Flash

Destinaţii turistice: Amsterdam, oraşul plãcerilor interzise

amsterdam

Amsterdam este capitala oficială a Olandei conform Constituţiei, deşi sediul guvernului, reşediţa oficială a regelui şi marea majoritate a ambasadelor se găsesc la Haga.
Cum ajungi în Amsterdam
Cel mai rapid şi comod se ajunge la Amsterdam cu avionul, hunedorenii putând opta pentru cele mai apropiate aeroporturi, cele din Timişoara şi Cluj, Dar pot pleca şi din Budapesta. Aterizarea se face pe aeroportul internaţional Schiphol. Cu autocarul sau maşina personală, cea mai indicată şi folosită rută este Deva, Nădlac, Szeged, Budapesta, Bratislava, Viena, Linz, Nurnberg, Frankfurt am Main, Koln, Amsterdam, distanţa de 1820 km putând fi parcursă în 18 – 20 de ore.
Când să vizitezi oraşul
Vara este probabil perioada cea mai indicată pentru o vizită în capitala Olandei, dar frumuseţile oraşului pot fi explorate în orice perioadă a anului. Destinaţie ideală pentru un weekend, Amsterdam nu este un oraş care se întinde pe o suprafaţă foarte mare, lucru ce face ideală explorarea sa pe jos. Turiştii au la dispoziţie o ofertă bogată de cazare în Amsterdam existând o gamă variată de hoteluri de la o stea la cinci stele. Turiştii pot alege pentru cazare în Amsterdam din sutele de hosteluri sau pot opta pentru o cameră la un hotel din marile lanţuri hoteliere internaţionale.
Obiective turistice
Obiective turistice din Amsterdam care fac din acest oraş unul perfect pentru o escapadă de weekend sau chiar o vacanţă de mai lungă durată. Vă prezentăm o listă a principalelor obiective turistice din Amsterdam, ce nu trebuie ratate în vacanţa din oraşul de pe Amstel.
Cartierul Roşu din Amsterdam este un obiectiv turistic major al Amsterdamului. Este cunoscut şi sub numele de „Walletjes“. Este format dintr-o reţea de alei pe care se afla un număr foarte mare de cămăruţe închiriate în special de femei care îşi oferă serviciile sexuale din spatele unui geam sau a unei uşi de sticlă; aceste camere sunt decorate în general cu lumini roşii. Întreaga zonă are un aer predominant de divertisment pentru adulţi; este plin de spectacole pentru adulţi, magazine de accesorii sexuale, cinematografe cu filme pentru adulţi şi un muzeu al sexului. Tot în Cartierul Roşu din Amsterdam se găseşte şi un muzeu al canabisului dar şi o multitudine de coffee shop-uri ce oferă o gamă largă de produse pentru fumat.
În Olanda, prostituţia este legalizata, iar în Amsterdam marea majoritate a prostituţiei este concentrată în Cartierul Roşu unde se bucura de o mare tradiţie şi unde este foarte uşor tolerate. Pentru cei care vizitează Cartierul Roşu, există şi asistenta oferită de Centrul de Informare în domeniul Prostituţiei. De asemenea, contrar credinţei generale, Cartierul Roşu este una dintre cele mai sigure zone din Amsterdam fiind mereu supravegheată de poliţişti şi bodyguarzi angajaţi chiar de fetele ce muncesc aici. Cartierul Roşu a ajuns să fie unul dintre simbolurile Amsterdamului. Dacă vizitaţi Amsterdamul, atunci trebuie să poposiţi şi în Cartierul Roşu fie şi numai pentru a arunca o privire.
Muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds este ca şi cel din Londra, locul în care vă puteţi fotografia cu Marilyn Monroe, Arnold Schwarzenegger sau Oprah Winfrey. Muzeul oferă vizitatorilor săi şi mai multă interactivitate în Zona Muzicală unde puteţi cânta alături de starurile favorite. Muzeul de ceară se afla în Piaţa Dăm şi este un muzeu amuzant şi impresionant la fel ca şi muzeul mama din Londra.
O vizită la muzeul Van Gogh este o experienţă unică în cadrul unei vacanţe la Amsterdam. Muzeul conţine cea mai mare colecţie de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume. Exponatele oferă posibilitatea vizitatorilor de observa îndeaproape evoluţia artistului sau de a compara tablourile acestuia cu ale altor artişti ai secolului al XIX-lea
Fabrica Heineken din Amsterdam nu mai este una funcţională. Aici nu se mai produce bere de ceva vreme, însă turiştii pot vedea întreg procesul de fabricare al uneia dintre cele mai bune beri din întreaga lume. În schimbul achitării taxei de intrare, care este de 15 €, turiştii primesc trei beri mari şi un cadou care diferă de perioada în care vizitaţi fabrica de bere. De asemenea, turiştii îşi pot îmbutelia propria sticlă de Heineken sau pot comanda o sticlă de bere personalizată.
Piaţa Dam este cea mai celebră piaţa din întreaga Olanda şi un obiectiv turistic important în Amsterdam. Sătul de pescari ce ulterior s-a transformat în Amsterdam a luat fiinţă în jurul anului 1270 chiar în locul în care există Piaţa Dăm astăzi. În Evul Mediu, piaţa Dăm avea ieşire la mare şi de aici navele plecau în Marea Nordului. Astăzi, piaţă nu mai este ieşirea din oraş, ci a devenit un fel de centru al Amsterdamului.
Piaţa Albert Cuyp se afla situată pe stradă cu acelaşi nume fiind una dintre cele mai haotice şi populare pieţe din Amsterdam. A devenit un adevărat obiectiv turistic şi de aceea este mai mereu plină de străini. Piaţa Albert Cuyp este ideală pentru shopping în Amsterdam dar şi doar pentru o mică plimbare. Piaţa continuă să fie în topul atracţiilor din Amsterdam.
Fondată în 1838, Grădina zoologică Artis este încă la fel de încântătoare ca şi acum aproape două secole. Grădina zoologică nu este numai o oază de linişte chiar în mijlocul unui oraş foarte agitat, dar este şi adăpostul a peste 700 de specii de animale şi 200 de specii de arbori multe pe cale de dispariţie.
Palatul Regal din Amsterdam este situat în piaţa Dam în centrul Amsterdamului. A fost iniţial construit pentru a servi drept clădire a primăriei şi pentru magistraţii din Amsterdam.
Un obiectiv turistic important, Rijksmuseum (Muzeul Naţional) este găzduit de o clădire istorică şi este cel mai mare muzeu din Olanda.
Muzeul Torturilor este considerat cel mai inspamantator, interesant şi neobişnuit muzeu unde sunt prezentate câteva intrumente de tortură medievală.
Coffeeshop, cafenele fără cafea în Amsterdam
În Amsterdam, „coffeeshop“ este locul în care canabisul este vândut şi fumat în mod liber în timp ce un „cafe“ este locul unde poate fi băută o cafea sau un ceai. Coffeeshop-urile pot avea în mod legal până la 500 de grame de marijuana şi pot vinde până la 5 grame unui adult peste 18 ani.
Există multe tipuri de coffeeshopuri în Amsterdam, unele foarte relaxante, altele mai pline de viaţă cu un decor psihedelic sau muzica zgomotoasă. Iată câteva reguli care trebuiesc respectate în toate coffeeshopurile: vârsta minimă este de 18 ani, fără alcool, fără droguri cu grad mare de risc, nu aveţi voie să vindeţi nimic, fără telefoane mobile (în unele coffeeshopuri) şi de asemenea este interzis să deranjaţi alţi clienţi în orice fel.
Alte informaţii şi câteva sfaturi practice
Amsterdam este un oraş cam nocturn; multe dintre magazine nu se deschid decât după 10 dimineaţa iar barurile şi cafenele, majoritatea stau deschise până pe la 2 dimineaţa.
În Olanda, prin lege, toate taxele şi bacşişurile sunt incluse în preţ; preţul pe care-l vedeţi pe nota este tot ce trebuie să plătiţi. Dacă vreţi să cheltuiţi mai puţini bani cât timp vizitaţi oraşul este recomandabil să vă cumpăraţi Cardul I Amsterdam. Cardul include transport public gratuit pe perioada valabilitaţii sale (tramvai, autobuz sau metrou GVB), un ghid de buzunar, unde sunt specificate toate atracţiile care sunt incluse în card, 50 la sută discount la locuri de parcare, plimbare cu barca gratuită pe canale şi încă câteva reduceri la unele muzee. Amsterdam este un oraş sigur şi nu aveţi motive de teama dacă doriţi să vă plimbaţi noaptea pe străzi în orice parte a oraşului. Şi Cartierul Roşu este un loc sigur. Sunt foarte multe patrule de poliţie. Ca în orice oraş mare trebuie să fiţi atenţi la hoţii de buzunare. Nu fotografiaţi femeile din vitrine pentru că s-ar putea ca aparatul dumneavoastră să ajungă în rău.
Transportul comun prin Amsterdam
Amsterdam are servicii de transport în comun excelente. Foarte multe tramvaie şi facilităţi bune pentru biciclişti printre care şi semafoare speciale pentru biciclişti. Dacă vă plimbaţi prin Amsterdam, să aveţi grijă la marcajele pentru biciclete. Localnicii se supără dacă mergeţi pe banda de biciclete iar unii ar putea chiar să vă lovească.
Cea mai bună metodă de a vă deplasa prin oraş este tramvaiul. Vin des, sunt rapide şi de încredere. Puteţi cumpăra bilete de la conductor sau de la automatele amplasate în tramvai. Este însă mult mai ieftin să vă cumpăraţi o „strippenkaart” de la oficiile poştale, de la gară sau de la un magazin de tabac. Există şi permise de călătorie de o zi, două sau trei zile. Permisele şi “strippenkaart” sunt valabile pe toate tramvaiele, autobuzele şi metrourile dar şi pe trenurile ce fac legătura cu periferia oraşului – mai puţin cu aeroportul Schiphol pentru care trebuie să vă cumpăraţi bilet de tren separat. Atenţie, taxiurile nu iau clienţi decât prin comenzi telefonice şi sunt destul de scumpe.
Plimbările cu vaporaşele pe canalele din Amsterdam sunt o modalitate excelentă de a vedea oraşul de pe apă. Aceste plimbări durează cam 90 de minute şi duc turiştii prin oraş şi prin port.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura