Actualitate

Dosarul Moloţ & Co lipseşte de la bilanţul DNA pe 2016?

Natalia Bumbac

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a prezentat ieri raportul activităţii pe anul 2016, arătând numărul de rechizitorii instrumentate sau de inculpaţi trimişi în judecată, măsuri asiguratorii instituite pe bunurile celor cercetaţi ş. a.. În câteva dosare ale procurorilor anticorupţie au fost puse sub urmărire penală, trimise în judecată sau condamnate şi persoane de la noi din judeţ. Câteva cazuri au fost mediatizate prin intermediul comunicatelor transmise de DNA.
Simota are şi la DNA dosar
Astfel, în luna aprilie a anului trecut, DNA anunţa trimiterea în judecată a dosarului în care fostul primar al municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, este acuzat de abuz în serviciu, precum şi a altor hunedoreni. La distanţă de două luni, procurorii anticorupţie anunţau că au pus sub urmărire penală un comisar de la Garda de Mediu Hunedoara, Voichiţa Joian, pentru luare de mită. După o săptămână, dosarul a fost trimis în instanţă, fiind dată sentinţa definitivă, prin care Joian a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În luna septembrie, o angajată de la APIA Hunedoara, Corina-Isabela Ilioiu, a intrat în vizorul DNA. Funcţionara a fost pusă sub urmărire penală pentru că ar fi sprijinit o persoană, fără drept, să obţină subvenţii pe terenuri agricole. Tot anul trecut, procurorii DNA au trimis în judecată dosarul în care fostul viceprimar al municipiului Hunedoara, Nicolae-Robert Dan, alături de fosta sa soţie şi doi foşti angajaţi ai Primăriei Hunedoara, sunt acuzaţi de fraudă cu fonduri europene. Este al patrulea dosar în care fostul viceprimar este anchetat de procurorii anticorupţie, în trei dintre ele fiind condamnat definitiv. Din „capturile” DNA de anul trecut face parte şi afaceristul din Valea Jiului, Alin Simota, condamnat definitiv şi judecat în mai multe dosare penale, fugit din ţară de peste un an de zile, acesta fiind în procedură de extrădare. Simota a fost pus sub urmărire penală pentru că în calitate de consilier judeţean i-ar cerut unui om de afaceri din Bacău 500.000 de lei, pentru a-i facilita semnarea unor contracte de transport a cărbunelui.
Se lucrează la dosar
Dar, cel mai spectaculos dosar al DNA, care priveşte o persoană de la noi din judeţ, rămâne cel al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. În noiembrie 2014, în prag de alegeri prezidenţiale, casa fostului şef al judeţului, sediul CJ Hunedoara, dar şi alte sedii de instituţii de stat, firme private şi domicilii au fost călcate de mascaţii care căutau documente şi probe în acuzarea lui Moloţ şi a altor persoane. Peste aproximativ o lună de zile, Mircea Moloţ, ginerele său Robertto Venter, fostul vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, fostul viceprimar al comunei Vaţa de Jos, Emanoil Milică Pup şi Vasile Axinte au fost duşi la audieri la DNA – ST Alba, iar într-un comunicat s-a anunţat că au fost puşi sub urmărire penală într-un dosar de corupţie. Cei cinci, fost reţinuţi 24 de ore şi arestaţi la domiciliu, după care puşi sub control judiciar, acum fiind în libertate. De atunci şi până acum, peste acest caz s-a aşternut liniştea, iar procurorii susţin că lucrează în continuare la dosar.
„Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Dosarul la care faceţi referire este în lucru, în acest moment, alte informaţii referitoare la stadiul anchetei, altele decât cele precizate în comunicatul nr. 1714/VIII/3 din data de 4 decembrie 2014, nu pot fi oferite (…)”, se arată într-un răspuns primit de la DNA  în 21 februarie a.c.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura