FlashPolitica si administratie

Extinderea urmăririi penale şi schimbarea încadrării juridice: Dosarul Ruşanu devine tot mai greu

05 rusanu seminar criza financiara (5)Volodia Macovei

Procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de Dan Radu Ruşanu (foto), dar şi schimbarea încadrării juridice, în cauză fiind identificat un număr mai mare de acte materiale şi infracţiuni. În plus, DNA a dispus începerea Urmăririi Penale faţă de vicepreşedintele ASF, Corneliu Silviu Moldoveanu, şi avocatul Dan Odobescu.

Infracţiuni în formă continuată
Deciziile procurorilor DNA au fost comunicate public la sfârşitul săptămânii trecute şi se datorează unor date suplimentare din dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupţie în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu activitatea unei societăţi de asigurări.
Astfel, procurorii DNA au dispus extinderea urmăririi penale faţă de fostul preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu, aflat în arest preventiv, pentru infracţiunea de „folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracţiunile reţinute anterior în sarcina sa (constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor)”.
De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice, „din infracţiunea de favorizarea făptuitorului în infracţiunea de favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum şi schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real”. Totodată, a fost dispusă efectuarea urmăririi penale şi faţă de vicepreşedintele ASF, Corneliu Silviu Moldoveanu, şi avocatul suspendat de drept din Baroul Bucureşti, Dan Odobescu. În sarcina celor doi s-au reţinut infracţiunile de „folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii)”.

Angajamente scrise, pentru blocarea anchetei
Procurorii DNA explică faptul că, începând cu 28 ianuarie 2014, după efectuarea unor percheziţii la cele trei sedii ale A.S.F. din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie punerea sub acuzare a „suspectei Chiţoiu Laura Elena, director Direcţia Avizări din cadrul A.S.F., a inculpatului Mîrzac Marian, membru neexecutiv în cadrul Consiliului A.S.F., şi a suspectului Călin Georgel, secretar general al A.S.F., sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni de serviciu, Ruşanu Radu Dan, la acea dată preşedinte al A.S.F., a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul A.S.F., aflată în subordonarea nemijlocită a preşedintelui A.S.F., unei părţi semnificative a salariaţilor A.S.F., semnarea unor angajamente de confidenţialitate. Potrivit acestor angajamente, angajaţii A.S.F. erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui A.S.F. Astfel, în intervalul 28-31 ianuarie 2014, au fost luate un număr de 39 de angajamente de acest tip, unui număr de 39 de angajaţi A.S.F., iar începând cu data de 1 februarie 2014, au fost luate alte 11 asemenea angajamente unui număr de 11 salariaţi. Conform acestor angajamente, divulgarea unor date organelor de urmărire penală sau instanţei de judecată fără aprobarea preşedintelui A.S.F. putea fi sancţionată cu desfacerea contractului de muncă, constituind abatere disciplinară”.

Presiuni şi voturi aranjate
Probele administrate în cauză au mai scos la iveală faptul că, în decembrie 2013, Ruşanu a exercitat presiuni asupra mai multor societăţi de asigurări, reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al CA al S.C. CARPATICA ASIG S.A., la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.
Astfel, arată DNA, „la solicitarea formulată de către inculpatul Mustăţea Radu, atât direct, cât şi indirect, prin intermediul inculpatului Mîrzac Marian, în intervalul 11-17 decembrie 2013, inculpatul Ruşanu Radu Dan „l-a mandatat” pe vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară – conducătorul Sectorului Asigurări, suspectul Moldoveanu Corneliu Silviu, să contacteze asiguratorii din România, cu drept de vot, pentru a-i determina ca la alegerile din 19 decembrie 2013, aceştia să atribuie voturile lor lui Mustăţea Radu, în detrimentul contracandidatului său. În data de 16 decembrie 2013, conformându-se acestei solicitări, Moldoveanu Corneliu Silviu i-a cerut lui Odobescu Dan, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări, să intervină pe lângă diverşi asiguratori, astfel încât să le schimbe intenţia de vot în favoarea lui Mustăţea Radu. În baza acestei înţelegeri infracţionale, Odobescu Dan s-a angajat efectiv să determine persoanele împuternicite reprezentând trei societăţi de asigurări să îl voteze pe Mustăţea Radu”.
Urmare acestei înţelegeri frauduloase, „au fost deturnate şi direcţionate, în favoarea inculpatului Radu Mustăţea, un număr total de 91 voturi. Activitatea infracţională a condus la alegerea, ca preşedinte al BAAR, a inculpatului Mustăţea Radu, cu un număr total de voturi de 270 voturi, faţă de 139 voturi, cât a obţinut contracandidatul său”.

2 comentarii la „Extinderea urmăririi penale şi schimbarea încadrării juridice: Dosarul Ruşanu devine tot mai greu

  • Doamne fereste ! Cum conduce judetul un jeg ca el ? Un nemurici lipsit de scrupule care isi vinde familia, cei doi copii, un baiat si o fata, din diverse relatii sexuale. Viata publica hunedoreana, dupa anul 1989, nu cunoaste un om, adică Mircea Moloț, mai lipsit de caracter, un nemernic de asemenea talie.

  • Acum intelegeti cum piticania aranja totul?Noapte buna nimurucule.Se scimba vremea si vremurile.Cui vor ramine drumurile asfaltate prin paduri,casele,terenurile,oile,caprele, vacile cai,magarii si ponei.De tinerele domnite are cine sa se ocupe.Tensiune oscilanta ,nu?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura