EvenimentFlash

Înşelate de o falsă intermediară de credite

Livia Botici

Două hunedorence sunt obligate de bănci să plătească rate pentru nişte credite de care nu s-au folosit niciodată. Deşi pare incredibil, totul este cât se poate de real. Cele două femei au fost „ţepuite” în urmă cu câteva luni de o tânără care spunea că poate să le facă rost de bani foarte uşor. Din păcate pentru ele, totul s-a dovedit a fi o şmecherie, cu ajutorul căreia fata a rămas cu banii, iar cele două păgubite cu datoriile.

Fata părea de încredere

Totul a început de la apariţia unui anunţ într-un săptămânal de mică publicitate, care suna în felul următor: „Nu rata! Promoţia este pe sfârşite! Dacă eşti pensionar şi ai o pensie de minimum 300 de lei, nu ezita, sună acum sau trimite SMS, dacă doreşti un ajutor în bani. Exclus cei cu rate şi rău platnicii. Rog seriozitate. Număr de telefon: 0729/ 405.533”. Pentru că se afla într-o situaţie financiară deosebit de dificilă, având numai o pensie de 500 de lei, Elisabeta Vaida (foto), din comuna Băiţa, a sunat la numărul de telefon din ziar. „Femeia care mi-a răspuns s-a prezentat a fi Andreea Spătaru. În urma discuţiei telefonice, în care mi-a spus că nu putem merge la sediul firmei unde ea lucrează, pentru că este în renovare, ne-am dat întâlnire în Deva, în faţă la Opera. Mi-a cerut să-i aduc actul de identitate, decizia de pensionare, ultimul cupon de pensie şi o factură de utilităţi. Atunci când ne-am întâlnit, după înfăţişare părea de încredere. Mi-a explicat că ea lucrează cu o firmă care intermediază credite bancare şi mi-a spus că va depune actele, iar în termen de cinci zile, mă va informa dacă s-a aprobat sau nu, creditul de 5.000 de lei. Într-adevăr, după cinci zile m-a sunat, dar m-a anunţat că acesta nu a fost aprobat şi a spus că îmi va trimite actele prin poştă. Nici până în ziua de astăzi nu am mai primit acele documente”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Elisabeta Vaida.

Folosea un nume fals

Hunedoreanca a aflat despre înşelăciune abia în momentul în care, după câteva luni, a mers la o bancă, pentru a solicita un împrumut de nevoi personale. „Atunci, cei de acolo mi-au spus că nu pot beneficia, întrucât figurez cu datorii de aproape 4.000 de lei către o altă unitate bancară. În cele din urmă, am reuşit să aflu că, acea femeie, care se prezentase ca fiind Andreea Spătaru, de fapt se numea Alexandra Cărăban şi era angajată într-un magazin de electronice şi electrocasnice. Atunci când i-am dat documentele, ea a cumpărat mai multe bunuri, pe care probabil că le-a vândut, pentru a face nişte bani. Mai mult, am intrat în posesia aşa-zisului contract între mine şi acel magazin şi am descoperit că îmi falsificase semnătura iar adresa care apare în document este scrisă greşit. Am făcut plângere la poliţie, dar până în acest moment, nu s-au finalizat cercetările. Cert este faptul că, începând de luna viitoare, pentru că banca mi-a pus poprire pe pensie, din suma de 500 de lei pe care o primeam lunar, probabil că voi mai primi numai jumătate. Totul pentru o nenorocită, ahtiată după bani”, spune aproape plângând, Elisabeta Vaida.

Acelaşi scenariu, acelaşi personaj, altă victimă

Înainte să afle că a fost înşelată, hunedoreanca i-a recomandat-o pe tânăra care pretindea a fi intermediar de credite, şi unei alte prietene, tot din comuna Băiţa. „La fel a procedat şi cu mine. M-a chemat în faţă la Ulpia, spunându-mi că sediul este în reparaţii, i-am dat actele şi, înainte de a ne despărţi, mi-a zis că în cinci zile mă va contacta, pentru a mă informa dacă s-a aprobat sau nu finanţarea. Am crezut că este de bună-credinţă, dar nu m-a mai sunat nimeni. Am încercat să o apelez eu, dar nu răspundea. Apoi, după vreo săptămână, m-a sunat o altă femeie, de pe un alt număr de telefon şi mi-a zis că Andreea Spătaru a avut un accident şi nu a putut să mă anunţe că finanţarea nu a fost aprobată. De fapt, şi cu mine făcuse aceeaşi şmecherie. Cumpărase în rate, pe numele meu, mai multe bunuri în valoare de 1.500 de lei, din magazinul în care lucra, pe care probabil că apoi le vindea. Eu am aflat de pagubă abia în momentul în care au început să-mi ajungă acasă înştiinţări de plată. Acum, de luna viitoare, din pensia de 350 de lei, îmi vor mai opri şi banii pentru bancă”, a declarat cealaltă păgubită, care, din motive personale, doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Poliţia cercetează şi avertizează

„Într-adevăr, ambele persoane au depus plângeri la sediul Poliţiei Municipiului Deva, dar până în acest moment, cercetările nu au fost finalizate. Pe această cale, îi rugăm pe toţi hunedorenii să nu aibă încredere în nici o persoană care îşi oferă serviciile în mijlocul drumului. Oamenii care vor să contracteze un credit, trebuie să se adreseze persoanelor autorizate, angajate ale unor instituţii bancare, pentru că altfel, riscă să devină victimele unor înşelăciuni”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura