Politica si administratie

Investiţiile din Orăştie, la mâna unui amendament al bugetului pe 2018

Magdalena Şerban

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri, la Orăştie, primarul municipiului, Ovidiu Bălan, a trecut în revistă numeroasele investiţii contractate sau aflate în stadiu de precontractare ori în pregătire pentru accesare de fonduri nerambursabile, trăgând un semnal de alarmă asupra imposibilităţii implementării acestora, din pricina unui amendament al proiectului de buget pe 2018, cu privire la excedentele bugetare.
Cuiul din talpa primarului
Alineatul 7) din articolul 6 al proiectului Legii bugetului pe 2018 stabileşte că localităţile care au înregistrat excedent bugetar la finalul anului 2016 vor primi mai puţini bani pentru echilibrare, anul viitor. Practic, sumele vor fi înjumătăţite. Pe de altă parte, primăriilor li se vor reduce veniturile şi mai mult, din cauza noilor prevederi fiscale adoptate de Guvern. Aceste diminuări pun în pericol investiţiile, inclusiv proiectele câştigate din bani europeni, din cauza cofinanţărilor ce trebuie onorate, prin asumare. Mai mult, la această diminuare a fondurilor se vor adăuga şi celelalte reduceri ce vor rezulta, după aplicarea legilor fiscale adoptate de Executiv, printre care şi cota aferentă impozitelor pe venit, ce a fost diminuată de la 16 la sută, la 10 procente.
“Am strâns bani, realizând la sfârşitul anului 2016 un excedent bugetar de 5,5 milioane lei. Anul acesta probabil că vom realiza un excedent bugetar de 13 milioane de lei. Am muncit şi ne-am chinuit să strângem toţi aceşti bani pentru a putea asigura cofinanţarea proiectelor accesate. (…) Din păcate, în momentul de faţă suntem în imposibilitatea de a realiza aceste proiecte. (…) Noi ne-am previzionat fiecare cheltuială în funcţie de veniturile proprii. Nu am cerut Guvernului României nimic pentru echilibrarea bugetului, ci doar să primim aceleaşi sume. Ale noastre. Văd că în noua lege a bugetului nu sunt prinse acele sume şi asta e supărarea mea şi nemulţumirea pentru care mă voi lupta până în ultimul moment”, a afirmat primarul municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan. Acesta a mai precizat că a făcut adrese către parlamentarii hunedoreni, prin care solicită să nu voteze forma actuală a bugetului, ci să propună eliminarea din amendament a acelor părţi care vizează excedentele bugetare ale comunităţilor locale. Oful edilului este unul justificat, ţinând cont că valoarea investiţională totală aferentă proiectelor destinate urbei se ridică la suma de 157.050.81 lei. Numai programele europene înseamnă 47.310.285,00 lei, fondurile guvernamentale însumează 25.201.280,50 lei, iar cele din bugetul local ajung la 42.016.497,50 lei. Acestora li se adaugă investiţiile ce ţin de modernizarea centrului istoric (17.550.000 lei), Casa de Cultură (22.828.118 lei) şi locuinţe ANL pentru spital (2.144.000 lei).
Se vrea un Muzeu al Civilizaţiei Dacice
Printre programele de o mare importanţă în procesul de dezvoltare a oraşului se află cel de înfiinţare a unui Muzeu al Civilizaţiei Dacice. Consiliul Judeţean va prelua o clădire pusă la dispoziţie de administraţia publică din Orăştie, urmând ca noul muzeu să devină o secţie subordonată Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi să fie finanţat de CJ Hunedoara.
“Ideea a pornit de la domnul deputat Laurenţiu Nistor, pe vremea când era preşedinte al CJ Hunedoara. (…) Legislaţia monumentelor UNESCO nu ne permite şi nu ne va permite niciodată să amenajăm un muzeu sus, în Munţii Orăştiei, şi nici în zona de protecţie a unui monument UNESCO. (…) Orăştie este, din punctul meu de vedere, poarta de intrare către Cetăţile Dacice. Este punctul din care pot pleca multe circuite turistice şi poate să devină un pilon al dezvoltării durabile pentru tot ceea ce înseamnă turism cultural. În etapa a doua a proiectului, ne dorim ca şi ceilalţi primari să adere la formarea rutelor culturale şi să putem pune pe masa turoperatorilor pachete turistice care să ţină turiştii în judeţ”, a precizat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva, prezentă la conferinţa de presă.
Potrivit acesteia, aici vor fi expuse şi promovate elemente de patrimoniu arheologic, descoperite în zona Cetăţilor Dacice, se va realiza o conexiune muzeală şi turistică între cele două capitale Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi se va amenaja un spaţiu de cercetare pentru Comitetul UNESCO şi Consiliul ştiinţific al monumentului Sarmizegetusa Regia. Se va reloca în acelaşi spaţiu exponenţial inclusiv patrimoniul cultural imobil al Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura