Mesagerul juridic

Internetul şi injuriile. Distracţie sau faptă penală

Doris Visirin, avocat

În epoca modernă, când accesul la Internet este practic nelimitat şi extrem de facil prin intermediul reţelelor de socializare, jignirile, aprecierile defăimătoare la adresa unei persoane, limbajul licenţios au ajuns la ordinea zilei. La adăpostul unui anonimat prost înţeles, multă lume renunţă la cenzurile impuse de educaţie şi de bun simţ şi alege să folosească expresii şi cuvinte care coboară aşa zisa interacţiune umană sub limita suportabilităţii. Nu doresc să exemplific, din respect pentru hârtia scrisă care încă nu suportă (slavă Domnului!) astfel de expresii, însă cu toţii am văzut şi vedem zilnic astfel de postări sau comentarii pe diverse site uri sau pe reţelele de socializare.
Atât codul penal cât şi codul civil cuprind reglementări destul de clare atât în legătură cu dreptul la imagine şi la viaţa privată a oricărei persoane cât şi cu posibilitatea pedepsirii penale a unor fapte de hărţuire prin mijloace de comunicare la distanţă. Din păcate, puţine persoane îşi cunosc drepturile şi puţine aleg să uziteze de prevederile legii penale în astfel de situaţii, ceea ce, bineînţeles, încurajează un comportament care duce la transformarea spaţiului public al Internetului într-un fel de hazna cu care părem a ne obişnui.
Articolul 208 al codului penal defineşte, la alineatul 2, infracţiunea de hărţuire prin mijloace de comunicare la distanţă şi prevede pentru aceasta o pedeapsă cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, plângere care poate fi depusă în termen de trei luni de la data când persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei. Dacă persoana vătămată este un minor, termenul de trei luni începe să curgă de la data când reprezentantul legal al acestuia (părintele) a aflat despre săvârşirea faptei. Plângerea trebuie să cuprindă numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petentului, descrierea faptei, mijloacele de probă (mesaje, numere de telefon, martori etc.), indicarea făptuitorului dacă acesta este cunoscut.
Personal, sfătuiesc pe toţi cei care se află în astfel de situaţii să depună plângeri penale şi să nu minimalizeze efectele unor astfel de comportamente. De multe ori subiecţii activi ai unor astfel de infracţiuni sunt indivizi a căror atitudine „curajoasă“ nu depăşeşte cadrul Internetului, unde au senzaţia că au asigurat un anonimat care îi pune la adăpost de asumarea propriilor fapte, altădată însă un astfel de comportament poate fi indiciul unor probleme mai grave care pot avea urmări neplăcute pe viitor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura