Un strop de cultură

Jihad

02 volodia macovei (5)Volodia Macovei
Termen asociat cu terorismul islamic, jihad este un exemplu de cum poate un cuvânt să fie luat din înţelegerea lui sănătoasă şi pus într-o înţelegere proastă. În fapt, cuvântul arab jihad are sensul de „a face un efort”, „a te strădui”. Luat din Coran, jihad dă măsura unei obligaţii a fiecărui musulman de a face tot posibilul pentru a împlini idealurile islamului. El se găseşte în expresii pozitive cum ar fi „Străduiţi-vă pe calea lui Allah” sau „Să lupţi cu sufletul tău”.
Filosoful şi teologul andaluz cunoscut europenilor ca Averroes (Ibn Ruşd) propune patru forme de expresie ale acestui termen: jihadul inimii (lupta individului cu pasiunile şi dorinţele sale), jihadul limbajului (educaţia şi sfatul corect în a deveni bun şi a respinge răul, lupta împotriva ipocriziei), jihadul mâinii (efortul de a te instrui şi a înţelege ştiinţele) şi jihadul sabiei (participarea la luptă atunci când islamul este atacat).
Propagarea ideii de jihad care ar îndreptăţi terorismul este infirmată chiar de Coran, care prevede explicit interdicţia de a ucide nevinovaţi, interdicţia de a provoca haos şi condamnarea fără rezerve a sinuciderii. Astfel încât ceea ce propagă organizaţii teroriste ca fiind jihad şi ceea ce lumea civilizată occidentală lasă să se înţeleagă despre acest termen este forţat, o folosire abuzivă justificată de interese politice din zona răului cu bună ştiinţă. Când apar exemple care vor să demonstreze că jihadul este războinic, gândiţi-vă şi la epoca în care a fost scris Coranul.

Propunere de lectură: Coranul, tradus de George Grigore.

4 comentarii la „Jihad

  • Si unde-i baiul ca occidentalul pricepe prin jihad doar pe cel al sabiei?
    Sau toti ar trebui sa urmam cursuri de istorie si cultura araba pentru a pricepe mai bine profunzimea spirituala a acestora si a accepta mai usor multiculuralismul, in timp ce suntem aruncati in aer de dezaxati sinucigasi. Chair conteaza cum ii zicem?
    Oricum interesanta optiunea unora de a sustine „revolutiile” arabe de acum cativa ani, care au dus la democratia fratilor musulmani. Mai interesant e pe unde-or scoate camasa, ca se pare nu suntem singurii specialisti in batut cuie-n talpa.
    P.S.
    Oare ar strica daca, ca propuneri de lectura, ati indica, inainte de Coran, Sfanta Scriptura sau atunci, in loc de trendy ati fi categorisit drept bigot?

  • @gica
    După cum cred că ați observat, aceasta este o rubrică de cultură. Încerc, pe cât posibil, să propun idei culturale mai puțin cunoscute, care lipsesc din manuale, termeni care nasc neînțelegeri, lucruri care ne-ar putea îmbogăți. Așa cum este și acest cuvânt discutat, în măsura spațiului, aici.
    PS-ul dumneavoastră este răuvoitor: propunerile de lectură, dacă ați observat, sunt legate de subiect. Nu pot propune, spre înțelegere, lectura Bibliei pentru ca cititorul să se lămurească ce înseamnă „jihad”. În plus, această rubrică are un autor care nu este nici „trendy” nici „bigot”, ci un simplu, modest mânuitor de cuvinte cu drag de ele.
    Mulțumesc.
    Volodia Macovei

  • alo, intr-o tara pur ortodoxa, cu 90% ortodocsi declarari , dvs. veniti cu detalieri despre coran, musulman, jihad, etc. Gica are dreptate. Reveniti-va cu picioarel pe pamant. Bu ne intereseaza musulmanii. Noi avem treaba cu ungurii aici in Ardeal , nu cu musulmanii, inca!A explica coranul si jihadul in detrimentul bibliei ortodoxe, e urat, fie ea si la acest colt cultural al ziarului . Cu iertare, dar nu e bine ce faceti!

  • @Romania-tara ortodoxa

    Domnule / Doamnă,
    A spune că ortodoxia înseamnă să fii analfabet, să nu știi nimic despre alte religii, despre alte culturi, este îngrozitor de periculos. Ce înseamnă atunci apărarea ortodoxiei? Să negi, înnegurat la minte, existența întregii lumi, să ștergi știința de carte și cultura de pe fața pământului, să nu citești nimic, să nu știi nimic, să nu faci comparații, să nu naști argumente bazate pe înțelegerea celor pe care îi critici? Cei mai importanți părinți ai ortodoxiei au apărat-o studiind atât filosofia, cât și celelalte religii. Ce nu e bine în a învăța carte, în a citi și a înțelege?
    E cumplit dacă dumneavoastră asimilați ortodoxia analfabetismului și fanatismului religios. Ortodoxia adevărată nu este instrumentul răzbunării, minții închise, încremenirii și analfabetismului. În fapt, niciuna din religiile universale nu este așa.
    Mulțumesc.
    Volodia Macovei

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura