Actualitate

Gâlceava dintre o firmă spaniolă şi una românească dăunează municipiului Hunedoara

Natalia Bumbac

Managerul societăţii care construieşte platformele subterane de colectare a deşeurilor din municipiul Hunedoara este acuzat de reprezentantul firmei spaniole care i-a livrat recipientele că refuză să-i achite contravaloarea lor. Între Ionuţ Vlonga, administratorul firmei Alencon din Timişoara, şi Manuel Sanchez Pardo, reprezentantul firmei Teconsub din Spania, cea care a furnizat containerele, s-a declanşat un conflict deschis. Motiv pentru care lucrările de montare a containerelor subterane în municipiul de pe Cerna ar putea să întârzie vreme îndelungată.
Spaniolul livrează afirmaţii contradictorii
Recent, într-un e-mail adresat redacţiei ziarului nostru, spaniolul Manuel Sanchez Pardo reclamă faptul că firma Alencon din Timişoara, administrată de Ionuţ Vlonga, nu i-a achitat banii pentru 50 de containere, pe care i le-a livrat pentru a fi instalate în municipiul Hunedoara. Mai mult de atât, spaniolul spune că vrea să vină la inaugurarea platformelor din municipiul Hunedoara, promiţând dezvăluiri cutremurătoare. Afaceristul din Spania mai aruncă şi o serie de acuzaţii grave la adresa firmei româneşti care par absurde, spunem noi, cum că „există în contabilitatea firmei înregistrări în scris care dovedesc că Alencon a dat mită tehnicienilor din primărie ca să câştige lucrările”.
În aceeaşi epistolă electronică, Manuel Sanchez se contrazice pe sine însuşi, cu cel puţin două afirmaţii. Una este că are confirmarea calităţii înalte a produselor livrate firmei româneşti prin scrisori primite de la beneficiari. Menţionăm că Alencon a realizat astfel de platforme îngropate în mai multe oraşe din ţară, printre ele fiind şi Deva. „Dacă vă răspunde cu poveşti de genul că platformele mele nu sunt în regulă, minte, toate i-au fost achitate ca fiind conforme şi am mesaje de e-mail de la clienţii lor care afirmă că platformele sunt de înaltă calitate. Acum, că a câştigat aceste 50 de platforme datorită sistemului şi proiectului meu, vrea să rămână cu tot şi să nu plătească”, ne-a scris Sanchez. Apoi, tot el scrie că la platformele subterane de la Deva s-au folosit piese second hand (?!). Cum a fost posibil acest lucru, întrebăm noi, din momentul în care firma spaniolă şi-a onorat toate comenzile conform înţelegerii avute cu firma românească, aşa cum însuşi Sanchez susţine?
Plângeri penale în România şi Spania
Nu putem pune noi la îndoială buna-credinţă a afaceristului spaniol. Însă, colaboratorul lui din Timişoara a făcut-o. Contactat pentru a ne oferi un punct de vedere faţă de acuzaţiile aduse de Manuel Sanchez, managerul firmei Alencon nu a dorit să comenteze verbal acest subiect. El ne-a informat, în scris, că a depus plângeri penale împotriva afaceristului, atât la organele de anchetă româneşti, cât şi la cele din Spania. Ionuţ Vlonga îl acuză pe Sanchez de înşelăciune prin fals, uz de fals, ameninţare şi şantaj. În plângerile penale – ale căror copii ni le-a trimis şi nouă – timişoreanul relatează istoricul relaţiei dintre cele două firme şi nenumăratele notificări pe care i le-a trimis lui Sanchez cu privire la lipsa unor piese, dar şi calitatea precară a produselor trimise din Spania. Acesta mai susţine că de mai multe ori a fost nevoit să găsească soluţii pentru a suplini lipsurile menţionate, ceea i-a adus costuri în plus faţă de cheltuielile preconizate.
Ionuţ Vlonga mai spune că nu este singurul colaborator al lui Sanchez care l-a dat pe mâna anchetatorilor. Şi alţi parteneri de afaceri ai spaniolului au procedat la fel.
„Considerăm ca mail-urile trimise de către domnul Manuel Sanchez sunt mail-uri pe care doar o persoană iresponsabilă le poate trimite”, conchide Vlonga.
Va cere sigilarea platformelor
În mail-ul trimis redacţiei noastre, Manuel Sanchez a ataşat o notificare pe care, de fapt, a adresat-o Primăriei municipiului Hunedoara. Tot aici, spaniolul flutură câteva fragmente dintr-un contract încheiat între părţile implicate în proiect, invocând dreptul de proprietate asupra containerelor subterane şi a respectării acestor drepturi în conformitate cu legislaţia europeană. În acest text, spaniolul atrage atenţia că Primăria municipiului Hunedoara nu va putea folosi platformele îngropate până la stingerea conflictului între cele două părţi. „Vă rugăm să aveţi în vedere înainte de a face orice plată către Alencon faptul că fără acele declaraţii de conformitate şi marcajul CE, Primăria Hunedoara nu va putea folosi în mod legal platformele şi Teconsub va putea solicita de la autorităţile competente sigilarea instalaţiilor până la rezolvarea conflictului”, se arată în depeşa pe care Sanchez a trimis-o Primăriei Hunedoara.
„Şi noi am fost ameninţaţi”
Contactat pentru a ne da un punct de vedere, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, a precizat că municipalitatea are o relaţie contractuală cu firma Alencon din Timişoara, nicidecum cu cea din Spania, şi că prima va fi trasă la răspundere. „Deja sunt în întârziere cu predarea containerelor subterane. Dacă nu vor fi îndepliniţi termenii contractuali, vor intra pe penalizări, conform contractului încheiat între noi şi firma din Timişoara. Dacă nu greşesc, asta se va întâmpla chiar de la începutul săptămânii viitoare. Se vor aplica penalizări pentru întârzierea punerii în execuţie şi exploatarea platformelor”, a declarat edilul şef al Hunedoarei. Acesta a mai spus că şi reprezentanţii administraţiei publice locale au fost ameninţaţi de un individ din Spania cu tot felul de lucruri, care nu privesc primăria, pentru că municipalitatea hunedoreană nu are contract cu societatea spaniolă, ci cu firma Alencon din Timişoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura