Insemex expertizează deflagraţia de la Călăraşi şi incendiul din Constanţa

13 aprilie 2014 | Adauga un comentariu

04 Insemex bunMagdalena Şerban

Insemex Petroşani a făcut deja primii paşi în expertizarea exploziei care a avut loc anul trecut, într-un imobil din Călăraşi.
Deşi, iniţial, s-a stabilit ca 29 ianuarie 2014 să fie ziua în care specialiştii din Valea Jiului ar fi trebuit să prezinte anchetatorilor rezultatele, ancheta a suferit amânări, doar de curând, Parchetul dând undă verde de începere a procedurii tehnice. De asemenea, cei de la Insemex au fost cooptaţi să se ocupe şi de expertizarea incendiului de la restaurantul Beirut din Constanţa, izbucnit în seara zilei de 5 aprilie 2014.

Acum a sosit ordonanţa de la Parchet
Directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, dr. ing. Artur Găman (foto, în dreapta), spune că expertiza tehnică de la Călăraşi are la bază probele adunate de la faţa locului, printre care se află aragazul, centrala termică şi o bucată de furtun. Potrivit anchetatorilor, prelevarea lor a fost concentrată pe apartamentul de la etajul întâi, în care s-a conturat ipoteza că a avut loc deflagraţia. „Am primit ordonanţa de începere a expertizei tehnice, de la Parchetul din Călăraşi. Bineînţeles, am primit şi probele necesare pentru realizarea acestui lucru. Sunt inventariate şi date în lucru. Deja am început simulările, dar un răspuns oficial vom putea da doar la finele lunii mai”, a spus directorul general al Insemex.
De amintit că în prima zi de Crăciun, anul trecut, un bloc din Călăraşi a fost zguduit de o explozie, din cauza unei acumulări de gaze. În urma deflagraţiei, au decedat o femeie în vârstă de 44 de ani şi un bărbat de 61 de ani. Alte cinci persoane au fost rănite uşor, iar 14 apartamente au fost afectate, inclusiv cafeneaua care funcţiona la parterul imobilului.

Cazul Constanţa, la început
Şi în cazul incendiului de la restaurantul Beirut din Constanţa, în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei tinere angajate, iar una a fost rănită, specialiştii de la Insemex vor avea un cuvânt de spus, fiind solicitaţi să efectueze expertiza tehnică. Aceştia au cercetat localul, săptămâna trecută, pentru stabilirea cauzei care a dus la producerea incendiului. „A trebuit refăcută topografia locaţiei şi urmează să studiem probele materiale. Oricum, ar putea să dureze săptămâni, chiar luni, până la soluţionarea expertizei. Mai aşteptăm date de la Procuratură”, a mai arătat dr. ing. Artur Găman. Trebuie precizat faptul că INSEMEX este singurul institut din ţară acreditat să efectueze expertize de specialitate, când e vorba de explozii produse în subteran sau de evenimente de suprafaţă. De-a lungul timpului, specialiştii din Valea Jiului au efectuat expertize tehnice de notorietate, cum ar fi cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti sau cel de la Mina Petrila, din noiembrie 2008.

Publicat in: Comunitate


Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Ceremonie emoţionantă pentru 11 „cupluri de aur“ din Orăştie

Edilul-şef al municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, a premiat 11 cupluri longevive din localitate în cadrul unei festivităţi organizate la Consiliul...

Inaugurare la Vaþa de Jos

Vineri, în prezenţa unor invitaţi locali şi judeţeni, administraţia comunei Vaţa de Jos a inaugurat o bază sportivă modernă, aflată...

Câteva precizări, să afle cetăţenii din judeţ adevărul. Jigniri – DA, respect – NU

Cu tristeţe am văzut în „Ziarul Hunedoreanului” cum numele meu este folosit ca măciucă pentru a mai câştiga filiala locală...

Închide