Actualitate

Destinaţii turistice: Londra, cel mai cosmopolit oraş din lume

Panoramic view from Victoria Tower on Houses of Parliament and

Londra este capitala Angliei şi a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar, cultural şi artistic al Regatului Unit, şi unul din cele mai importante oraşe ale lumii. Populaţia Londrei este de peste 7,5 milioane de locuitori în Londra Mare, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi şi religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite oraşe din Europa şi din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii.
Transport spre Londra
Se poate merge cu avionul, de pe cele mai apropiate aeroporturi de judeţul Hunedoara, cel din Timişoara şi, mai nou, şi cel din Sibiu. Dar cele mai multe zboruri sunt din Bucureşti. Dacă optaţi să plecaţi la drum cu maşina, cel mai scurt drum urmează ruta Arad, Budapesta, Bratislava, Viena, Linz, Nurnberg, Koln, Bruxelles, Brugges, Dunkerque, Calais, Dover, Londra. Drumul durează aproximativ 22 de ore şi se parcurge o distanţă de 2.140 de kilometri.
Unde ne putem caza
Unităţile de cazare din Londra – aici există peste 2.100 de hoteluri – sunt foarte variate, pentru a se adapta tuturor gusturilor, fapt ce se reflectă însă şi în preţul acestora. În ciuda faptului că în general camerele din hotelurile din Londra sunt mici, preţul acestora este destul de ridicat. Pentru locurile de cazare mai ieftine din Londra încercaţi zona Victoria sau Bloomsbury. Multe hoteluri au oferte speciale pentru sfârşit de săptămână şi extra-sezon, aşa că este indicat să întrebaţi înainte de a plăti preţul afişat. Multe unităţi de cazare din Londra oferă un sistem de demipensiune, care include micul dejun şi cina, pensiunea completă presupunând şi masa de prânz. Oricum, puteţi găsi cazare în Londra de la preţuri de 30 de euro pe noapte, până la 300 sau chiar 600 de euro. Dar atenţie, în Marea Britanie, moneda oficială este lira sterlină.
Ce şi unde mâncăm
Bucătăria englezească în general şi cea londoneză în special gravitează în jurul a două puncte de referinţă: micul dejun extrem de consistent şi fish & chips (peşte pane cu cartofi prăjiţi). Englezii îşi încep ziua cu o primă masă formată din ouă ochiuri, şuncă şi cârnaţi prăjiţi, la care adaugă de cele mai multe ori fasole boabe şi ciuperci. Friptura Wellington şi friptura de duminică seara, numită „Sunday Roast”, făcute din carne de vită sau de miel sunt preferatele localnicilor. Budinca şi peştele pane servit cu cartofi prăjiţi le puteţi încerca şi în alte restaurante din lume, dar cele mai gustoase vor fi mereu cele din Anglia. În afară de budincă şi de fish and chips, englezii iubesc carnea tocată şi o prepară cu multe condimente, sub diferite forme de cârnaţi.
Ce trebuie văzut în marele oraş
Londra atrage un număr foarte mare de vizitatori, deşi este un loc scump pentru vizitat. Cu toate acestea, sunt multe obiective turistice interesante de văzut, chiar şi cu un buget mai redus. Cele mai vizitate obiective turistice se găsesc în centrul Londrei. Planificaţi-vă bine ziua, Londra este un oraş foarte mare, iar dacă nu sunteţi grijulii, vă puteţi petrece mare parte din zi călătorind.
Prima atracţie din Londra pe care trebuie s-o vizitaţi este Palatul Buckingham, reşedinţa familiei regale şi locul unde locuieşte în prezent regina Elisabeta. Schimbarea gărzilor, urmărită cu atenţie în fiecare zi, de la ora 11,30, este o altă atracţie a Palatului. După ce aţi văzut Palatul Buckingham, merită să faceţi o vizită la Muzeul Britanic, înfiinţat de Regina Victoria, care şi-a dorit aici o bibliotecă. Indiferent dacă sunteţi sau nu pasionat de artă, merită să mergeţi în Galeria Naţională din Piaţa Trafalgar, unde puteţi admira o colecţie impresionantă de picturi semnate de artişti renumiţi, precum Botticelli, Veronese, Tizian, Rafael, Monet şi Renoir, precum şi galeria naţională de portrete. Centrul spiritual al metropolei rămâne Catedrala Saint Paul. Aici, turiştii pot urca în turnul înalt de 120 m şi pot admira efectele acustice ale Galeriei Şoaptelor. O atracţie din Londra care trebuie pusă pe traseul turistic este Muzeul Madame Tussauds, renumitul Muzeu al Figurilor de Ceară.
Palatul Westminster, un alt obiectiv turistic major al Londrei, este una dintre cele mai cunoscute construcţii din lume. Palatul se mai numeşte şi Casa Parlamentului, pentru că în această clădire, construită între 1837 şi 1860 în stil neo-gotic, îşi desfăşoară activitatea cele două camere ale parlamentului. Edificiul are mai multe turnuri, dintre care cele mai reprezentative sunt: Turnul Victoria, cu o înălţime de 98 de metri, Turnul Central, numit Saint Stephen’s şi, nu în ultimul rând, celebrul Big Ben, în care puteţi ajunge urcând cele 334 scări. Impunătorul Castel Windsor, reconstruit la cererea regelui George al IV-lea, şi-a păstrat aspectul medieval până astăzi şi stimulează imaginaţia turiştilor.
Turnul Londrei, o fortăreaţă aflată pe malul nordic al Tamisei, a cărui construcţie a început-o Wilhelm Cuceritorul în jurul anului 1076, este o altă atracţie a Londrei. .
Un loc cu adevărat romantic, de unde puteţi admira întreaga Londră, este London’s Eye (Ochiul Londrei), cea mai mare roată carusel din lume, aflată pe malul Tamisei.
Piaţa Trafalgar este una dintre cele mai importante atracţii din Londra. Piaţa Trafalgar comemorează victoria lordului Horatio Nelson asupra armatei lui Napoleon, în bătălia de la Trafalgar, din 1805. Monumentul central al pieţei este coloana înaltă, în vârful căreia se află Horatio Nelson, care priveşte încrezător asupra Londrei. Coloana este înconjurată de patru lei impresionanţi şi o serie de fântâni.
Unde facem cumpărăturile
Londra are o reputaţie de oraş scump, faimă întreţinută şi de valoarea lirei sterline, care se menţine deasupra monedei euro. Principala arteră comercială londoneză este Oxford Street, plină de magazine cochete, dar costisitoare, precum Gap, Zara, Topshop, H&M şi United Colours of Benetton.
O alternativă inedită este magazinul Portobello, adus în atenţia publicului larg de filmul Notting Hill. Centrul comercial este plin de cafenele, vânzători independenţi şi standuri cu preţuri mici, unde se vând haine, bijuterii şi CD-uri cu muzică. Dacă o vizită în Portobello este indicată pentru zilele de vineri, duminica dimineaţa este potrivită pentru Camden Market, o piaţă cu un stil şi o atmosferă total opuse celor din zona Portobello. Tinerii cu piercinguri, rasta şi cercei tribali se plimbă frecvent în Camden.
Viaţa de noapte
Deşi londonezii sunt foarte politicoşi şi serioşi în timpul zilei, seara se pricep să se distreze. Indiferent de preferinţe, Londra oferă petrecăreţilor cadrul potrivit, de la ringurile de dans vibrante din cele mai faimoase cluburi din lume, până la lounge-urile şi barurile liniştite şi intime. Zonele West End şi Camden găzduiesc un număr covârşitor de baruri, restaurante şi cluburi, în timp ce zonele Notting Hill şi Portobello Road reprezintă un magnet pentru turiştii dornici să se distreze cot la cot cu localnicii. În majoritatea pub-urilor puteţi degusta sortimente rafinate de bere, dar şi cidruri sau whisky.
Transportul public în Londra
Transportul în Londra este asigurat de 11 linii de metrou, care acoperă zona centrală şi suburbiile, de tramvaiul (tramlink) care funcţionează doar în suburbiile sudice, în zona Wimbledon şi Croydon şi de National Rails, o reţea complexă de servicii feroviare.
Celebrele autobuze roşii cu două etaje, recunoscute în toată lumea, continuă să circule în toată Londra. “Oyster Card”, un card electronic, reprezintă cel mai convenabil abonament pentru transportul în Londra, fiind mai avantajos decât biletele clasice. Se poate achiziţiona de la orice staţie de metrou şi costă aproximativ 3,5 euro, fiind valabil pentru şapte zile.   Biletele “Travelcard” sezonale sunt o altă alternativă avantajoasă şi pot fi valabile o săptămână, o lună sau chiar o perioadă mai lungă de timp.
Când cumpăraţi un Travelcard, trebuie să stabiliţi o arie a zonelor în care îl veţi folosi, numerotate de la 1 la 9. În perimetrul acestor zone puteţi folosi orice mijloc de transport.
Câteva sfaturi practice
Primul sfat pe care îl primesc turiştii dornici să viziteze Londra este să achiziţioneze un “London Pass”, un card care vă ajută să economisiţi bani la cumpărarea biletului de intrare din 55 de obiective turistice, printre care se numără Turnul Londrei, Catedrala Sf. Paul şi Castelul Windsor. La fiecare “London Pass” veţi primi şi un ghid turistic gratuit de 128 de pagini, disponibil în şapte limbi străine, şi veţi putea scăpa de timpul pierdut la coadă, având prioritate la intrarea într-o serie de obiective turistice, cum ar fi Turnul Londrei, Grădina Zoo, Palatul Kensington sau Castelul Windsor.
La Londra există o regulă strictă în ceea ce priveşte folosirea scărilor rulante: sunteţi obligaţi să staţionaţi pe partea dreaptă şi să urcaţi pe partea stângă, dacă nu vreţi să fiţi atenţionaţi într-un mod ostil de localnici.
În restaurante, baruri şi pub-uri, fumatul este interzis şi se obişnuieşte lăsarea unui bacşiş cu o valoare cuprinsă între 10 şi 15 la sută din preţul consumaţiei. La bacşiş se aşteaptă şi şoferii de taxi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura