ActualitateFlash

Hoţii de huilă încep să dea târcoale unităţilor miniere

03 carbune hoti_Maximilian Gânju

O parte din cărbunele scos cu trudă de mineri ajunge la clanurile de hoţi care jefuiesc garniturile de tren ce se îndreaptă către termocentrale. Furturi sunt şi de la subunităţile miniere atât ale CEH cât şi ale SNÎMVJ. Autorităţile îi prind pe mulţi dintre „haiduci” însă aceştia nu ajung după gratii.
Furturile de huilă, lemn sau fier din trenurile care tranzitează Valea Jiului se înteţesc în sezonul rece, iar autorităţile le cataloghează ca „furturi ale foamei” ce pot fi reduse dar nu şi stopate în condiţiile actuale de sărăcie. O mare parte a infracţiunilor de acest gen sunt înregistrate în municipiul Vulcan. Totuşi, se fură, de cum dă frigul, de la mai toate minele, iar în unele cazuri cu complicitatea unor şefi sau a celor care păzesc. Un alt punct critic este zona Coloniei Iscroni, din Aninoasa. Majoritatea celor care trăiesc în aceste zone nu au nici o sursă de venit şi îşi asigură traiul din „strângerea” huilei ce cade din vagoane sau din furtul acesteia direct din garniturile aflate în mers. Poliţiştii se aşteaptă la o creştere în perioada imediat următoare, dat fiind faptul că frigul a venit, iar cererea de huilă pe piaţa neagră este în creştere.
Un sac de cărbune se vinde cu preţuri cuprinse între 7 şi 10 lei, iar hoţii pot fura într-o singură zi şi 100 de saci de la o singură subunitate. „Afacerea” merge bine şi merită riscul, îşi spun cei mai mulţi dintre hoţi, mai ales că dacă sunt prinşi nu ajung la răcoare. Abia după ce primesc una sau două condamnări cu suspendare, pentru aceeaşi faptă, magistraţii îi trimit după gratii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura