi clădirile istorice transformate în cafenele sau restaurante.
Samos este o insula grecească, celebră pentru vinul gustos pe care îl exportă. Pentru a ajunge aici, va trebui să luati ferry-boat-ul. Călătoria durează o oră şi 15 minute.
În Kusadasi se află trei pacuri acvatice, iar două dintre ele sunt printre cele mai mari din Europa. Adaland se află la 4 km de Kusadasi şi este compus din mai multe zone: Aquapark (adulţii: 20 euro, copii 4-9 ani: 13 euro), Dolphinpark şi Seapark.
În afara marilor frumuseţi istorice ce înconjoară Kusadasi-ul, oraşul păstrează în centrul sau exemple excelente ale moscheelor otomane şi turceşti: Moscheea Fortăreaţă, Moscheea Hanim, Moscheea Haji Ibrahim, Moscheea Turkmen, Moscheea Camiatik.
Unde se face shopping
Kusadasi este un adevărat paradis pentru fanii shopping-ului. De la suveniruri, condimente, ceramice, la covoare, haine, până la geci din piele, aici veţi găsi ceva pe placul fiecăruia.
Marele Bazar este principala atracţie, iar multitudinea de magazine este încântătoare. Aici se vând suveniruri, covoare, bijuterii, haine şi pielării. Bazarul se afla la 5 minute distanţă de port, iar când vasele de croazieră ancorează în port, preţurile cresc cu cel puţin 50 la sută. Comercianţilor turci le place târguiala, aşa că este posibil să obţineţi produsul dorit la jumătate din preţul cerut de aceştia.
Kusadasi are trei pieţe în aer liber. În fiecare marţi se organizează piaţa pentru fructe şi legume, miercuri are loc cea destinată hainelor. Aici veţi găsi multe imitaţii ale brandurilor celebre. Vineri are loc o altă piaţă la care se vând fructe, legume, condimente şi peşte.
În centrul staţiunii se află multe magazine ce vând imitaţii: blugi, genţi, ochelari de soare şi ceasuri. În port se află mall-ul Scala Nuova. Preţurile sunt destul de mari şi nu te poţi târgui cu vânzătorii. Flying Carpets este cel mai vechi magazin de gen din Kusadasi şi se află în port. De aici aveţi ocazia de a cumpăra covoare de calitate făcute din mătase, lână sau bumbac. Nu uitaţi că turcilor le place să se târguiască.
Distracţie de zi şi de noapte
O seară în Kusadasi se poate încheia într-un mod spectaculos, dansând şi simţindu-vă bine într-unul din barurile sau cluburile staţiunii. Staţiunea Kusadasi este faimoasă pentru viaţa de noapte. Principalele străzi unde distracţia este garantată sunt: Barlar Sokagi şi Asagi Barlar Sokagi. Multe cluburi sunt localizate în case vechi, din cărămidă roşie. În centrul vechi al oraşului, numit Kaleici, sunt multe restaurante elegante şi multe baruri unde se ascultă muzică live. Preţurile sunt medii, muzica satisface toate categoriile de vârstă, iar pentru a intra în discoteci sau baruri nu este necesar vreun cod vestimentar.
Dacă doriţi să petreceţi pe plajă, mergeţi la Miracle sau Jade. În timpul zilei, turiştii lenevesc sub o umbrelă, iar seara, pe măsură ce muzica este dată mai tare, iar băuturile încep să curgă, puteţi dansa până dimineaţa.
Nici o vacanţă în Turcia nu este completă fără o seară turcească. Pentru o seară autentica, mergeţi la Caravanserai, un vechi castel otoman unde vă puteţi delecta cu dansuri şi muzică turceşti şi un delicios bufet.
Transport în Kusadasi
Izmir Adnan Menderes Airport este pricipalul aeroport din Kusadasi şi se află la 80 km de staţiune. În faţa aeroportului se află staţia de autobuze de unde pleacă, la fiecare 30 minute, curse spre staţiunile din jur.
Cel mai rapid mod de a vă deplasa în Kusadasi este prin intermediul microbuzului (dolmus). Principala staţie se află în centrul staţiunii, iar de aici puteţi ajunge în ce direcţie doriţi: hoteluri, plajă sau în staţiunile din apropiere. Preţurile sunt mici şi variază în funcţie de destinaţia aleasă. Pentru mai multă intimitate şi rapiditate, puteţi opta pentru o maşină închiriată sau scuter. Preţurile sunt relativ mici, iar dacă sunteţi un grup numeros, puteţi negocia tarifele. Taxiurile sunt o altă alternativă. Preţurile nu sunt foarte mari, dar între orele 24.00-6.00, tarifele se dublează.
Sfaturi utile
Apa de la robinet nu este potabilă. Cumpăraţi apă îmbuteliată sau serviţi un ceai rece, o cafea sau un pahar de vin. Din păcate, în Turcia nu mai există restaurante care servesc cafea la nisip. În hoteluri şi restaurante, cafeaua este făcută la espressor. Dacă doriţi să serviţi o cafea autentică, la ibric, mergeţi într-un restaurant tradiţional. În restaurante se lasă un bacşiş de 10 la sută, iar în restaurantele de lux, acesta poate ajunge până la 15 la sută. Evitaţi să faceţi cumpărături în weekend. Pentru turişti, preţurile se dublează şi este mai dificil să negociezi. Încercaţi să plătiţi în lire turceşti; acelaşi produs are preţ diferit în euro, dolari sau lire turceşti.

One thought on “DESTINATII TURISTICE. Kusadasi, o staţiune de top din Turcia

  • Настоящая Политика конфиденциальности не касается других веб-сайтов или сторонних ссылок, указанных компанией «Твой Миллион» в печатных материалах, онлайн или в электронной почте. «Твой Миллион», ее аффилированные компании, все их соответствующие уполномоченные представители, директора, руководители, сотрудники, агенты, акционеры, лицензиары, адвокаты, правопреемники и душеприказчики (далее «Твой Миллион»), решительно привержена защите личной и финансовой информации наших текущих и бывших пользователей. Настоящая Политика конфиденциальности олицетворяет нашу твердую приверженность защите личных данных путем соблюдения добросовестной практики работы с электронной информацией.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura