ActualitateFlash

Hunedoreanul Avram Iancu a început cursa de înot pe Dunăre

Bibliotecarul din Petroşani, Avram Iancu (foto), a luat startul ieri, la orele prânzului, în Munţii Pădurea Neagră, în călătoria pe care şi-a propus să o facă înotând 2.860 de kilometri de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră.
„Va fi o încercare dificilă, care va împinge limitele umane la extrem. (…) Eu nu iau în calcul un eşec, ci doar modul în care va trebui să fac faţă tuturor obstacolelor“, a scris Iancu în postările de pe pagina sa de socializare.
Potrivit echipei sale de suport, Avram Iancu a marcat, ieri, marţi dimineaţă, momentul cursei la Donaueschingen, după care startul l-a luat de la confluenţa râurilor Brigach şi Breg, de unde pleacă Fluviul Dunărea.
„Este optimist, sănătos şi determinat să ducă la bun sfârşit acest proiect“, a spus Aniko Vanea, unul dintre membrii echipei. Alături de Avram Iancu se află caiaciştii Valerică Rîmbu, din Galaţi, şi Ulise Galu, din Braşov, doi sportivi experimentaţi care au plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri.
Avram Iancu şi-a propus să străbată cei 2.860 de kilometri ai cursului Dunării înotând câte 50 de kilometri pe zi, sosirea în Portul Sulina fiind programată pe 20 august. În acest timp, Iancu va străbate 10 ţări şi patru capitale europene.
Pregătirile pentru acest eveniment au început în luna decembrie 2016, interval de timp în care Iancu a înotat aproape zilnic, a alergat pe munte şi a mers cu bicicleta. Potrivit acestuia, ideea de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre“ al lui Jules Verne, în care scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruş, un bărbat care a câştigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene şi a anunţat că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peştele prins pe durata călătoriei.
„Am recitit romanul «Pilotul de pe Dunăre», o călătorie fascinantă, căreia vreau să-i dau viaţă, în speranţa şi dorinţa ca generaţia tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În acelaşi timp, tinerii vor putea să urmărească pe telefoanele mobile evoluţia mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic şi modern, între carte şi Internet, două lucruri care se completează reciproc“, a explicat Iancu, înainte de a pleca din ţară.
Avram Iancu a spus că doar două persoane au reuşit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.
Avram Iancu este cunoscut pentru că a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franţa şi Marea Britanie.
Evoluţia înotătorului poate fi văzută în timp real pe următorul link:
http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0xj3eN6fpUVteXlMrqsu1K3rIT2RS4c4C
(Sorin Blada, AGERPRES)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura