Flash

Destinaţii turistice: „Vedi Napoli, e poi muori!”

napoli-italy-free-hd-wallpaper-57795„Vezi Napoli, apoi poţi să mori” este traducerea acestei celebre şi arhicunoscute expresii referitoare la Napoli, cel mai mare oraş din sudul Italiei şi unul dintre cele mai frumoase din Peninsulă.
Pe o parte a oraşului Napoli se află Muntele Vezuviu, iar de partea cealaltă a golfului se găsesc insulele Capri, Ischia şi Procida. Pompeii şi Herculaneum se numără printre cele mai importante ruine din Italia şi se află la 10 minute distanţă de oraş. De fapt, Napoli este un oraş care fascinează prin numeroasele atracţii turistice. Fiecare monument are o istorie interesantă, impresionând anual mii de turişti.
Cum se ajunge la Napoli
Cea mai rapidă cale de a ajunge la Napoli este zborul cu avionul. Hunedorenii o pot face de la cele mai apropiate aeroporturi de judeţ, cele din Timişoara şi Sibiu.
Călătoria cu maşina sau autocarul este foarte lungă şi obositoare. Distanţa Deva şi Napoli este de 1.838 km şi poate fi parcursă în aproximativ 30 de ore. Cel mai scurt şi bun traseu pleacă din Deva pe ruta Nădlac, Szeged, Budapesta, Maribor, Triest, Padova, Florenţa, Roma, Napoli.
Când să vizitezi oraşul
Napoli are o climă tipică mediteraneană, cu temperaturi ridicate şi zile însorite vara, şi zile ploioase şi răcoroase iarna. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Napoli este între lunile aprilie – iunie, când vremea este plăcută, preţurile sunt mai mici cu până la 30 la sută, iar străzile înguste nu sunt foarte aglomerate. O altă perioadă potrivită pentru a vizita Napoli este în lunile de toamnă: septembrie şi octombrie. Lunile iulie şi august sunt cele mai aglomerate luni din Napoli, când temperaturile depăşesc 30 grade Celsius, iar ploile sunt foarte rare. Iarna îşi face apariţia încă din noiembrie, când temperaturile scad foarte mult şi nu mai depăşesc 5 grade Celsius. în intervalul decembrie – februarie, turiştii nu sunt foarte numeroşi. Vremea este urâtă, cu ploi şi ceaţă. Pentru că se află pe malul mării, adeseori îşi face apariţia şi „soarele cu dinţi“.
Unde te cazezi
În Napoli există numeroase posibilităţi de cazare, în oraş funcţionând peste 320 de hoteluri de toate categoriile, cu preţuri de la cele de austeritate, până la cele de lux. Pe lângă acestea, mai sunt şi hostelurile sau apartamentele de închiriat, plus pensiuni. Pentru a vă găsi locul de cazare  care vă convine vă recomandăm să accesaţi site-urile de profil, unde puteţi alege în cunoştinţă de cauză.
Ce şi unde mâncăm
Napoli este un oraş incitant care, pe lângă atracţiile turistice pline de istorie, fascinează turiştii şi prin bucătăria extraordinară. Locaţiile stilate, restaurantele tradiţionale sau terasele pline de tineri sunt doar câteva dintre opţiunile disponibile în Napoli. Meniurile bogate în preparate delicioase, precum şi atmosfera intimă garantează o seară reuşită.
Probabil cel mai renumit fel de mâncare din Italia este pizza. Cu numeroase variante, în Napoli veţi fi încântaţi de cât de gustoasă poate fi pizza. Cele mai bune paste le veţi găsi în Italia. În Napoli există numeroase reţete care vă vor da pe spate: de la reţetele clasice până la paste cu fructe de mare, mentă, dovleac. Foarte populare sunt spaghetti alla puttanesca (paste cu sos roşu, măsline negre şi capere). Un meniu tipic napoletan începe cu mozzarella în carrozza (mozzarella într-o crustă crocantă de pesmet) şi continuă cu o porţie consistenţă de paşte: spaghette alla puttanesca, spaghette cu scoici, maccheroni neapolitan ragu sauce (paste cu sos roşu). Ca fel principal vă recomandăm impepata di cozze (midii prăjite). Nu ezitaţi să comandaţi la restaurant pasta con il nero di seppia, adică paste combinate cu un sos bogat de roşii şi sepie, puternic colorate în negru cu cerneala sepiei. Risotto di pesce (orez cremos cu moluşte, midii, creveţi şi peşte) este o altă delicatesă cu o textură inconfundabilă şi cu un gust special. Risotto milanese este o mâncare delicioasă făcută din orez, parmezan, ciuperci şi vin alb.
În privinţa restaurantelor, vă recomandăm: restaurantul Rosati, pe cele din zona Borgo Marinaro şi Santa Lucia, iar cele mai ieftine restaurante se afla în zona Mergellina.
Obiective de vizitat
Palazzo Reale este unul dintre simbolurile oraşului Napoli. Cu o arhitectură impresionantă, palatul a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor. În incinta Palatului Roial, puteţi admira grădinile atent îngrijite, apartamentele roiale, teatrul, capela Palatine, lucrările de artă din muzeu şi Biblioteca Nazionale.
Monte di Pieta a fost construită la începutul secolului XVI şi a fost o proeminentă instituţie caritabilă. În prezent, clădirea este cunoscută datorită grădinii frumoase, interioarelor somptuoase şi a Capellei della Pieta, decorată cu fresce minunate pictate de Belisario Corenzio.
San Francesco di Paola este un templu religios a cărui arhitectură este inspirată de Pantheonul din Roma. Ridicată la începutul secolului XIX, San Francesco di Paola este o basilica importantă, cu faţada neoclasică impozantă. În interiorul bisericii puteţi admira un altar cu detalii din aur şi pietre care provin de la Biserica Sfinţii Apostoli. Situat în centrul oraşului, în Piazza San Gaetano se afla Napoli Sotterranea – Subteranul Napoli, o serie fascinantă de tuneluri, pasaje, scări, toate conducând spre numeroase săli şi holuri. Aceste pasaje secrete erau folosite de trupele armate din secolul VI şi fac legătura între Porta Capuana şi Palazzo Reale.
Palazzo Gravina este un splendid palat renascentist, construit în anul 1513 pentru Ferdinando Orsini, Ducele de Gravina. Palazza Gravina este sediul Şcolii de Arhitectură.
Palazzo Serra di Cassano (Serra di Cassano Palace) se află în Via Monte di Dio, unul din cele mai frumoase cartiere din Napoli. În trecut, palatul a fost casa Prinţului Aloisio Serra di Cassano şi a familiei sale.
Teatro San Carlo este cel mai faimos teatru din Napoli, a fost ridicat în 1737, iar construcţia sa a durat doar opt luni. Teatrul are o arhitectură frumoasă şi o acustică minunată. Deşi a fost distrus complet de un incendiu în 1816, teatrul a fost refăcut complet.
Gradoni Di Chiaia este una dintre cele mai faimoase străzi din Napoli. Cu un aspect ciudat, strada a fost construită pe un deal şi a fost nevoie de adăugarea a numeroase trepte, pentru ca strada să poate fi circulată. Pe ambele părţi ale străzii Gradoni Di Chiaia se află frumoase case din secolul XIX. Strada Gradoni duce la biserica San Caterina şi Siena.
Duomo di Napoli este simbolul oraşului şi principala biserică din Napoli. Construcţia Domului a început în secolul XII şi a fost terminată la începutul secolului XIV. Domul impresionează prin arhitectura romanică şi interiorul frumos decorat cu picturile artiştilor Luca Giordano şi Pietro Perugino. Aici se găsesc moaştele Sfântului Ianuarius.
Castel dell’Ovo este o fortăreaţă impozantă ce domina litoralul oraşului Napoli. De-a lungul secolelor, fortăreaţa a fost casa familiilor regale şi a jucat un important rol strategic.
Castel Sant’Elmo este o clădire superbă, cu 6 etaje, care datează din anul 1329. Iniţial, castelul a fost folosit ca închisoare. Castelul Sant’Elmo beneficiază de o poziţie strategică, deasupra oraşului şi este înconjurat de metereze şi forturi. De pe terasa castelului, puteţi admira cele mai frumoase imagini cu oraşul Napoli. Museo Archeologico Nazionale (Muzeul Naţional de Arheologie) are un patrimoniu impresionant de peste 300 de piese. O parte dintre ele provin de la Pompeii şi Herculaneum, iar unele sunt colecţii de relicve egiptene şi etrusce. Piazza Plebiscito este principala piaţă a oraşului şi se află foarte aproape pe Golful Napoli. Piazza Plebiscito este locul în care se afla Palazzo Reale şi biserica San Francesco di Paola. Acquario este cel mai vechi din Europa şi a fost fondat de un naturist german, la sfârşitul secolului XIX. Acquario se afla în parcul de pe Via Caracciolo şi este o atracţie populară, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Aici veţi găsi peste 200 de specii de peşti şi plante marine. Fiindcă se află foarte aproape de Napoli, este recomandat să vizitaţi cele trei oraşe antice, Pompei, Herculaneum şi Stabiae, care au fost acoperite de noroi, cenuşă şi lavă, la erupţia muntelui vulcanic Vezuviu, din anul 79 d.Hr. De asemenea, puteţi urca şi pe Vezuviu, până sus la crater. De asemenea, nu rataţi ocazia să vizitaţi Insula Capri, la care se ajunge cu vaporaşul.
Unde ne facem cumpărăturile
Napoli este un oraş fascinant pentru amatorii de cumpărături. În centrul oraşului Napoli există numeroase variante de shopping de unde puteţi achiziţiona: meşteşuguri lucrate manual, antichităţi, suveniruri şi produse tipice din bucătăria napoletană. Una dintre cele mai populare străzi de shopping este Via Toledo. Aici veţi găsi buticurile unor designeri renumiţi, magazine cu antichităţi, restaurante sau cofetării de lux.   Toate brandurile renumite din Italia pot fi găsite în elegantul cartier Riviera di Chiaia care include Via Poerio, Piazza dei Martiri, Via Calabritto, Via dei Mille şi Via Filangeri.
Restaurante, baruri, cluburi şi discoteci
Napoli are o viaţă de noapte incitantă. Deşi are câteva cluburi, Napoli este un oraş plin de viaţă, chiar şi după lăsarea serii. Centrul oraşului este locul preferat al tinerilor şi al turiştilor. Terasele, barurile şi restaurantele sunt pline în fiecare seară. Multe baruri se află în zonele Piazza dei Martiri, Piazza Amedeo şi Piazza San Pasquale. Alte pieţe în care găsiţi cluburi unde puteţi dansa până dimineaţa sunt: San Pasquale di Chiaia, Lungomare Mergellina şi Piazza Sannazzaro.  Piazza Gesu Nuovo şi Piazza Duomo sunt pline de studenţi care îşi petrec serile aici, în compania prietenilor apropiaţi şi a unor beri reci.
Transport intern în Napoli
Aeroportul Internaţional Capodichino se află la 7 km de centrul oraşului Napoli. Din păcate, de la aeroport nu există tren rapid spre oraş. Pentru a pleca de la aeroport, puteţi opta pentru autobuzele Alibus. Preţul unei călătorii este de 3 euro, iar singurele staţii sunt: Stazione Centrale şi Piazza Municipio. O alternativă mai ieftină este 3S, un autobuz care are acelaşi traseu ca şi Alibus, doar că are mai multe staţii.
Principala gară din Napoli este Piazza Garibaldi, care face legătura cu metroul oraşului. De aici puteţi lua trenuri spre cele mai importante oraşe ale Italiei. Piazza Garibaldi este locul central de unde pleacă majoritatea autobuzelor spre cele mai importante atracţii turistice şi zonele mărginaşe ale Napoli. Autobuzele sunt o opţiune ideală pentru a explora oraşul. Deşi uneori sunt aglomerate, călătoriile sunt ieftine.
Tramvaiele sau funicularele au ca traseu Piazza Garibaldi – dealul Vomero. În Napoli, există doar 4 linii de metrou care circulă în tot oraşul. Din faţa Castelului Nuovo pleacă bărci şi feriboturi spre insulele Capri, Sorrento, Ischia, Procida şi Forio. Taxiurile sunt răspândite prin tot oraşul şi pot fi oprite în stradă sau chemate la comandă.
Alte informaţii utile
Centrul istoric al oraşului Napoli a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 1995. Insulele Capri, Ischia şi Sorrento se afla la mică distanţă de oraşul Napoli şi sunt destinaţiile preferate ale cuplurilor aflate în luna de miere. Napoli este oraşul cu cele mai multe biserici din lume: 448. Dacă nu vreţi să fiţi păcăliţi, evitaţi taximetriştii care vă abordează în aeroport. În cazul în care doriţi să plecaţi cu taxiul de la aeroport, verificaţi înainte tariful înscris pe uşa maşinii şi tariful aproximativ până la destinaţie. Multe restaurante au taxa de meniu şi taxa de servire incluse în nota finală de plată. În Napoli există mulţi hoţi, aşa că aveţi grijă la buzunare. Dacă vreţi mergeţi la plajă, evitaţi plajele publice. Sunt urâte şi frecventate de persoane dubioase. Turiştii care vor să viziteze insula Capri, ar trebui să se îndrepte spre portul Molo Beverello. Datorită numărului mare de ambarcaţiuni, ofertele sunt pentru toate buzunarele. Evitaţi Stazione Centrale noaptea. Este o zonă periculoasă, plină de cerşetori şi hoţi de buzunare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura