Actualitate

După conflictul din Retezat, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în judeţ

Snapshot(0)   Oana Mihnea
 
Vineri dimineaţă, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în judeţul nostru, printre care şi la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, într-un dosar care vizează fapte de corupţie comise în perioada 2013-2015. Cercetările procurorilor au legătură cu construirea microhidrocentralei de pe Râul Alb şi vin la câteva zile de la scandalul din zona satului Coroieşti între activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare a microhidrocentralei.   

Percheziţii în nouă locuri
Potrivit unui comunicat transmis de DNA, au fost „…efectuate percheziţii domiciliare în nouă locaţii situate în Municipiul Bucureşti şi judeţele: Hunedoara, Mureş şi Cluj, din care 3 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“. Între instituţiile publice se mai numără şi Administraţia  Bazinală de Apă Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor „Ţara Haţegului“, cu sediul la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Bucureşti.

Totul a pornit de la ecologişti
Vineri, în jurul orei 11.00, anchetatorii au părăsit sediul APM Hunedoara, de unde au ridicat documentele referitoare la eliberarea avizului de mediu pentru construcţia microhidrocentralei de pe Râul Alb, din Retezat. Nu a fost reţinută sau audiată nici o persoană, procurorii solicitând doar actele aferente investiţiei din Ţara Haţegului. Se pare că acţiunea procurorilor DNA a venit în urma sesizărilor făcute de către ONG-urile de mediu, care contestă cu vehemenţă lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb. Deşi s-a dat start investiţiei, aceasta având avizul de mediu de la APM Hunedoara, totuşi, activiştii susţin că starea ecologică a râului va scădea, fiind o zonă conservată până acum aproape perfect din punct de vedere geomorfologic şi hidromorfologic. Mai mult, Valea Râului Alb face parte din patrimoniul natural al ţării şi ar trebui păstrată ca etalon.

Au luat la puricat şi firma lui Bocea  
Imediat după ce anchetatorii au părăsit vineri sediul APM Hunedoara, s-au îndreptat către un imobil situat pe strada Simion Bărnuţiu, din Deva. Aici se află punctul de lucru al firmei SC ABI AUTOMOTION SRL, care are sediul în Arad şi al cărei patron este Mihalache Bocea. După mai bine de două ore, procurorii au părăsit imobilul. Cel mai probabil, şi de aici au luat pentru analiză mai multe documente referitoare la proiectul din Retezat. Mai mult decât atât, acţiunea oamenilor legii a continuat şi în zona satului Coroieşti, din comuna Sălaşu de Sus, acolo unde se construieşte microhidrocentrala.

Legătura există
La nici o săptămână după evenimentul tragic din Retezat, a apărut şi vizita anchetatorilor la instituţiile care au legătură cu proiectul din zona satului Coroieşti. Duminica trecută, trei persoane au ajuns la spital în urma unui scandal de proporţii izbucnit în Retezat între cinci activişti de mediu şi reprezentanţii firmei care se ocupă de construirea microhidrocentralei. ONG-iştii s-au dus în acea zonă cu scopul de a se documenta despre investiţie, însă totul a degenerat până la fapte grave, Mihalache Bocea, unul dintre participanţii la scandal fiind călcat de Jeep-ul condus de Alin Andrioni, din tabăra ecologiştilor. Victima a rămas paralizată, fiind deschis un dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

S-a suspendat avizul de construire
Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe Râul Alb, beneficiarul fiind SC ABI AUTOMOTION SRL.  Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017. Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.
De aceea, după percheziţiile de vineri, Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului (UAGDTH) a precizat într-un comunicat de presă că a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate referitoare la investiţia de pe Râul Alb. Anterior scandalului din Retezat, Consiliul de Administraţie şi Senatul Universităţii din Bucureşti au aprobat demararea procedurilor de suspendare a avizului emis de UAGDTH pentru construirea microhidrocentralei, până la lămurirea tuturor aspectelor privind evenimentele legate de această investiţie.
În zonă mai există un proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, termenul de execuţie fiind tot de 36 de luni. În final, în acest spaţiu ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte şi un imobil cu locuinţe şi birouri.

 

 

 

 

4 comentarii la „După conflictul din Retezat, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în judeţ

  • Relativ la constructia de microhidrocentrale pe apele interioare, ascunse in creierii muntilor eu cred ca NU TREBUIE SA SA NE OPUNEM. Cum probabilitatea unor necazuri armate, in cazul cand la Mintia sau la Turceni sau la Portile de Fier da cineva [eu stiu cine ar putea da, dar nu va spun] ca sa nu murim pe mesele de operatii, sa nu ramanem in lifturi, sa nu se imputa mancarea in frigidere, etc, etc, vor fi la mare valoare aceste microhidrocentrale. Sa avem noi sansa de neegalat de a avea asemenea ape interioare si sa nu o folosim ne meritam soarta. Ma lasati-ma cu pestii, cu dracu si cu lacu, toate aceste animale, se adapteaza noului context infinit mai repede decat noi. Nici nu vreau sa ma gandesc la tampenia ca sa existe undeva un loc propice pentru o cat de mica instalatie de producerea energiei si noi sa o ratam ca niste batuti in cap. Daca facem asa ceva ne meritam soarta si ne uitam la pesti si alte vietati in timp ce murim.

  • Avem destule ape cu debite mari in tara pe care se pot amenaja asemenea constructii. Referitor la fauna de pe acest rau,judecata dumneavoastra lasa de dorit ! Spre exemplu pestii cum sa se adpteze fara apa ? In perioada cat nu turbineaza in aval de aceasta instalatie totul moare !
    Sau mai stii ! Le sugerezi dumneata pestilor sa-si creasca aripi !

  • Stimabilului domn ce-si merita soarta de a sta cu mancarea imputita in frigider, nu stiu in schimb mintea unde si cum ii sta, pot sa-i spun ca ar fi necesare cam vreo 50000 de asemenea microhidrocentrale pentru a insuma puterea instalata doar a termocentralei Mintia, de a carei soarta este profund ingrijorat acest cetatean cu viziune tribala . Poate unii membri isteti ai speciei umane s-au nascut din curent electric, sau in lift, iar unii chiar au nevoie de niste operatii. Devenind serios, in concluzie, distrugand natura , ne distrugem pe noi insine.

  • Daca a ajuns DNA-ul sa faca controale dupa un Idiot ca Alin Andrioni, nu ma mir ca se duce de rapa hardughia asta ruginita numita de unii Romanica.
    Cat despre geniul care plange de mila muzeului de la Mintia, nu-ti spun decat tataie, mai iesi in lume si vezi ce s-a ales de asemenea monstri.
    Loc avem toti sub soare, piata va alege intre termohardughii ruginite si tehnologiile noi. Comparatia nu merge oricum tehnic, fiecare producator mergand in banda lui, si fiecare comentator ar trebui sa stea in banca lui.
    Bineanteles daca nu stie cum ajung asemenea subiecte de tejghea, mari bombe de presa . Adica ghiveci cu muci in fasole

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura