ActualitateFlash

Drapelul lui Avram Iancu a fost vândut pentru o sumă fabuloasă

02 adrian thiessNatalia Bumbac02 drapel

Drapelul lui Avram Iancu, scos la vânzare în 3 februarie, la Bucureşti, într-o licitaţie organizată de Casa de Licitaţii Artmark, a fost adjudecat cu o sumă de peste 20 de ori mai mare, faţă de preţul de pornire. Relicva a fost scoasă la vânzare împreună cu un lot de obiecte de colecţie care au aparţinut lui Corneliu Vadim Tudor.

„Vom fi peste 20 de persoane”
„Drapelul a fost adjudecat pentru suma de 105.000 de euro de către Adrian Thiess (foto). A fost un succes, preţul de pornire fiind de 5.000 de euro. Ne-am aşteptat, de altfel, ca suma să crească”, a afirmat Teodora Moldovan, reprezentantul Casei de Licitaţii Artmark din Capitală. Aceasta a mai afirmat că din spusele cumpărătorului, drapelul nu va fi ţinut într-o colecţie personală, acesta urmând să fie expus publicului.
„Este un bun important al românilor şi nu l-am cumpărat eu pentru mine, ci cu contribuţia mai multor prieteni de-ai mei. Le-am propus această idee, pentru că până la urmă, dacă suntem buni români, cum credem fiecare dintre noi şi sunt convins că toţi suntem, trebuie să facem şi noi anumite gesturi în momente importante. (…) Am o listă cu aproximativ 30 de persoane importante din România, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Aşa că, decât să cheltui o sumă de bani importantă pe un lucru mai puţin relevant, mai bine eşti parte a ceva pentru istoria noastră. N-am luat o secundă în considerare să cumpăr acest bun şi să mi-l pun în casă (…). Eram convins că va fi cineva care va face acest lucru şi ideea a fost că dacă suntem mai mulţi şi putem face un gest să adunăm o sumă pentru acest lucru, este bine. Urmează, evident, să-l punem la dispoziţia mai multor muzee, care să-l expună în toată România, să-l vadă toată lumea (…) Nu l-am cumpărat eu pentru mine, a fost o chestiune la care probabil într-un final vom contribui 20 şi ceva de persoane”, a spus Adrian Thiess, conform unei publicaţii online. Acesta nu a dorit să dezvăluie identitatea persoanelor care vor fi implicate în achiziţionarea drapelului. „Ei vor hotărî dacă vor să fie cunoscuţi sau nu. Sunt oameni importanţi cu notorietate, dar în acelaşi timp discreţi. Pur şi simplu i-am informat foarte direct şi foarte scurt despre faptul că pot fi parte a unui gest important. Au reacţionat foarte prompt, ceea ce sincer m-a încântat extraordinar de mult”, a concluzionat  Adrian Thiess.

Ar putea fi declarat bun de patrimoniu
Drapelul de luptă despre care se spune că a aparţinut legiunii lui Avram Iancu „Auraria Gemina”, pictat pe piele, este considerat o raritate absolută, fiind datat de la jumătatea secolului al XIX-lea. Acesta a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark în 2013, cu un preţ de pornire de 10.000 de euro. Fapt care a provocat un întreg scandal între Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar. Acesta din urmă îl acuza pe fostul preşedinte al PRM că ar fi furat drapelul de la sediul partidului, motiv pentru care a depus împotriva Tribunului o plângere penală. Vânzarea steagului a fost oprită, deoarece Artmark l-a retras de la licitaţie, până la soluţionarea litigiului în instanţă. După dispariţia lui Corneliu Vadim Tudor, dosarul penal în care era acuzat de furt de către fostul său coleg de partid a rămas fără obiect. În acest fel, Casa de Licitaţii a putut relua vânzarea steagului. Înainte de a fi scos la vânzare, drapelul a fost expus în mai multe oraşe din ţară, într-un turneu organizat de Artmark. De la bun început, reprezentanţii casei de licitaţii, Gheorghe Funar, dar şi alte persoane au susţinut că ar fi regretabil dacă steagul ar ajunge într-o colecţie privată, deoarece este un simbol care i-a unit pe români, locul lui fiind la muzeu, pentru a fi văzut de public. Mai mult de atât, cei de la Artmark au declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că au depus actele la instituţia competentă pentru ca drapelul să fie clasat ca aparţinând Patrimoniului Naţional Cultural. Deocamdată nu au primit un răspuns la această solicitare, dar, în opinia lor, dacă va fi declarat drept bun de patrimoniu, valoarea acestuia ar putea creşte considerabil.

„Să fie expus la Ţebea”
Trebuie amintit că extrem de preocupat de problema vânzării, dar mai exact, de cine va fi proprietarul drapelului, a fost hunedoreanul nostru, Costache Aoanei Rahovean. Şi în 2013 şi acum, în 2016, când s-a aflat că steagul va fi scos din nou la vânzare, Rahovean a trimis memorii instituţiilor statului prin care le solicita să-l achiziţioneze printr-un efort financiar comun. Ca mai apoi, drapelul lui Avram Iancu să fie expus în Biserica Ortodoxă de la Ţebea, acolo unde este înhumat Crăişorul Munţilor. Un alt aspect, pe care specialiştii vor trebui să-l clarifice face referire la autenticitatea drapelului. Asta, pentru că Vadim a afirmat la momentul scandalului dintre el şi Gheorghe Funar că nu este drapelul lui Avram Iancu, ci „(…) un prapor bisericesc. Se presupune doar că e un drapel al legiunilor lui Avram Iancu. (…) Mi-a fost dăruit mie, face parte din colecţia mea personală.”

Cine este Adrian Thiess
Adrian Thiess este om de afaceri, acţionar la câteva companii mari din ţară. El a fost în trecut consilier prezidenţial, strateg al câtorva campanii electorale, dar şi unul dintre candidaţii la Primăria Capitalei, conform anunţului făcut luna trecută. Acesta a coordonat câteva campanii electorale, printre care cea a lui Sorin Oprescu, pentru primul mandat de primar, dar şi cea a lui Klaus Iohannis, pentru preşedinţia României. Thiess este şi organizatorul unor conferinţe importante care i-au adus la Bucureşti pe vicontele Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg, pe Richard Hass, preşedintele Consiliului pentru relaţii externe al SUA, pe Mihail Gorbaciov, pe Sir Tim Berners-Lee, inventatorul www-ului, pe Ronnie O’Sullivan etc.

3 comentarii la „Drapelul lui Avram Iancu a fost vândut pentru o sumă fabuloasă

  • Normal este ca drapelul sa fie donat bisericii din Tebea cea de langa Gorunul lui Avram Iancu si mormantul eroului Avram Iancu.
    Astra inseamna sa fii patriot, nu ce fac cei 20 care au cumparat drapelul!Oare Astra Sunt Romani adevarati?sau doar afaceristi nepatrioti?

  • Drapelul Romanaiei , CUMPARAT de un M A S O N ? ? ?

    Iancule poti dormi linistit, masoneria se pare ca a ramas singura care mai … vegheaza !

    Viermele asta nu doarme niciodata.

  • Daca sunt asa mari patrioti urmasii lui CVT de ce au vandut steagul lui Avram Iancu ? Re ce nu l-au donat Biericii din Tebea ? De ce nu afacut-o insusi Tribunul ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura