ActualitateFlash

Ieri, grevă de avertisment la spitalele din judeţ: Totuşi, ce salarii au angajaţii din spitale?

Natalia Bumbac

Angajaţi ai spitalelor din judeţ, membri ai Federaţiei Sindicale Sanitas, s-au solidarizat cu colegii lor din ţară şi au declanşat ieri, timp de două ore, grevă de avertisment. Protestul a plecat de la nemulţumirile create de noua lege a salarizării, în special de la plafonarea sporurilor. Greva de avertisment a avut loc la nivel naţional.

Vor sporuri neplafonate
„A fost grevă de avertisment cu întrerupere de două ore de la 09.00 la 11.00 şi urmează să vedem ce se va întâmpla la întâlnirile de astăzi (n.r. 7 mai) şi de mâine cu conducerile ministerelor Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii, cu premierul României. La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva au fost în jur de 60 de persoane. Este vorba în primul rând, despre cele trei mari doleanţe ale noastre: eliminarea plafonului de 30 la sută pentru sporuri, care sunt la nivelul bugetelor salariale ale consiliilor judeţene şi ale primăriilor, pentru că fiecare spital aparţine de altă administraţie, şi majorarea salarială la tot sistemul sanitar, unde intră moaşele, sora medicală, tehnicianul radiologic etc. Apoi, tot personalul TESA unde nu s-au majorat salariile, ceea ce nu mi se pare normal”, a declarat Lucia Vintilă, preşedintele Uniunii Judeţene Sanitas Hunedoara – Deva. Aceasta a mai spus că există angajaţi în spitale cărora după plafonarea sporurilor şi după trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator le-au scăzut veniturile salariale lunare şi cu 1.000 de lei.
Potrivit directorului medical al SJU Deva, medicul Ioan Demeter, activitatea spitalului devean nu a fost afectată din cauza acţiunii de protest. Manifestări similare au avut loc la nivel naţional. Ieri, după discuţiile dintre sindicalişti şi ministrul Sănătăţii, conform celor de la mediafax.ro, vicepreşedintele Sanitas, Mircea Ciocan, a declarat că au fost desemnate echipe de negociere, fiind stabilit un termen pentru încheierea lor, inclusiv pentru semnarea contractului colectiv de muncă la nivel sectorial care să asigure drepturile salariaţilor. Totodată, sindicaliştii rămân pregătiţi pentru declanşarea unei greve generale în data de 11 mai.

Ce venituri salariale sunt la Spitalul din Deva
Nemulţumirile angajaţilor din spitale au pornit odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. De precizat că, medicii nu se numără printre cei care nu sunt mulţumiţi de noile venituri salariale. Pe pagina electronică a SJU Deva sunt publicate veniturile salariale ale tuturor angajaţilor, pornind de la medici până la muncitori necalificaţi. Cele mai mici pleacă de la 1.370 de lei şi ajung la 22.000 de lei. Spre exemplu, la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), un medic primar primeşte între 18.000 şi 19.692 de lei pe lună, venit net, în care sunt incluse şi sporurile, un medic specialist, între 11.479 şi 14.177 venit net inclusiv sporuri, un asistent medical principal de la ATI are un venit lunar net, cu sporuri incluse, de aproape 5.500 de lei, un asistent medical primeşte între 4.500 de lei şi 5.000 de lei, o infirmieră sau un brancardier are între 2.700 şi 2.900 de lei, iar o îngrijitoare 2.200 de lei. Salariile de la Compartimentul Neonatologie: medic primar de la 14.906 la 22.794 de lei; asistent medical principal de la 4.000 la 5.800 de lei; asistent medical debutant – 3.049 de lei; asistent medical între 3.200 şi 3.900 de lei; infirmieră între 2.062 de lei şi 2.665 de lei. La Secţia Obstetrică-Ginecologie un medic primar are un venit salarial între 11.795 şi 14.979 de lei; asistent medical principal 4.600 – 4.800 de lei; moaşă principală 4.100 – 4.700 de lei; infirmieră de la 1.700 (debutantă) la 2.200 de lei. Toate aceste venituri sunt nete, având cumulate şi sporurile primite de salariaţi. La aceste venituri salariale, angajaţii SJU Deva, cu mici excepţii, mai primesc lunar câte 300 de lei indemnizaţie de hrană.

7 comentarii la „Ieri, grevă de avertisment la spitalele din judeţ: Totuşi, ce salarii au angajaţii din spitale?

  • Vi se pare ca e putin? De ce nu strigati ca nu aveti cu ce lucra? De ce nu strigati ca va lipsesc medicamentele,materialele sanitare pentru a ingriji corespunzator pacientii? De ce spitalul il mai tine pe pensionarul dr Mutiu Florin de la mrdicina nucleara in conditiile in care aparatul pe care ar trebui s lucreze nu mai functioneaza de vreo 2-3 ani? Stiti cat castiga lunar musiu,pe langa pensie? 140 milioane vechi,net in mana lunar fara sa aduca spitalului nici un serviciu medical,doar pontajul pe care l semneaza fara jena,luna de luna! Halal conducere,halal consiliu judetean

  • Hai sa nu dam o tenta politica.voi nu lucrati pe salar?
    Lucrati pe sporuri?
    Cu plicul Cum ramane?
    Tupeu mare,nu!?

  • Cred ca dezamagirea se datoreaza diferentelor dintre ponderea sporurilor inainte de noua lege a salarizarii si ponderea sperata a sporurilor dupa legea noua a salarizarii. Dar limitarea sporurilor este normala ! Ia sa nu-i mai ajute ministerul cu actele pe cei care vor sa plece afara si sa vedeti ca nu pleaca nimeni. Unii lideri de sindicat isi incordeaza muschii doar, doar le creste „cota” ! Ia sa se faca o comparatie intre salariile/ veniturile din dec.2016 si salariile/ veniturile din martie sau aprilie 2018 si sa vedem daca mai e vreun salariu diminuat (desigur, evidentiate defalcat salariile si sporurile) !! Odata trecuti la „economia de piata”, se pretinde ca angajatii, practic, sa-si stabileasca ei atat volumul de munca cat si veniturile !! Dar asta ar fi doar in societatea comunista declarata/ promisa dar inca niciunde atinsa !! Sa terminam cu utopiile !

  • Stiu sa faca proteste , stiu sa se gandeasca numai la spaga , stiu sa-si tina buzunarele la vedere pentru a fi mai usor de pus spaga , nu stiu sa se comporte politicos cu pacientii ( Excludem pe unii , dar foarte putini sunt ). Dau un exemplu la urgenta se asteapta pana te cheama la consultatie de ordinul orelor , unii care sunt in stare grava mor pe holul de la urgenta asteptand sa primeasca o sansa la viata , dar cei care deserves acest serviciu stau la barfe , fac politica , nu le pasa de durerea semenilor. Nu cred ca merita marirea salariilor deoarece comportamentul lor a ramas acelasi , oricat ar primi tot nu sunt multumiti . Spun ca au salarii mici dar sunt de o extravaganta rara , pe care nici unii patroni nu o au . Ar mai fi multe de comentat dar ma opresc aici deocamdata

  • Cu 30 de ani de munca, inginerie, castig mai putin decat oricare din cei din articolul de sus. Cred ca e foarte corect !!!! Voi ce spuneti ? Dar despre unul ce lucra pe banda la cablaje cu 1500 pe luna, si din impozitul lui tine si doctori si militari si militieni si profesori si functionari si pensionari ???

  • Sa mereti 6 luni in „privat” si apoi sa va vad.
    Trantori sclifositi. Un sofer 7000 lei. Net ?!
    (Doar UPU, pentru ca sirianu’ are trese ?!!)
    Salarii – mari, pensii – la fel.
    Ajutoare (de stat, mascate) pentru minerii PSD.
    Unde vom ajunge ?!!
    PSD eilor credeti ca toti avem neuronu’ Vasilicai ?!!!
    Vai de capu’ nostru !!!!!

  • Bine ar fi ca statul roman sa se destepe si sa impute celor care pleaca in strainatate cheltuielile de scolarizare facute cu cadrele medicale care au terminat scoli bugetate,ca sa nu mai ameninte cu plecatul.Oameni buni,lucrati pe salariu si nu pe sporuri! Cati dintre voi v ati imbolnavit din cauza conditiilor de munca? Cine a facut expertizarea acestora,fiindca asa cere legea?.Fiti siguri ca nu exista imbolnaviri si atunci? Cum sa le dai spor la maxim ,cand nu aveti justificari? Chiar nu mai exista controale,curtea de conturi ce face

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura