Flash

Destinaţii turistice: Veneţia, oraşul construit pe apã

venetiaVeneţia este principalul oraş al Italiei nord-orientale. Veneţia are în prezent peste 266. 000 de locuitori.
Întregul oraş (şi întreaga lagună) au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanităţii de către UNESCO. Veneţia este oraşul în care maşinile nu există. Un oraş care este în acelaşi timp modern şi agitat, dar şi romantic şi liniştit.
Cum ajungi la Veneţia
La Veneţia poţi ajunge cu avionul, şi de pe aeroporturile din Timişoara şi Sibiu. Cu maşina, cea mai scurtă rută, pornind din Deva, de pildă, este pe traseul Arad, Szeged, Budapesta, Maribor, Triest, Veneţia, cumulând 1.122 de kilometri.
Când trebuie vizitată
Veneţia este frumoasă mereu, dar reputaţia de care se bucură se transformă în sezon într-un mare inconvenient. Aleile sunt aglomerate, preţurile cresc, iar obiectivele turistice şi localurile „clocotesc” de lume. Cu toate acestea, în perioada Carnavalului, organizat timp de 10 zile la finalul lunii februarie, merită să înfruntaţi aspectele negative şi să descoperiţi farmecul Veneţiei.
Unde te poţi caza
Preţurile la hotelurile din Veneţia sunt destul de piperate, cele mai ieftine fiind de aproximativ 100 de euro pentru o noapte, iar cele mai scumpe ajung până la 350 de euro pe noapte. Cele puţine, care coboară cu puţin sub 100 de euro pentru o noapte de cazare, nu oferă condiţii prea bune. Pot fi închiriate şi apartamente, amplasate în punctele cheie ale oraşului, dar preţul acestora este destul de ridicat,  depăşind de cele mai multe ori 250 euro pentru o noapte.
Preparate din bucătăria veneţiană
Bucătăria veneţiană este o ramură a celei italieneşti, care a luat preparatele clasice din gastronomia Italiei, precum pastele şi fructele de mare, şi le-a îmbogăţit cu o aromă proprie, cu condimente şi cu garnituri ce nu eclipsează nici un pic gustul felului principal. Nu ezitaţi să comandaţi la restaurant pasta con il nero di seppia, adică paste combinate cu un sos bogat de roşii şi sepie, puternic colorate în negru cu cerneala sepiei. Fegato alla veneziana (ficat de viţel în stil veneţian) sau risotto di pesce (orez cremos cu moluşte, midii, creveţi şi peşte) sunt alte delicatese cu o textură inconfundabilă şi cu un gust special.
Ce trebuie văzut în Veneţia
Bazilica San Marco sau Catedrala Veneţiei domină Piaţa San Marco şi a fost construită într-un stil bizantin. Lăcaşul de cult a servit şi drept capelă a dogilor şi ca urmare, aici au avut loc încoronări, funeralii şi procesiuni.
Palatul Dogilor îmbină cu succes stilurile gotic, bizantin şi renascentist, realizand o adevărată operă de artă urbană. Palatul a fost reşedinţa celor 120 de dogi care au guvernat Veneţia.
Insula Torcello este cunoscută mai ales datorită bazilicii cu acelaşi nume, cea mai veche clădire din lagună. Catedrala a fost fondată în 639 şi a suferit o restructurare radicală în 1008, păstrându-şi doar aspectul iniţial al zidurilor din cărămidă şi forma în stil romantic.
Piaţa San Marco, centrul politic şi religios al Veneţiei, a fost de fapt grădina unei mănăstiri, traversată de un râu, chiar dacă pare greu de crezut. Desigur, printre sunetele specifice Veneţiei, merită amintit ritmul făcut de cele cinci clopote instalate în turnul Campanilei (un turn înalt de 98,5m, odinioară far, turn de control şi camera de tortură).
Printre sutele de poduri construite în Veneţia, cel mai reprezentativ este Puntea Suspinelor, cea pe care mergeau deţinuţii de la Palatul Dogilor la închisorile din apropiere. Ponte Rialto, Ponte degli Scalzi sau Ponte dei Tre Archi sunt alte trei poduri frumoase care fac legătura între zone cheie ale Veneţiei.
Un tur al Veneţiei nu poate fi complet fără o vizită la cele mai importante muzee. Poate cel mai spectaculos dintre acestea este ansamblul format din Galeriile Accademia, o colecţie de capodopere care subliniază evoluţia artei veneţiene, de la stilul bizantin la cel renascentist, de la baroc la rococo. La Muzeul Storico Navale, veţi admira numeroase tipuri de ambarcaţiuni, la Muzeul del Merletto veti întâlni cea mai frumoasă colecţie de obiecte artizanale şi o expoziţie fascinantă de dantele.
Bineînţeles, nu puteţi vizita Veneţia fără a face o plimbare pe Canal Grande şi celelalte canale ale oraşului cu gondola sau cu vaporetto.
Câte ceva despre shopping
Indiferent de suvenirul pe care îl căutaţi, cu siguranţă că magazinele din Veneţia vă vor depăşi aşteptările şi veţi avea posibilitatea să descoperiţi mult mai multe decât v-aţi imaginat, fie că este vorba de o mască potrivită să vă amintească de Carnaval, bijuterii sclipitoare sau articole vestimentare deosebite. Spre deosebire de România,  comercianţii din Veneţia au magazinele închise duminica şi lunea dimineaţa, în extrasezon. De asemenea, alimentarele se deschid la ora 8.00, de luni până sâmbătă, au o pauză de prânz destul de mare, de căteva ore şi apoi redeschid în intervalul 17.00 – 19.30, cu excepţia zilelor de miercuri după-amiază, când sunt majoritatea închise.
Cum ne deplasăm prin Veneţia
Deşi cea mai populară ambarcaţiune din Veneţia şi cunoscută de majoritatea turiştilor, gondola nu este singurul mijloc de transport utilizat pe canalele oraşului. Vaporetto, „un autobuz” acvatic foarte încăpător, sandolo, o barcă uşoară şi îngustă şi sanpierota sunt alte ambarcaţiuni pe care le pot folosi turiştii.
Veneţia trebuie vizitată cel puţin o dată în viaţă, fie doar şi pentru simplul motiv că este un oraş construit în întregime pe apă şi a reuşit să „supravieţuiască” fără maşini până în prezent.

One thought on “Destinaţii turistice: Veneţia, oraşul construit pe apã

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura