Fara bascalie

Guvernul compromite şansele României pe termen lung

În pofida campaniei patetice, altfel de lăudat, lansate de un post de televiziune, românii care vor să plece din ţară sunt tot mai mulţi. O ştire apărută pe 29 noiembrie susţine că în primele nouă luni din 2010, peste 400.000 de români au plecat la muncă în străinătate. Estimările arată că în acest moment, peste trei milioane de români sunt în străinătate şi că majoritatea nu doreşte să se mai întoarcă. Având în vedere perspectivele, nu prea cred că exodul se va opri din „patriotism”.
Pe de altă parte, am scris mai multe editoriale în urma unui film documentar, pe care l-am primit acum mai bine de un an de la deputatul liberal Bogdan Ţîmpău. Era vorba acolo despre criza demografică de proporţii, care va lovi Europa înainte de anul 2050. Iată ce spune site-ul ziare.com, cu referire directă la evoluţia demografică a ţării: „În primele şapte luni din 2010, populaţia a scăzut cu 31.410 de persoane, în timp ce, în întregul an 2009, populaţia României s-a diminuat cu peste 34.000 de persoane. În prezent, România are mai puţin de 21,5 milioane de locuitori, faţă de vârful de 23,2 milioane, atins în urmă cu 20 de ani.”
Sunt ferm convins că aţi auzit cunoscuţi care spun că au copiii plecaţi în străinătate şi care mai degrabă i-ar urma, decât să-i îndemne să revină. Vremea declaraţiilor patetice a trecut, românii s-au săturat să fie cobaii diferitelor sisteme politice şi mai ales s-au săturat să fie generaţii de sacrificiu.
În acest context, anunţul puterii dominate ferm de PDL, cum că se va micşora indemnizaţia pentru mame, se va reduce la un an perioada pentru care este acordată indemnizaţia de creştere a copiilor şi va fi încurajată scăderea duratei concediului maternal (sau paternal), care oricum, va fi şi ea redusă de la doi la un an, va avea ca efect o şi mai pregnantă scădere demografică. Aceste măsuri nu mai sunt măsuri anti-criză, ci măsuri care compromit pe termen lung situaţia demografică şi deci, dezvoltarea României. Dacă nu aş avea oroare de cuvinte mari, le-aş putea numi măsuri antinaţionale, pentru că ele vor antrena modificări de substanţă în structura populaţiei ţării, vor afecta domeniul educaţiei (şi nu pozitiv…), vor încuraja emigraţia.
De aici încolo, pierderi în lanţ de locuri de muncă, deficit de expertiză pe domenii de performanţă, export de creiere. Din păcate, sub pretextul ieşirii din criză, aceste măsuri vor fi luate, justificate populist şi susţinute de partide cărora cuvântul „acum” le este mult mai drag decât „viziune”, ca să dau doar un exemplu. În spiritul cinic cu care ne-au obişnuit, ar putea să ne spună că se vor găsi şi pentru noi somalezi sau pakistanezi.

5 comentarii la „Guvernul compromite şansele României pe termen lung

  • daca nu-i bun guvernul, hai sa-l schimbam!”guvernul compromite sansele Romaniei” si doare pe cineva capul de asta? dezbaterile la noi se fac pe sticla si lumea s-a plictisit de aceleasi fete cu acelasi discurs tembel. ce sa auda din partea opozitiei, expresii de genul „Basescu este dracu” si asta nu spusa de un om analfabet ci de Ponta liderul opozitiei! pai asta poate fi mai bun? eu ma gindesc ca poate totusi ne vom trezi din letargie si peste doi ani nu vom aduce la guvernare tipi cu pretentii de intelectuali si limbaj de manelistii si poate totusi nu incepem iar cu flacara violeta! suntem singura tara din UE in care mamele sau tatii stau acasa doi ani asta pentru ca cineva a luat o astfel de masura populista cindva pentru a incuraja natalitatea, doar ca a uitat ca in primul rind pentru a incuraja natalitatea trebuie sa ridici nivelul de trai AL TARII si nu al tau personal. acum pentru a taia aceasta masura trebuie sa ai crese la dispozitie, spun CRESE si nu filipine caci nu toti au banii politicienilor, trebuie sa ai salarii decente si nu mizerii etc etc etc….

  • ROMANIE,fata draga, se spune ca azi 1 Decembrie e ziua ta !Imi pare rau pentru tine dar la felul in care arati nu-ti pot spune traditionalul „La multi ani !”.Ar insemna sa-ti doresc raul.Ma doare sa te vad disperata din pricina saraciei,plinsului care-ti impaienjeneste ochii,inglodata in datorii facute la stapini bogati,din care tu te-alegi cu cite-un rind de haine second-hand pentru tine si pruncii atirnati de poale,datorii pe care tu trebuie sa le platesti daca mai apuci.Ma doare sa te vad zilnic „violata” de catanele „cezarului” sau judecata si condamnata pe nedrept de sleahta de „irozi”care-si vind repetabil sufletul si constiinta pe cei 30 de arginti biblici.Ma doare sa te vad cum, hamesita, adunind coji de piine de la „ripa de gunoi a statului”, in galeata pe care ai facut greseala s-o primesti cadou la ultimele alegeri si din care esti nevoita sa maninci 4 ani de zile.Ma doare sa te vad cum te bucuri privind in urma copiilor crescuti mari,pe care-i scoti acum pe poarta casei si-i indemni pe cai straine pentru a descoperi traiul omenesc.Sufar cind te vad cu privirea impaiejenita de „smircul” a tot felul de ierburi,prafuri,fumuri si licori ce le folosesti cautind o „fata morgana”,care acum se numeste „Sa traiti bine !”.De aceea draga fato,azi cind se zice ca e „ziua ta”,pune-ti straie monahale,du-te la manastire si cufunda-te in rugaciune,pentru ca numai asa vei ajunge curata si neprihanita,chiar daca in final vei fi rastignita.1 Decembrie 2010,nu mai este „ziua ta”,este „noaptea ta”,de aceea voi sta treaz si voi petrece,doar gindu-ma la tine si la felul in care eu si „fratii mei” te vom putea salva de la o moarte prematura,cu gindul la dimineata zilei de miine cind se va ivi lumina.Nu cea de la capul tau,ci din fiecare din noi.

  • Parerea dumneavoastra din pacate nu prea mai este actuala, d-le Mircea Gruian. Criza demografica a inceput in Europa in urma cu mai bine de 30 de ani, si daca va mai aduceti aminte de valul urias de dezbateri si sarcini dezbatute la nivelul organelor si organizatiilor de partid si de stat, pentru combaterea ei. Ca si atunci insa problema o dezbat si clameaza din pacate cei care nu mai sunt apti de procreatie si ne dam mari sfetnici.
    Dar revenind , aceasta criza demografica nu va fi rezolvata de amaritele de masuri despre care se vorbeste cu atita infocare.
    Pentru ca natalitatea nu a crescut in Romania ultimelor 20 de ani nici cu masurile de care vorbiti si care au fost luate imediat dupa ’89. Apoi nu ati luat in calcul ca mai mult de jumatate din cei care au beneficiat de acest concediu au reluat activitate mai repede de un an,din cauza a numeroase dezavantaje, materiale si profesionale.Asa ca ar trebui ascultati cei in cauza si cerute pareri de la cei care mai pot si vor sa procreeze!!!!
    Dimpotriva, situatia este caracteristica intregii Europe , si, ne place sau nu,vom ajunge si noi in situatia statelor din vestul Europei, care au fost invadate de concetatenii nostri, si anume ,ca pentru asigurarea fortei de munca autohtone sa apelam si noi la citeva milioame de imigranti.
    Ne place sau nu,dar vom avea cit de curind mai multi vecini de cartier si de bloc, cu ochii mai mici si cu tenul putin mai nuantat decit al nostru.

  • Romaniei ? La multi ani ! de ziua ei si pacat de saracia actiunilor intreprinse de alesii nostri, pe plan local.

  • Domnule…tavi, analiza graficelor de natalitate din ultimii ani arata ca dupa scaderea de dupa 1989 (intre 1989 si 1995 a avut loc o adevarata prabusire a natalitatii), in intervalul 1996 – 2000 Romania a inregistrat un salt demografic, nu spectaculos, dar oricum imbucurator.A urmat o scadere pana in 2002, apoi din nou o usoara crestere pana in 2005, cand s-a intrat intr-un palier. A fost si efectul unei relative redresari a nivelului de trai. Criza demografica nu va fi rezolvata, cum spuneti, de „amaratele masuri”…asa ca de ce sa nu incurajam raul? Iar despre masurile luate de cei aflati la varsta procreerii, sa ne gandim cati dintre ei au acces la parghii ale puterii la varste de 25 – 30 de ani? Oricum, documentarea este accesibila pe site http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Evolutia_demografica_din_Rom%C3%A2nia.png. Sa auzim de bine, cu stima, Alexandru si nu Mircea Gruian

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura