EvenimentFlash

Declaraţii surpriză în dosarul „Comorile dacice”

Andreea Lazăr

Mai mulţi inculpaţi, cercetaţi în două dosare de trafic şi braconaj de comori dacice, au fost prezentaţi, ieri, magistraţilor Judecătoriei Deva. Dacă inculpaţii din primul dosar nu au fost audiaţi din cauza lipsei unuia din avocaţii apărării, în cel de-al doilea, un martor le-a adus învinuiri lui Iulian Ceia şi David Magda, alţi doi inculpaţi din dosar.

„Iulian Ceia a sprijinit realizarea unui reportaj”
Martorul, un fost cameraman al postului OTV, a povestit că, în urmă cu cinci ani, a venit în judeţul Hunedoara, însoţit de reporterul Radu Tora, pentru a filma un reportaj despre braconajul arheologic în Munţii Orăştiei. Acesta a afirmat că în Deva s-a întâlnit cu Iulian Ceia şi David Magda, care au fost şi personajele principale din materialul filmat. „Am început filmările în casa lui Ceia, unde ne-a arătat o grămadă de kosoni şi mai multe obiecte dacice. Apoi am mers la Poliţie, unde am filmat detectoarele de metale confiscate, după care în Munţii Orăştiei. Aici am regizat cum se căutau aceste comori, punând într-o groapă o brăţară dacică, despre care mi s-a spus că îi aparţine lui David Magda”, a afirmat martorul în faţa judecătorilor. Tot acesta a mai declarat că, în cele două-trei zile cât a stat în judeţul Hunedoara pentru realizarea materialului, toate cheltuielile cu masa şi cazarea au fost suportate de Iulian Ceia. După spusele martorului, tot Ceia a fost cel care i-a însoţit la filmări în munţi, asigurându-le transportul cu maşina personală. „În materialul original, poate fi identificat Iulian Ceia, însă în cel care a apărut la televizor, imaginile cu el au fost blurate, sunetul distorsionat iar numerele de înmatriculare ale maşinii ascunse”, a mai declarat martorul.

Brăţara nu a fost recuperată
Acelaşi martor a susţinut că brăţara folosită la filmări nu a ajuns în patrimoniul statului român. „Acea brăţară este unică. Atunci când a fost scoasă din pământ, ea a fost lovită cu lopata în două părţi, având astfel două zgârieturi. Brăţara are între 1,5 şi 1,8 kilograme şi spun sigur că nu s-a întors în visteria ţării, pentru că la fiecare recuperare de brăţări, am fost chemat să o identific”, le-a povestit martorul judecătorilor.

Audieri cu mandate de aducere
Tot astăzi, ar fi trebuit audiat şi reporterul care l-a însoţit pe cameraman la filmări, doar că nu s-a prezentat. Printr-o dispoziţie a judecătorului, acesta va fi prezentat la termenul următor, din 1 martie, cu mandat de aducere. Atunci vor avea loc şi audierile inculpaţilor din celălalt dosar al comorilor dacice, după patru amânări consecutive. În data de 1 martie, printre cei care vor da explicaţii în faţa judecătorului, se numără şi comisarul Alexandru Todorescu, din cadrul Poliţiei judeţului Hunedoara, acuzat că i-ar fi sprijinit cu diverse informaţii pe căutătorii de comori din Munţii Orăştiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura