Actualitate

Greva ceferiştilor a afectat şi judeţul Hunedoara

Natalia Bumbac

Angajaţii de la CFR Infrastructură din judeţ au încetat activitatea ieri, începând cu ora 07.00, într-un protest spontan declanşat la nivel naţional, ceea ce a dus la blocarea trenurilor în gările în care se aflau la acea oră. Până la orele după amiezii, impiegaţii de mişcare din judeţ nu şi-au reluat activitatea, deşi, potrivit acestora, au existat presiuni din partea reprezentanţilor Regionalei CFR Timişoara, pentru a reîncepe munca.
Peste 22 de trenuri oprite în gări
Aproximativ 22 de garnituri au staţionat ieri pe peroanele din judeţ, 11 dintre ele fiind trenuri de călători. În Gara Deva au fost oprite două trenuri, unul care mergea la Timişoara şi unul la Bucureşti. De asemenea, câte două trenuri au staţionat în gările din Petroşani şi Simeria, printre ele fiind trenul Viena – Bucureşti şi câte un tren a staţionat în gările din Subcetate, Ilia şi Livezeni. Călătorilor care se aflau în trenurile care au oprit în gara din Deva li s-au returnat banii pe bilete, aceştia arătându-se înţelegători faţă de protestul ceferiştilor, au afirmat aceştia.
Plătiţi ca muncitorii necalificaţi
Din 21 martie, angajaţilor de la CFR Infrastructură le-a expirat Contractul Colectiv de Muncă (CCM), în condiţiile în care negocierile s-au dus timp de o lună de zile, dar fără nici un rezultat. Potrivit reprezentanţilor Regulatorului de Circulaţie Deva, administraţia societăţii a tergiversat intenţionat semnarea noului CCM, pentru ca angajaţii de la CFR Infrastructură să nu beneficieze de majorări salariale, dată fiind creşterea salariului minim pe economie. La fiecare rundă de negocieri, angajatorul îşi anula promisiunile stabilite la întâlnirea anterioară, iar din acest motiv nu s-a ajuns la un consens. Acum, angajaţii de la CFR Infrastructură sunt în afara drepturilor prevăzute în CCM, ceea ce ar putea duce la diminuarea veniturilor lunare sau la pierderea anumitor drepturi, cum ar fi ajutorul pentru deces, plata bonurilor de masă ş. a. Motiv pentru care a fost declanşat protestul spontan. Pentru a-şi reîncepe activitatea, ceferiştii au declarat că aşteaptă un comunicat din partea Ministerului Transporturilor prin care autorităţile să îşi asume promisiunile făcute şi respectarea drepturilor lor conform legilor în vigoare. Feroviarii din Deva au mai arătat că veniturile lor sunt la nivelul salariului minim pe economie, aşa cum sunt plătiţi muncitorii necalificaţi, în condiţiile în care profesiile lor presupun responsabilităţi mari şi o pregătire adecvată.
S-a propus mărirea salariilor cu 22,5 la sută
Ieri, reprezentanţii angajaţilor de la CFR Infrastructură au fost invitaţi la discuţii la Ministerul Transporturilor, tot ieri fiind publicat un comunicat pe pagina instituţiei. „CFR SA are inclusă în bugetul companiei pentru anul 2017 o creştere a fondului de salarii cu 22,5 la sută, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018, pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea în data de 21 martie 2017, a CCM, însă sindicatele au refuzat acest lucru”, se arată în comunicat. În comunicat se mai menţionează că la CFR Călători, administraţia intenţionează să reaşeze clasele de salarizare şi că Ministerul este într-un permanent dialog cu federaţiile sindicale din domeniile pe care le gestionează.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura