EvenimentFlash

Fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, absolvit de pedeapsă

Natalia Bumbac

Fostul prefect de Hunedoara şi preşedinte al Consiliului Judeţean între anii 1990 – 1997, Costel Alic, a fost absolvit de pedeapsă în dosarul de delapidare în care a fost judecat alături de alte nouă persoane. Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa definitivă în această cauză.

„Dispune încetarea procesului penal pornit faţă de inculpatul Alic Costel pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, (…), ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. În prima instanţă, la Tribunalul Bucureşti, fostul prefect primise o condamnare de trei ani de închisoare pentru acuzaţia de constituire de grup infracţional organizat.

Nu am avut nici o legătură cu acest dosar”

    Contactat pentru a ne da un punct de vedere vizavi de procesul în care a fost judecat, Costel Alic a declarat că a fost acuzat de fapte pe care nu le-a săvârşit niciodată. „Ancheta a început în 2001, cu tot cu judecată a durat 16 ani. Toţi aceşti ani nu au fost foarte comozi, mai ales că ştiam că nu fac parte din dosar. Am ajuns în dosar din cauza unor articole din presă, în care se spunea că şi Romcuarţ… În viaţă mai treci şi prin astfel de chestii… Eu nu făceam parte din dosarul acesta, nu puteau să-mi aducă nici o acuzaţie. Asta-i problema. M-am mirat că eram asociat la delapidare. Aşa m-a băgat în prima instanţă. Practic, pentru ce n-ai făcut, chipurile erai judecat. În prima instanţă nu am avut avocat, în a doua mi-am luat avocat că m-am speriat. Eu nu puteam să cred că te poate acuza cineva de ceea ce nu ai făcut. În a doua tură a arătat avocatul ce greşeli s-au făcut şi s-a ţinut cont de ele”, a declarat fostul prefect Costel Alic.

Şase condamnări, trei achitări

   În acelaşi dosar au mai fost judecate alte nouă persoane, şase fiind condamnate la închisoare cu executare pentru acuzaţia de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la această infracţiune, iar trei au fost achitate. Teodor Nicolăescu, fost preşedinte al Băncii Române de Scont a primit pedeapsa cea mai mare de 6 ani de închisoare. Răzvan Haritonovici, fost preşedinte al Astra Asigurări SA, Corina Alexe, directorul Sucursalei Bucureşti a BRS, Lucian Burghelea, şeful biroului plasamente de la Astra Asigurări, Constantin Năforniţă, preşedintele Sivamo şi Dan Dumitru Marian Săftescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare fiecare. Rodica Dumitru, preşedinte interimar al BRS, Veronica Tuşa şi Constantin Haţeganu au fost achitaţi.

93 de milioane de lei despăgubiri

     Pe latura civilă a procesului, Nicolăescu, Alexe, Haritonovici, Săftescu, Burghelea şi Năforniţă au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 93.525.679 de lei, plus dobânzile legale, către Banca Română de Scont (BRS), prin lichidator Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a luat act că faţă de celelalte persoane judecate în dosar, printre care Costel Alic, BRS nu a formulat nici o pretenţie financiară. Aceeaşi instanţă a respins cererile de despăgubire formulate de mai multe părţi din dosar, printre care SC Astra Asigurare – Reasigurare SA, SC Gelsor SRL, CN Poşta Română SA, SC Dramiral Group SA, SC Romcuarţ SRL etc.. Mai multe bunuri ale persoanelor care au fost obligate la plata prejudiciului au fost menţinute sub sechestru.

      În ceea ce priveşte situaţia fostului prefect Costel Alic, instanţa a dispus restrângerea sechestrului asigurător până la concurenţa cheltuielilor judiciare avansate de stat la care a fost obligat de prima instanţă, Tribunalul Bucureşti. Este vorba de suma de 110.000 de lei, pe care trebuie să o achite statului drept cheltuieli de judecată. Aceeaşi dispoziţie s-a dat şi în cazul bunurilor celorlalte persoane achitate în dosar.

      Reamintim că fostul prefect al judeţului Hunedoara a fost cercetat penal pentru un credit pe care l-ar fi luat de la BRS cu garanţia Societăţii de Asigurări Astra în numele Romcuarţ, societate al cărei administrator era şi care a deţinut licenţa de exploatare pentru cuarţul din Cariera Şiglău – Uricani. Pentru obţinerea împrumutului, Costel Alic ar fi garantat cu licenţa de exploatare a cuarţului. Fostul prefect a susţinut că banii luaţi prin credit nu i-a folosit niciodată. În proces, s-au constituit nu mai puţin de 19 părţi civile, printre care Astra Asigurări, SC Cuarţ SA Uricani şi SC Romcuarţ SRL, care solicitau recuperarea prejudiciului.

2 comentarii la „Fostul prefect de Hunedoara, Costel Alic, absolvit de pedeapsă

  • D-nu PREFECT SA-TI DE-A DUMNEZEU SĂNĂTATE ȘI DUMNEZEU SĂ-ȚI BINECUVÂNTEZE FAMILIA! HAI DIN NOU DIRECTOR LA MINTIA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura