Sport

Fotbal cu gust de „champagne” de România

Gruparea elveţiană FC Champagne a reuşit în această vară o performanţă deosebită, promovând în a doua ligă de amatori din Ţara Cantoanelor, al şaselea nivel fotbalistic din acea ţară. Artizanii acestui succes au fost antrenorul devean Daniel Ambruş, fost jucător la CS Deva, Mureşul Deva, Corvinul 2005 Hunedoara şi FC Hunedoara, şi alţi opt fotbalişti români.

Ofertă de nerefuzat pentru Daniel Ambruş
Dacă spui Champagne, gândul îţi zboară imediat la băutura cu gust aromat care se consumă îndeosebi la momente festive. Champagne este însă şi o micuţă localitate elveţiană, aflată în vestul ţării, aproape de oraşele Neuchatel şi Laussane, dar şi foarte aproape de lacul Neuchatel. Chiar dacă are doar 1.000 de locuitori, în Champagne există şi un club de fotbal bine organizat, în care sunt incluse o echipă de seniori masculină, o echipă feminină şi 12 grupe de juniori. Din vara lui 2016, managerul general al clubului şi antrenor principal la echipa de seniori este deveanul Daniel Ambruş, 36 de ani, cel care în cariera sa de fotbalist a jucat la CS Deva, Corvinul 2005 Hunedoara, FC Bihor, Mureşul Deva şi FC Hunedoara. „În 2013, am părăsit România, hotărând să renunţ la fotbal din cauza situaţiei incerte a acestui sport la noi în ţară. Am venit în Elveţia şi am jucat la o echipă de amatori, FC Vallorbe, cu care am ajuns până în Liga a II-a interegional, echivalentul Ligii a III-a din România, în paralel şi lucrând. În vara lui 2016 am primit o ofertă de la echipa FC Champagne, din Liga a III-a amatori, prin care mi se oferea să antrenez şi să fiu manager general la echipa de seniori, să supraveghez cele 12 grupe de juniori şi echipa feminină. Am acceptat imediat, mai ales că urma să mă ocup doar de fotbal, să fac ceea ce îmi place. M-am înscris şi la licenţa B UEFA, pe care am absolvit-o în decembrie 2016, la Bucureşti”, a povestit Daniel Ambruş începuturile aventurii sale în Ţara Cantoanelor.

Primul an ca antrenor, prima performanţă
În primul an cu Daniel Ambruş ca antrenor, FC Champagne a terminat turul campionatului pe prima poziţie, în lot fiind pe lângă tineri jucători elveţieni, şi doi fotbalişti sârbi, doi francezi, un brazilian şi trei români. În pauza dintre tur şi retur, FC Champagne a transferat alţi jucători români, marea majoritate fiind hunedoreni. Astfel, în lotul galben-albaştrilor s-au regăsit Raul Ciucurescu, Octavian Apachiţei, Bogdan Gheară (toţi foşti jucători la FC Hunedoara), Corneliu Apostol, Daniel Bogman (ambii foşti la Mureşul Deva), Traian Jarda (ex – Gloria Bistriţa), Georgian Berzava şi Darian Băluţă. „Am terminat campionatul pe primul loc şi am jucat un baraj de promovare cu alte trei echipe. În primele două meciuri am obţinut o victorie şi un rezultat de egalitate, cu care eram deja promovaţi în Liga a II-a de amatori, iar în ultima partidă, care nu mai conta, am fost învinşi. A fost prima mea realizare, la primul meu an ca antrenor. O bucurie mare, dar trebuie să spun că am beneficiat de sprijinul conducerii, patronul echipei având afaceri cu biscuiţi în Elveţia, Franţa şi România. Avem o infrastructură incredibilă pentru un club de amatori, două terenuri de iarbă, miniterenuri şi nocturnă. În primăvara lui 2018 va fi finalizat un teren cu iarbă sintetică, care va costa un milion de euro”, a spus antrenorul lui FC Champagne.

Fotbalul elveţian, la ani lumină în faţa celui românesc
Pentru sezonul viitor, micuţa grupare elveţiană îşi doreşte o nouă promovare, În Liga a II-a interegională, ce ar echivala cu Liga a III-a din România, fotbalul fiind structurat altfel în Elveţia. Un exemplu elocvent de profesionism este că un fundaş francez al echipei FC Champagne va susţine probe la echipa scoţiană de primă ligă FC Aberdeen. „Ideea clubului este de a motiva copiii din regiune să facă sport, să practice fotbalul. Anul acesta am promovat trei astfel de tineri la prima echipă, unul de 15 ani şi doi de 17 ani, toţi au jucat titulari. Fotbalul are un nivel foarte ridicat, de exemplu la FC Vallorbe, unde am jucat şi eu, a evoluat Eric Djemba-Djemba, fost internaţional camerunez care a fost la Manchester United. Iar acum, în prima ligă de amatori, a semnat Djibril Cisse, fost internaţional francez, care va câştiga 30.000 de franci pe lună”, a încheiat Daniel Ambruş. Aventura românilor la FC Champagne va continua şi în sezonul viitor, urmând să se decidă câţi dintre ei vor merge mai departe aici. Însă tot ceea ce au realizat poate constitui un exemplu elocvent pentru faptul că se poate face sport şi la nivel rural dacă sunt respectate condiţiile de bază ale civilizaţiei şi decenţei! (Ovidiu Mănăstire)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura