ActualitateFlash

După şapte ore de urcat muntele, primarul şi un poliţist din Brad au ajuns pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Primarul Florin Cazacu a înfipt steagul municipiului Brad pe Mont Blanc

02 Florin Cazacu pe Mont Blanc 2Sorina Popa

După şapte ore de urcat, de la refugiul Gouter, doi dintre cei şapte brădeni care au pornit să cucerească Mont Blanc au reuşit să înfigă steagul României şi al Bradului pe vârful Alb.

Nu au suportat lipsa oxigenului
„Am avut noroc de vreme bună şi am reuşit să ne împlinim visul! Primul a ajuns Radu Pavel (foto dreapta), iar apoi eu. Este un sentiment unic, am simţit că totul e posibil în viaţă, trebuie doar să îţi doreşti. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să cucerim Vârful Mont Blanc şi muntelui că ne-a permis să-l escaladăm. Dedicăm această reuşită tuturor brădenilor! Vreau să spun că toţi cei şapte brădeni am contribuit la acest succes. Cu toţii s-au implicat. Îi mulţumim, în special lui Vasile Alba, care ne-a insuflat dorinţa de a escalada munţi, de a cuceri vârfuri celebre”, a declarat Florin Cazacu (foto stânga), primarul municipiului Brad, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Radu Pavel este poliţist în municipiul Brad. „Eu nu am o condiţie fizică aşa de bună ca Radu, dar m-am antrenat, ajungând pe toate vârfurile mai înalte de 2.500 de metri din ţara noastră. Provocarea de a ajunge pe Mont Blanc nu a fost una uşoară, dar spiritul de echipă a fost important şi, chiar dacă doar noi doi am ajuns până pe vârf, e ca şi când şi ceilalţi au fost cu noi. A fost un traseu dificil”, a adăugat Florin Cazacu.
Traseul ales de brădeni a fost cel pe la refugiul Gouter. Din Brad au plecat şapte, la refugiul Tete Rousse au ajuns cinci, de acolo la refugiul Gouter au mai rămas patru, din cauza problemelor legate de lipsa oxigenului, iar vârful a fost atacat doar de primarul Florin Cazacu şi de poliţistul Radu Pavel. Cei doi s-au întors ieri la refugiul Gouter. Florin Cazacu, Vasile Alba, Bujor Sav, Gabi Hărăguţ, Radu Pavel, Cosmin Florea şi Neluţu Fruja sunt cei şapte brădeni care merită tot respectul nostru pentru curajul de a îndrăzni şi a reuşi să cucerească cel mai înalt vârf din Europa de Vest şi Centrală.

Riscul căderii de pietre
Vârful Mont Blanc este escaladat zilnic, pe durata sezonului de vară, de aproximativ 200 alpinişti amatori şi poate fi considerat o ascensiune destul de uşoară pentru cineva bine antrenat şi obişnuit cu altitudinea. Această impresie se datorează şi faptului că, faţă de Aiguille du Midi (unde ajunge telecabina), Mont Blanc este cu 1.000 m mai înalt.
Oricum, în fiecare an, Mont Blanc face multe victime şi în perioadele cele mai aglomerate (în general în august), serviciile de salvare locale trimit în medie 12 misiuni în ajutorul turiştilor rătăciţi. Traseele necesită cunoştinţe de alpinism, un ghid (sau un alpinist cu experienţă) şi echipament adecvat, deoarece includ treceri delicate şi zone unde cad pietre.
Traseul clasic începe de la „Cuibul vulturilor“ (2.500 m), cum este numit punctul terminus al trenuleţului cu cremaliera: Tramway du Mont-Blanc. Ascensiunea până la refugiul „Tete Rousse“ (3.167 m) durează cca. două-trei ore şi nu prezintă dificultăţi tehnice. De la „Tete Rousse“ până la refugiul „Goűter“ (3.817 m), traseul traversează o zonă stâncoasă dificilă din punct de vedere tehnic, însă datorită numeroaselor cabluri de oţel montate, aceasta este accesibilă fără a necesita echipament special. Riscul cel mai mare este cauzat de căderile de pietre. Etapa durează aproximativ trei-patru ore. Mai sus de „Goűter“, traseul continuă pe gheţar, ascensiunea durând circa şase ore.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura