Flash

Destinaţii turistice: Roma, oraşul etern

roma_1(3)

Roma, capitala Italiei, denumită şi „oraşul etern”, este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume. În fiecare an, milioane de turişti vin de pe tot mapamonul, pentru a admira comorile şi operele de artă ale Romei, arhitectura şi clădirile impozante.
Cum poţi ajunge în Roma
Cel mai comod şi rapid mijloc de transport este avionul. Hunedorenii pot zbura spre Roma din cele mai apropiate aeroporturi, Timişoara şi Sibiu. O variantă mai ieftină de a călători la Roma este autocarul. Cu maşina personală, cea mai scurtă rută spre Roma este Deva, Nădlag, Mako (Ungaria), iar de acolo pe autostradă pe direcţia Szeged, Budapesta, Maribor (Slovenia), Triest, Padova, Bologna, Florenţa, Roma. Distanţa dintre Deva şi Roma pe această rută este de 1.640 de kilometri. Atenţie, este necesar să fii dotat cu GPS, pentru că altfel, foarte greu te descurci să ajungi la destinaţia dorită în Roma.
Când să vizitezi capitala Italiei
Roma are o climă mediteraneană, iar cea mai indicată perioadă pentru un sejur este primăvara, când vremea este superbă şi cerul albastru, fără nori. Vara, temperaturile sunt foarte mari, deseori sărind de 35 grade Celsius. Din acest motiv, în luna august, mulţi italieni îşi închid afacerile şi pleacă în vacanţă. Dacă doriţi să vizitaţi Roma iarna, temperaturile sunt plăcute, ajungând chiar şi la 13 grade Celsius în ianuarie. Toamna este un alt anotimp recomandat pentru vizitarea Romei, însă este posibil ca ploile scurte să vă strice excursia.
Unde te cazezi
Cu peste 1.000 de hoteluri în Roma, orice turist poate găsi cazare la hoteluri foarte bune fără a plăti o avere. Costul unei camere pe o noapte la un hotel sau hostel de 2 stele este de aproximativ 40-50 de euro. La hotelurile de 3 stele, preţurile se încadrează între 70-100 de euro, iar de la 4 stele în sus pornesc de la 170 de euro şi ajung până la 600 de euro pe noapte, în funcţie de locaţie şi serviciile oferite.
Mâncăruri tradiţionale italiene
Italienilor le place să mănânce şi le place mâncarea bună. În centrul oraşului se află cele mai multe restaurante şi cei mai mulţi turişti, aşa că este uşor să te păcăleşti. Dacă te simt că eşti turist şi nu cunoşti preţurile, ospătarii îţi încarcă nota fără nici o jenă. În schimb, dacă vedeţi restaurante cu localnici, atunci intraţi fără grijă, pentru că nu aveţi cum să daţi greş. Pentru cei care nu ştiu, bucătăria italienească nu este compusă doar din paste şi pizza. Meniurile restaurantelor sunt înţesate cu bucate delicioase, din diverse regiuni ale ţării, multe dintre ele fiind preparate tradiţionale. Aperitivul tradiţional din pizzerii este “bruschetta” (pâine prăjită frecată cu usturoi, ulei de măsline, sare şi cu sos de roşii sau roşii tăiate mărunt pe deasupra) şi cărnuri afumate, cum ar fi “prosciuto crudo” sau salam. Majoritatea localurilor au bufet cu autoservire. “Saltimboca” este escalopul de viţel, acoperit de straturi de frunze de salvie şi prosciuto, apoi stropit cu vin alb. “Carciofi alla romana” sunt anghinarele fragede, asezonate cu usturoi şi mentă, călite într-un amestec de ulei de măsline şi apă. Dacă este vorba de dulciuri, la Roma veţi găsi cea mai bună îngheţată din lume. De asemenea, vă recomandăm “maritozzi”, chiflele moi, ovale, făcute cu stafide şi coji de portocale. Ele se servesc cu cafea şi pot fi umplute cu frişcă proaspătă. “Frascati” este cel mai bun vin al Italiei. Făcut din struguri albi, de pe podgoriile din jurul Romei, vinul are un parfum deosebit. “Chianti” este cel mai întâlnit vin în barurile şi restaurantele Romei. Este un vin roşu, vechi, renumit, preparat din struguri de pe domeniile Toscanei.
Cele mai importante obiective de văzut
Colosseum-ul este cel mai cunoscut monument al Romei. Construit între anii 72 – 80, Colosseum-ul a fost folosit pentru spectacolele sângeroase ce au fost practicate până în 523. Pentru a vizita toată zona, sunt necesare trei ore. Vaticanul este cel mai mic stat din lume, are numai 50 de hectare şi este o teocraţie cu puţin peste 550 de cetăţeni, în frunte cu Papa. Cele mai cunoscute obiective turistice de la Vatican sunt: Catedrala Sf. Petru, Capela Sixtină, grădinile luxuriante, apartamentele cu fresce de Fra Angelico, Rafael şi Pinturicchio şi cele 10 muzee. Pantheon-ul este cel mai impresionant templu din Roma. Deşi a fost devastat de-a lungul timpului, Panteonul este considerat una dintre minunile lumii. Forumul Roman era un simbol al mândriei civice. În timpul domniei lui Augustus, primul împărat roman, Forumul şi-a dobândit adevărata eleganţă. Fântâna Trevi a fost construită în 1732 şi a devenit celebră după ce a apărut în filmul “La dolce vita” şi alte filme de la Hollywood. Toţi turiştii care ajung aici aruncă o monedă în fântână şi îşi pun o dorinţă. La sfârşitul zilei, banii aruncaţi în fântână se strâng şi se donează unor orfelinate şi cămine de bătrâni. Galeria Borghese este unul dintre cele mai frumoase muzee din lume. O parte din cele mai bune sculpturi ale lui Bernini şi picturi ale lui Caravaggio împart aceeaşi încăpere cu opere ale Clasicismului, Renaşterii şi Neoclasicismului. Colina Capitoliului era inima religioasă a vechii Rome, iar astăzi găzduieşte un muzeu foarte frumos. Cele mai importante atracţii ale muzeului sunt: scara uşor înclinată proiectată de Michelangelo, braţul întins al împăratului Marcus Aurelius, Palazzo Nuovo şi Palazzo dei Coservatori, Venus Capitolina şi statuia ecvestră a lui Marcus Aurelius. Muzeul Naţional al Romei (Palazzo Massimo şi Palazzo Altemps) are una dintre cele mai importante colecţii de artă. Piaţa Spaniei, cu celebrele ei trepte şi Villa Borghese formează cea mai stilată zonă a Romei, faimoasă pentru magazinele exclusiviste. Treptele Spaniole reprezintă cel mai iubit monument rococo din Roma. Primăvara, frumuseţea scărilor este sporită de azaleele cu care sunt împodobite. Piaţa Navona este cea mai frumoasă piaţă din Roma, datorită numărului mare de fântâni arteziene, cafenele, turişti şi spectacole de stradă. Piaţa Veneţia se află în centrul Romei şi este flancată de Palatul Veneţia, fosta reşedinţă a lui Mussolini. Acesta a fost primul palat măreţ al Renaşterii construit la Roma şi a fost realizat pentru cardinalul Pietro Barbo.
Shopping la Roma
Preţurile mai mici decât în România şi marea varietate de produse au poziţionat Roma pe lista celor mai exclusiviste oraşe pentru shopping. Reducerile de vară încep pe 1 iulie şi durează până la sfârşitul lunii august. Iarna, reducerile încep la sfârşitul lunii ianuarie şi durează până la sfârşitul lunii februarie. Cele mai renumite străzi pentru shopping sunt Piazza di Spagna – Spanish Steps – Via dei Condotti, Via del Corso, Trastevere, Viale Marconi şi Porta Portese, Piazza Navona – Via del Governo Vecchio. “La Rinascente” este cel mai mare lanţ de magazine din Italia şi oferă o gamă largă de produse, de la haine, accesorii, parfumuri, cosmetice, până la  restaurante şi cafenele. În magazinele Rinascente, preţurile sunt destul de piperate. În afara Romei, la o distanţă de 30 minute, se afla Castel Romano Outlet, un centru comercial cu peste 110 magazine, ce oferă reduceri de peste 50 la sută, la colecţiile mai vechi. Preţurile sunt reduse pe tot parcursul anului.
Transportul public în Roma
Aeroportul Fiumicino se află la 30 km de oraş. Cel mai indicat mod de transport este trenul expres care pleacă în fiecare oră către oraş. Durata călătoriei este de 30 minute, iar capătul final al călătoriei este Gara Termini. Aeroportul Ciampino se află la 15 km de oraş. De aici puteţi opta pentru autobuzele Cotral, care circulă din jumătate în jumătate de oră, capătul liniei fiind la staţia Anagnina, de pe magistrala A.
Gara Termini este cea mai importantă gară din Roma. Aici veţi găsi ghişee pentru bilete, magazine, restaurante, un centru comercial, birou de bagaje şi o agenţie de turism. Cel mai indicat mijloc de transport în oraş este autobuzul ce acoperă toate zonele importante ale Romei. Autobuzele au capăt de linie la Gara Termini, Piazza Venezia, Largo Argentina şi Piazza San Silvestro. Metroul este foarte util celor care stau în zonele periferice ale Romei, şi mai puţin turiştilor. Metroul are doar două linii care se întâlnesc la Gara Termini. Pentru metrou se folosesc aceleaşi bilete ca şi pentru autobuz.
Sfaturi utile
În ultima duminică a fiecărei luni puteţi intra gratuit la muzeele Vaticanului. Evitaţi să vizitaţi Roma în luna august. Din cauza căldurii insuportabile, majoritatea localnicilor pleacă în vacanţă, astfel că o mare parte din restaurante şi magazine sunt închise. Hoţii de buzunare sunt peste tot în Roma, în special în preajma obiectivelor turistice: zidurile Vaticanului, Biserica Sf. Petru, Capitoliu şi Fântâna Trevi. Autobuzele 64 şi 40 sunt cunoscute ca “expresul hoţilor” sau “înghiţitorul de portofele”. Autobuzele circulă între Gara Termini şi Biserica Sf. Petru.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura