Actualitate

Încã sase ani de reparaţii la Castelul Corvinilor

Carmen Cosman
  
Lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor din Hunedoara vor mai dura cel puţin şase ani, dacă se va păstra ritmul de finanţare din ultimii doi ani. Castelul Corvinilor este acoperit de schele de mai bine de 13 ani, iar între timp, execuţia a fost din nou aproape blocată.

De 13 ani, se tot renovează
Ridicat în secolul al XV-lea, Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai impunătoare din Europa, apreciat îndeosebi pentru combinaţia stilurilor arhitectonice. Zeci de mii de turişti vin anual să vadă reşedinţa lui Iancu de Hunedoara, chiar dacă măreţia construcţiei este acoperită de schelele firmelor care se ocupă de restaurarea lui. Un proces care durează de mai bine de 13 ani şi care s-a derulat în hopuri, din cauză că niciodată nu s-au găsit suficiente fonduri. Ritmul lucrărilor s-a intensificat abia în ultimii doi ani.
„Din 1997, prin planul naţional de restaurare, a început şantierul de renovare a Castelului Corvinilor. E adevărat, până în anul 2008, finanţarea a fost destul de incoerentă. Mai mult a contribuit Primăria municipiului Hunedoara şi mai puţin Ministerul Culturii. În anul 2008, Castelul Corvinilor a fost considerat o prioritate naţională şi, într-adevăr, a beneficiat de finanţări substanţiale, adică, circa un milion de euro pe an”, a declarat Nicolae Cerişer, directorul Castelului Corvinilor, care spune că restaurarea monumentului ar mai putea dura cel puţin şase ani.

Fără bani, dar cu procese
La ora actuală, iar s-au blocat transferurile bugetare, iar lucrările aproape s-au oprit. „În acest moment, sunt ceva probleme, iar grupul de firme Corint, care lucrează pentru restaurarea componentelor artistice din piatră, a redus foarte mult efectivele, pentru că nu i-au mai fost decontate lucrările”, mai spune Cerişer. În plus, monumentul este şi obiect de dispută în instanţă. O altă firmă, care de 13 ani executa lucrări de consolidare, restaurare de tencuieli şi instalaţii – SC Castrum Tim SRL – s-a trezit înlăturată din proiectul în care era implicată. Reprezentanţii Ministerului au hotărât anularea contractului cu firma Castrum Tim, invocând vicii în derularea proiectelor, iar firma a contestat decizia în instanţă. „Decizia a fost luată ca urmare a unor vicii de proiectare şi, automat, şi vicii de execuţie. Este opinia Direcţiei Monumentelor Istorice şi eu mi-o asum. Din 1997 şi până în 2010, a lucrat firma Castrum Tim din Timişoara pe restaurare generală, restaurare de construcţie, consolidări, refaceri de tencuieli, finisaje, acoperişuri, iluminat arhitectural şi alte chestiuni de genul acesta”, a explicat directorul Castelului Corvinilor.
Monumentul nu a mai fost renovat complet din 1870. În perioada anilor 1956-1968, a mai avut loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor şi a bolţilor din piatră de la capela castelului şi din Sala Dietei.

One thought on “Încã sase ani de reparaţii la Castelul Corvinilor

  • trebuie pus un manager al parcului medieval sa se ocupe de tot ce inseamna promovare,site,curatenia zonei,toalete,parcari,bunul simt al angajatilor,suvenirurile sa fie cat de cat de calitate,spectacole interactive,evenimente.domnul director ceriser sa se ocupe de muzeu si restaurare sa creeze cat mai multe expozitii sa aduca de la deva pictura care a stat zeci de ani la castel.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura