Actualitate

Exponatul lunii la muzeul din Deva

Magdalena Şerban

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) aduce în atenţia publicului interesat, în cadrul acţiunii „Exponatul lunii”, o piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Este vorba de o mandibulă fosilă de Theriosuchus, ce aparţine colecţiei de paleontologie a instituţiei, intrând în patrimoniul acesteia în urma descoperirii ei de către paleontologul Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuştea, din Ţara Haţegului.
„Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind un metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, a precizat Dorin Cărăbeţ, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Ştiinţele Naturii de la MCDR Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura