Comunitate

Doar 118 firme au cerut eşalonarea datoriilor către stat

Nicolle Ebner

Doar unu la sută din cele aproximativ 10.000 de societăţi din judeţul Hunedoara, care înregistrează datorii la bugetul general de stat, au depus, până în prezent, cereri de amânare la plată.

Bani puţini, nesiguranţa zilei de mâine

„Din cei aproape 10.000 de contribuabili care înregistrează obligaţii restante la bugetele de stat, de asigurări sociale şi de sănătate, până în data de 19 martie, doar 118 au depus cereri de amânare a plăţii restanţelor, care se ridică la suma de 25,418 milioane lei. Doar trei cereri nu au fost soluţionate, dar procedura este în curs şi pentru acestea”, a declarat Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara. În comparaţie cu numărul datornicilor din judeţul Hunedoara, procentul firmelor care au solicitat amânarea plăţii restanţelor este infim. Se presupune că majoritatea datornicilor nu întrunesc toate condiţiile necesare aplicării acestei facilităţi, respectiv, sunt în imposibilitatea de a depune o scrisoare de garanţie-reprezentând 40 la sută din valoarea obligaţiei, sau nu sunt siguri că-şi vor putea plăti obligaţiile curente. La mijlocul acestei luni, arieratele contribuabililor din judeţul Hunedoara la bugetul general de stat depăşeau suma de 263 milioane lei. Cele 118 societăţi au cerut eşalonarea plăţii obligaţiilor fiscale pe o perioadă de şase luni, în baza Ordonanţei de Urgenţă 92/2009, care dă posibilitatea firmelor să amâne achitarea datoriilor acumulate după 30 septembrie 2008, ca urmare a efectelor crizei financiare internaţionale.

În acelaşi timp, pe lângă ratele stabilite în urma eşalonării restanţelor, datornicii sunt obligaţi să-şi plătească şi obligaţiile pe luna curentă. În caz contrar, pierd facilitatea acordadă prin ordonanţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura