Flash

Ierusalim, mai aproape de Dumnezeu

12 ierusalim_1Ierusalim este capitala Israelului, fiind cel mai mare şi important oraş al ţării. Alături de Bethleem şi Nazaret, Ierusalim este un oraş sacru care ne aduce mai aproape de Dumnezeu şi de Iisus Hristos. Un oraş construit între pereţii munţilor, Ierusalim este un oraş cu o istorie de 5.000 de ani şi este un loc sacru pentru cele trei religii monoteiste: iudaica, creştină şi islamică. Pentru evrei, Ierusalim este Templul credinţei lor; pentru creştini, Ierusalim este locul naşterii şi răstignirii lui Iisus Hristos, iar pentru musulmani, Ierusalim este locul de unde Profetul şi-a început călătoria nocturnă spre Rai.
Capela Îngerilor
Ierusalim este un important loc de pelerinaj pentru toate religiile şi, din păcate, un loc ce alimentează tensiunile politice. Ierusalim este o destinaţie populară de vacanţă şi pentru turiştii nereligioşi, datorită importanţei spirituale, a muzeelor şi a comorilor arheologice. Biserica Sfântului Mormânt este cel mai important loc al pelerinajelor creştine. În interiorul acesteia sunt ultimele cinci puncte ale Drumului Crucii, Via Dolorosa, ruta parcursă de Iisus Hristos cu crucea în spate, spre Golgota. Tot aici se află şi locul în care Iisus a fost dezbrăcat, crucificat şi dat jos de pe cruce. Mormântul lui Iisus se află în centrul bisericii, sub cel mai mare Dom. Tot aici se află şi Capela Îngerilor, locul în care Iisus I s-a arătat Mariei Magdalena, după ce a înviat. Construită în 336 de împărăteasa Elena, Biserica Sfântului Mormânt a suferit numeroase modificări, clădirea actuală datând din 1810.  Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 05.30 – 21.00 (martie – octombrie) şi 04.30 – 20.00 (noiembrie – februarie). Accesul în biserică este gratuit.
Bileţele în zid
Zidul Plângerii este una dintre cele mai importante şi vizitate atracţii turistice din Ierusalim. Situat în partea de vest a oraşului, la marginea Muntelui Templului, Zidul Plângerii este unul dintre cele mai sfinte locuri pentru evrei, deoarece este ultima rămăşiţă din templul construit iniţial de regele Solomon şi ulterior reconstruit de Irod. Credincioşii vin aici în număr mare, atât ziua, cât şi seara, ca să se roage. Ei aduc la Zidul Plângerii bileţele pe care au scris cele mai arzătoare dorinţe, alături de o rugăciune. Biletele sunt introduse în crăpăturile zidului. Femeile se roagă în partea dreaptă, iar bărbaţii în partea stângă. Toţi credincioşii trebuie să se îmbrace modest şi să aibă capul acoperit.
Privelişte minunată
Turnul lui David răsare semeţ dintre zidurile Oraşului Vechi. Construit în secolul I d.Hr, fortăreaţa nu are nimic de-a face cu regele David, fondatorul oraşului. Timp de 2.000 de ani, Turnul lui David a făcut parte din structura de apărare a oraşului Ierusalim. În prezent, fortăreaţa adăposteşte Muzeul de Istorie a Ierusalimului, ce prezintă glorioasa istorie a oraşului. Cel mai înalt punct al turnului este Phasael, ce oferă o privelişte minunată asupra oraşului.
Vandalizat
Oraşul lui David oferă turiştilor ocazia extraordinară de a vedea o parte din trecutul glorios al Ierusalimului. Situl arheologic are o vechime de peste 3.000 de ani şi a fost fondat de regele David. Astăzi, descoperirile arheologice au scos la iveală obiecte biblice, un izvor subteran de ape termale şi un tunel de apă vechi de 2.700 ani. Muntele Măslinilor răsare dincolo de zidurile oraşului, la est de Muntele Templului. Măslinii, care dau denumirea muntelui, au fost tăiaţi în timpul domniei romane, iar versantul de vest formează cel mai mare cimitir evreiesc din lume. Tragic, cimitirul a fost vandalizat în timpul ocupaţiei iordaniene (1948 – 1967). Atât evreii, cât şi creştinii, cred că învierea morţilor va începe pe Muntele Măslinilor. La poalele muntelui se află Grădina Ghetsimani, pe care Iisus a vizitat-o după Cina cea de Taină. Tot în această zonă se află şi mormintele Fecioarei Maria şi Iosif.
Se vede din orice colţ al oraşului
Muntele Templului este unul dintre simbolurile Ierusalimului. De o importanţă majoră atât pentru evrei, cât şi pentru musulmani, Muntele Templului este un loc sfânt, unde, potrivit Bibliei, Dumnezeu l-a oprit pe Avraam să-l jertfească pe fiul său, Isac, în numele credinţei sale. În anul 960 I.Hr, împăratul Solomon a construit, la porunca lui Dumnezeu, un templu maiestuos. Din păcate, Templul a fost distrus în repetate rânduri, singura porţiune rămasă în picioare fiind Zidul Plângerii. De o importanţă majoră este Domul Stâncii, construcţie ridicată chiar pe locul de unde Mohamed şi-a început călătoria spre Rai. Cu o cupolă aurie, Domul Stâncii poate fi zărit din orice colţ al oraşului.
Tot pe Muntele Templului se află şi Moscheea Al-Aqsa, cea mai veche moschee din Israel. Spre deosebire de Domul Stâncii, moscheea Al-Aqsa este un loc venerat de musulmani, are o cupolă argintie şi a fost construită în secolul XI. Aici se află Muzeul Islamic ce are în patrimoniul său artefacte şi relicve islamice.
De dimensiuni mici
Via Dolorosa este ruta pe care Iisus Hristos a parcurs-o cu crucea în spate, spre Golgota. Cunoscută şi sub numele de Calea Crucii sau Drumul Durerii, Via Dolorosa începe de la Mănăstirea Ecce Homo şi se termină la Mănăstirea Învierea Domnului sau a Sfântului Mormânt. Pentru ca pelerinii să meargă pe urmele lui Iisus Hristos, Via Dolorosa are 14 opriri care amintesc de sacrificiul făcut de Mântuitor. Capela Înălţării din Ierusalim este un loc sfânt, de unde se crede că Iisus S-a înălţat la cer. Moscheea este de dimensiuni reduse şi are o turlă rotundă; tot aici se găseşte o piatră unde sunt imprimate tălpile lui Iisus. Mormântul din Grădină este o alternativă la Biserica Sfântului Mormânt şi se crede că acesta este, de fapt, locul unde a fost înmormântat Iisus. Locul a fost descoperit în 1867 şi este un loc popular printre protestanţii care vin aici pentru a găsi linişte. Mormântul din Grădină se află în afara zidurilor vechiului Ierusalim şi este un important loc de pelerinaj pentru protestanţi.
Loc sfânt
Camera Cina cea de Taină se află la etajul doi al unei clădiri din Ierusalim şi este locul în care Iisus Hristos a luat ultima cina alături de Apostoli. Camera Cina cea de Taină se află în apropiere de Abaţia Adormirii Maicii Domnului, de pe Muntele Zion, deasupra Mormântului lui David. Mormântul Maicii Domnului este un loc frecventat de mulţi credincioşi, care vin aici pentru a se ruga. Mormântul Maicii Domnului este un loc sfânt, binecuvântat de Dumnezeu şi se află pe Muntele Măslinilor. Biserica din piatră a adăpostit doar pentru scurt timp mormântul Maicii Domnului, în prezent, existând doar teorii referitoare la ce s-a întâmplat cu trupul Fecioarei. Biserica Tuturor Naţiunilor se află la poalele Muntelui Măslinilor, chiar lângă Grădina Ghetsimani. Numită oficial Basilica Agoniei, biserica catolică a fost ridicată pe locul din Grădina Ghetsimani, în care Iisus Hristos S-a rugat în noaptea în care a fost arestat. De aici se poate admira una dintre cele mai frumoase privelişti ale Ierusalimului. Numele de Biserica Tuturor Naţiunilor vine de la ajutorul numeroaselor ţări care au ajutat la ridicarea ei.
Patru locuri de închinare
Grădina Ghetsimani este cea mai cunoscută grădină din Israel, fiind unul dintre locurile frecventate de Iisus Hristos. Aflată lângă Muntele Templului, în apropiere de Pârâul Chedron şi Muntele Măslinilor, grădina este superbă, plină de verdeaţă şi atent îngrijită. Peştera Ghetsimani se află în grădina Ghetsimani şi este locul în care Mântuitorul venea pentru a se ruga. În Grădina Ghetsimani se află patru locuri de închinare: Mormântul Maicii Domnului, Peştera Ghetsimani (unde S-a rugat Iisus Hristos cu sudori de sânge), Piatra prinderii lui Iisus (aici se află o biserică catolică) şi Biserica Sfântul Arhidiacon Ştefan.
Pentru pelerinaj
Leagănul istoriei biblice, Bethleem este localizat la 9 km de Ierusalim. Bethleem este locul în care s-a născut Iisus Hristos, devenind un important oraş pentru pelerinaj. Anual, mii de credincioşi sosesc la Bethleem în preajma Crăciunului şi a Paştelui. Cea mai importantă atracţie din Bethleem este Biserica Naşterii Domnului, cunoscută şi sub numele de Biserica Nativităţii. În interiorul bisericii se află locul în care S-a născut Iisus Hristos, loc ce poate fi vizitat de turişti. Locul naşterii Domnului este marcat printr-o stea de argint fixată în marmură. Deasupra acestui loc sunt prezente 15 candele care ard neîncetat.
În apropiere de Biserica Nativităţii din Bethleem se află Grota Laptelui, peştera în care Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus. Culoarea stâncilor ar trebui să fie roşie, însă în interior pereţii sunt albi. Legenda spune că aceştia şi-au schimbat culoarea după ce o picătură de lapte a căzut pe unul dintre pereţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura