Politica si administratie

În faţa alegătorilor, nu guvernul răspunde, ci partidul

Interviu cu senatorul PSD de Hunedoara Viorel Sălan

Poliana Mardari

Ultima săptămână a fost plină de evenimente. Criza politică s-a încheiat. Avem un nou guvern. Suntem din nou în normalitate. Prima sesiune parlamentară din acest an este, de asemenea, la final. Am solicitat câteva idei legate de toate acestea senatorului PSD de Hunedoara Viorel Sălan (foto).
– Domnule senator, prima sesiune parlamentară din acest an se încheie. Care este cea mai importantă realizare de până acum?
– În această sesiune parlamentară, m-am străduit să mă familiarizez cât mai bine cu modul în care se desfăşoară procesul legislativ. Am fost iniţiator sau coiniţiator pentru 17 proiecte legislative, am susţinut un număr de şapte declaraţii politice, am adresat guvernului trei întrebări şi trei interpelări, am avut 15 luări de cuvânt în plenul Senatului. Referitor la propunerile de lege, sunt foarte bucuros că săptămâna aceasta, în plenul Camerei Deputaţilor, fost adoptată prima mea iniţiativă legislativă – „Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române“. Reglementarea pe care am propus-o era absolut necesară şi stabileşte ca şi jandarmii să poată interveni în cazul animalelor sălbatice cu un comportament agresiv faţă de oameni sau bunurile acestora. Proiectul de lege a fost adoptat cu 260 de voturi „pentru“, două „împotrivă“ şi două abţineri. Senatul este însă for decizional. Le mulţumesc încă o dată colegilor parlamentari pentru tot sprijinul acordat.
– Criza politică s-a încheiat. Avem un nou guvern. Cum comentaţi?
– A fost o perioadă foarte dificilă care a afectat grav România, imaginea ei în lume şi, nu în ultimul rând, economia românească. Mihai Tudose, premierul desemnat, şi-a stabilit deja echipa şi aceasta a primit girul Comitetului Executiv Naţional al PSD şi al Parlamentului, urmând ca miniştrii să depună jurământul în faţa preşedintelui României. Aşa cum s-a observat, structura Executivului a suferit câteva modificări prin care se încearcă să fie rezolvate deficienţele sesizate în primele şase luni de activitate. Parlamentul României a votat, odată cu noua echipă guvernamentală, şi programul de guvernare. Aşadar, lucrurile au reintrat în normal.
– Ce impresie v-a făcut programul de guvernare?
– Cred că definitorie în acest moment este continuitatea. Noul program guvernamental respectă punctele cheie cu care Partidul Social Democrat a candidat în campania electorală şi nici nu putea fi altfel. Pe de altă parte, promisiunile sunt în continuare onorate cu toate dificultăţile politice apărute. Un exemplu elocvent este Legea salarizării unitare. Ea a fost promulgată şi se va aplica de la 1 iulie a.c. Am început să mărim salariile bugetarilor chiar de la începutul acestui an, prin intermediul unor ordonanţe de urgenţă, şi mă refer aici la Sănătate, la Educaţie, la Administraţie, la Cultură, la Apărare. Militarii şi personalul contractual din MApN vor avea o creştere cu 15 la sută de la 1 iulie, pentru că Ordonanţa a fost deja adoptată. Sunt convins că deciziile guvernamentale vor fi luate cu şi mai multă determinare. Trebuie să fim conştienţi permanent că, în faţa alegătorilor, nu guvernul răspunde, ci partidul. Şi oamenii sunt foarte exigenţi.

3 comentarii la „În faţa alegătorilor, nu guvernul răspunde, ci partidul

  • „În faţa alegătorilor, nu guvernul răspunde, ci partidul”
    Adica NIMENI, iar noi platim.
    Mereti drek cu gargara voastra de 2 bani cu tot.

  • Răspunde pe aia a măsii,toate pertidele furați de 27 de ani,distrugeți țara și nu răspundeți niciodată,tot în libertate sunteți

  • Deci alegatorii au votat un program de guvernare care acum s-a transformat in altul ? Si raspunde partidul ? 🙁

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura