Editorial

De ce a pierdut Ponta? Cum a câştigat Iohannis?

lepadatuIată că românul de etnie germană, Klaus Iohannis, a câştigat alegerile prezidenţiale. Şi nu oricum, ci la o diferenţă consistentă, care nu mai lasă loc de suspiciuni sau de comentarii de acest gen.

Victoria lui  Iohannis poate fi numită o mare surpriză, având în vedere circumstanţele în care ea a fost obţinută. După rezultatele din primul tur, când Ponta a câştigat “en fanfare”, diferenţa dintre el şi Iohannis fiind de 10 procente, puţini erau cei care mai credeau că neamţul poate recupera această diferenţă. Asta, pentru că în mod teoretic toate lucrurile păreau a fi în favoarea lui Ponta şi împotriva lui Iohannis.

Adică, Ponta era premierul României, se afla “la butoane”, cum s-ar spune, prin guvernul condus de el, dar având în spate şi cel mai puternic, mai bine structurat şi organizat partid din ţară. În perioada de precampanie electorală, mai exact de la începutul anului şi până în preajma alegerilor, guvernul condus de el a luat câteva măsuri menite să-i atragă pe pensionari, pe bugetari, dascăli şi anumite categorii de funcţionari publici de partea sa. În lupta electorală, a intrat pe faţă în favoarea lui Victor Ponta şi Biserica Ortodoxă, care nu putea, probabil, accepta ca în fruntea statului român, un stat în care marea majoritate a populaţiei este de credinţă ortodoxă, să ajungă o persoană de religie protestantă. După primul tur al alegerilor, premierul Ponta şi PSD au luat toate măsurile necesare ca să-i atragă de partea sa pe alegătorii care au susţinut pe unii dintre contracandidaţii săi mai bine clasaţi în prima rundă. Astfel Tăriceanu, nominalizat pentru funcţia de premier, Dan Diaconescu, Vadim Tudor au fost cei care şi-au îndemnat electoratul să dea voturile lui Victor Ponta. Deci, s-ar putea spune că Victor Ponta şi PSD au lucrat aproape ca la carte pentru a-şi spori şansele la câştigarea prezidenţialelor, şansă pe care, teoretic, liderul social-democrat n-avea cum să o rateze. Şi totuşi, Ponta a pierdut alegerile în runda finală. Şi nu le-a pierdut “la mustaţă”, ci la un scor care nu mai lasă loc de îndoieli şi comentarii.

Acestea fiind spuse, vom încerca să vedem de ce au pierdut Victor Ponta şi PSD aceste alegeri, pe care păreau a le avea în mână după primul tur. În primul rând, pentru Ponta şi staff-ul său era clar că în turul final candidatul social-democrat trebuia să mai strângă, pe lângă cele 40-45 la sută voturi provenite de la electoratul captiv al PSD, cel puţin 8-9 la sută din altă parte, pentru a fi sigur de victorie. Dar se vede că  nu le-a strâns, sau a strâns foarte puţine. Că oamenii care i-au votat pe Tăriceanu, D.D. şi Vadim, nu i-au dat voturile în turul doi lui Ponta. Sau foarte puţini au făcut acest lucru. Iar liderul social-democrat a rămas doar cu voturile primite de la electoratul PSD.

De asemenea, un rol foarte important în  această campanie, mai ales în cele două săptămâni dintre primul şi al doilea tur, l-au avut reţelele sociale online, extrem de mult şi de agresiv folosite de susţinătorii lui Klaus Iohannis, în comparaţie cu cei ai lui Victor Ponta, care s-au axat mai mult pe o campanie electorală clasică. Ponta şi staff-ul său n-au sesizat sau n-au luat în calcul “generaţia facebook”, puterea de penetrarea în rândurile publicului, a tineretului îndeosebi, a reţelelor virtuale, care pătrund instant în toate mediile şi pot influenţa decisiv atitudini, pot schimba mentalităţi şi obiceiuri. Or, reţelele sociale online au fost cele care i-au ajutat substanţial, dacă nu decisiv, pe susţinătorii lui Iohannis la o mobilizare de excepţie în diaspora, dar şi în ţară.

Nu în ultimul rând, un rol extrem de important în aceste alegeri l-a avut numărul mare de alegători, peste 62 la sută, prezenţi la urne. De fapt, se pare că aceşti 10 la sută votanţi în plus faţă de turul întâi au înclinat balanţa în favoarea lui Iohannis. Dacă, prezenţa la urne era tot în jurul la 50 la sută, atunci alegerile erau câştigate de Victor Ponta. Dar aşa…

Şi ar mai fi o problemă. Se pare că în sufletele şi minţile multora dintre români mai dăinueşte, după cele peste patru decenii de totalitarism comunist, teama de a nu se concentra puterea într-o singură mână. Cu siguranţă că şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care peste şase milioane de oameni i-au acordat votul lui Klaus Iohannis, ca să nu fie balanţa puterii înclinată numai într-o parte.

Acum zarurile au fost aruncate. Ştim cine este viitorul preşedinte al României. Dreapta, reprezentată de ACL, a câştigat, iar stânga, reprezentată de uniunea PSD-UNPR-PC, a pierdut. Restul este istorie. Important este ce se va întâmpla în continuare. Va putea Ponta şi PSD să-şi lingă rănile şi să strângă rândurile, pentru a se menţine la guvernare? Sau va reuşi Vasile Blaga şi alianţa din spatele lui, care l-a mutat pe Iohannis de la Primăria Sibiu, la Palatul Cotroceni, să-i scoată pe Ponta şi ai lui şi de la Guvernare. Vom trăi şi vom vedea.

 

17 comentarii la „De ce a pierdut Ponta? Cum a câştigat Iohannis?

  • Daca analizam toate alegerile din Romania incepand cu anul 2004 vom vedea ca de fapt la toate alegerile poporul a ales de fiecare data majoritar dreapta.
    Stanga a ajuns la guvernare in 2012 (si se mentine) prin tradarea dreptei (unei parti). Practic guverneaza optiunea minoritara a poporului roman.
    Asadar aceste alegeri nu ne aduc nimic nou din punct de vedere al optiunilor politice ale poporului roman.

  • Ceea ce a fost o surpriza in turul I a fost numarul mare de voturi obtinut de Calin Popescu Tariceanu in judetul nostru. Sunt convins ca Purcel (Molot) consiliat de Unchiul (Rusanu) a incercat sa joace la doua capete. Acum totul este foarte clar. Purcel nu mai are nici o sansa sa se mentina in prim-planul vietii publice din judetul Hunedoara si, implicit, la nivelul tarii. Purcel, mai bine ai demisiona ca sa mai apara un dram de onoare la tine. Daca nu, te vor da afara cu suturi in fund. Se spune ca orice sut in fubd e un pas in fata. Nu si in cazul tau. Te vor devora exact cei pe care de-a lungul timpului i-ai ajutat. Maine se respinge legea Voicu/Paun si nu te vei mai putea agata de nimic.

  • 1. Domnule Lepadatu, sper ca acum dupa alegeri sa incercati sa deveniti putin mai echilibrat sau macar sa nu mai pactizati subtil cu PSD (se observa si ar fi pacat pt reputatia dvs.).
    2. Domnule Nicoara, sunt de accord cu dvs. privitor la blat , dar cred ca-l subestimati pe dl Molot. Cred ca se va adapta din mers.
    3. Multa lume a jucat la doua capete in judet, dl Molot, unii liberali, dl. Nistor, pana si PS Gurie (care pe fata era cu Molot si pe la spate cu PSD – asta din surse interne Eparhiei)
    4. Campania „exemplara” dusa de PSD, este pe fond JE GOA SA domnilor. Doar pentru cei care nu vreti sa vedeti sau vreti sa ascundeti adevarul indrazniti sa mai puneti aureola de sfinti pe cornitele rosii ale PSD.
    Speram ca dreapta sa se reorganizeze si in acest judet si deasemenea voturile judetului sa nu mai fie CUMPARATE in Vale.
    Hai, negati ca Posta – ROMANA, si Biserica orto-doxa, nu au facut campanie (Murdara). Pacat
    Domnule LEPADATU, incercati sa traiti drama familiilor dezbinate din cauza emigratiei, si, incercati sa deveniti journalist. De agenti acoperiti in presa ne-am saturat

  • Echilibrium, stimate domn va felicit pentru maniera discutiei. Apoi, nu-l subestimez de loc pe Purcel. El este lipsit de caracter nu pentru ca este liberal ci pentru ca este un taranoi, adica prima generatie care a parasit satul pentru oras. La price partid ar fi la fel ar proceda. Cineva mi-a povestit ca a dat vina pe Rusanu pentru jocul la doua capete din turul I. Nu se va adapta din mers pentru ca nu mai are timp datorita justitiei.

  • Moise Nicoara….apreciezi cand cineva nu te ataca,dar tu ai dreptul sa spurci si sa borasti ce iti vine la bot?Cu toate ca te crezi destept,afla de la noi ca esti prost de iti pute gura….mars la munca ,nu mai mazgalii pe seituri,nimurucule.

  • Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

  • Nu faptul ca ma ataca cineva este deraniant ci invectivele sau atacurile neargumentate. E bine sa avem opinii diferite dar pe baza de, repet, argumente. In ce-l priveste pe maestrul Purcel atacurile mele au fost totdeauna argumentate. Iata unul. Cand a fost acuzat pentru parcarea de la Sarmizegetusa Regia de ce nu a fost prezent la intalnirea de acolo cu premierul de atunci Emil Boc ? Acum este coleg de partid cu acesta dupa ce a militat cu Unchiul pentru caderea guvernului Boc. De ce acum poate fi in acelasi partid cu Emil Boc ?

  • Invectivele sunt derivate din scrierile tale.Te rog sa ma crezi ca nu mi-a facut placere sa ti le adresez,dar cele scrise de mine sunt direct proportionale cu cele scrise de tine.Sunt de acord ca poti sa ai propria opinie,fata de oricine,dar nu o fa vehement si obsesiv.Seamana cu o razbunare prosteasca.Cat il priveste pe cel pomenit de tine,cu obstinatie,ii doresc sa ajunga acolo unde ii este locul.Si eu cred ca si-a castigat cu brio locul la Barcea…

  • Opinia mea este vehemanta si obsesiva ? Cum poate fi despre un personaj precum Purcel (Molot) care minte, fura si tradeaza. Deci, nu e vorba de nici o razbunare, nici desteapta, nici prosteasca. Este vorba doar de justitie. Sa se faca dreptate de-ar fi sa piara lumea, spune un dicton latin din dreptul roman. Purcel se pare ca nu il stie. Si nici Domnia Voastra domnule Sectrx. Cu toate acestea eu nu-i doresc sa mearga la Barcea. Apoi, ii urez multa sanatatelui Purcel, ani indelungati de viata dar ii doresc disparitia din viata publica spre binele societatii romanesti. Personaje ca Purcel nu au ce cauta printre noi, in sensul public al existentei noastre.

  • Si inca ceva, stimate domnule Sectorx. Daca ati observat, nu am raspuns la invectivele Domniei Voastre. Ele ma onoreaza. Sunt un argument in plus ca ceea ce spun este real si corect. Oamenii cand nu au argumente recurg la invective dar cred ca locul lui Purcel (Molot) e la Barcea. Chiar credeti asta sincer ?

  • Mircea,
    Daca primele 4 aliniate din editorial sunt corecte, o problema corect formulata, ceea ce urmeaza nu mai are nimic ca sa explice, logic, faptic o infrangere a PSD si a candidatului acestuia. Nu din cauza ca votantii unora care au candidat de forma n-au votat Ponta, nu din cauza Facebook si, in final, nu din cauza masivei participari la vot, cca. 80% daca avem in vedere ca listele permanente au fost umflate, ca de obicei. Si, as adauga, nu din cauza votului din strainatate. Altele sunt cauzele, in opinia mea. In primul rand calitatea candidatului, un smecheras imatur cu valente de tradator innascut, un exponent al profitorilor din relatii cu statul, un mincinos sadea, perceput ca atare etc. In al doilea rand, desi PSD este cel mai mare partid sufera de o dezorganizare si o disipare a responsabilitatii. Partidul nu mai este ceea ce era pe vremea lui Cosmanca si a lui Iliescu. Populat de fripturisti, acestia nu misca un deget fara sa primeasca ceva concret, nu cred in promisiuni fara acoperire, sunt obisnuiti cu castiguri fara munca. In al treilea rand, e vorba de lehamitea fata de clasa politica, fata de mass-media aservita si de aici ura pentru devalizatorii bugetelor de tot felul. Desi sef de partid, insa de putin timp, Iohannis a fost perceput ca ceva nou, din afara clasei politice, ca un primar cu rezultate bune, ca un edil, ca un meserias. Si, nu in ultimul rand, dar ma oresc aici, Ponta a folosit infrastructura Guvernului, a taiat panglici, a impartit chei de microbuze, a dat mita electorala dascalilor, a folosit toate metodele murdare. Spre deosebire, Iohannis a fost perceput ca un outsider, ca si candidatul mai slab, ca cel care merita sa fie ajutat. S-a votat pentru Iohannis si intr-o oarecare masura contra Ponta. Sa nu uitam, Foresta Falticeni a castigat Cupa Romaniei, c-asa-i in fotbal, uneori, in politica, idem.

  • Marele Nicolae Iorga spunea:Ataci parerea unui prost si te trezesti cu prostul intreg in discutie….Citat din Nicolae Iorga,nu am spus-o eu.Unii se cred atat de interesanti incat fac justitie pe seituri minuscule.Mai mult ma intereseaza hartiea igienica de la buda publica ,decat parerile lui Nicoara despre Molot.Daca Molot e vinovat de ceva(si are destule schelete in dulap)raspunde in fata justitiei,nu in fata unui nimuruc,postac de serviciu,care se crede justitiar,si care nu intelege democratia in lume.Un fost comunist care crede ca inca mai tine faza cu strigatul de dupa card.Da Moise Nicoara…..justitia se face la tribunale,de catre juristi,nu de catre persoane libidinoase care se ascund in spatele unui limbaj scremut politicos.Daca ai sange in instalatie du-te si spune-i in fata lui Molot ce ai de spus…..aici enervezi lumea.Si sti de ce?pentru ca mi-e la fel de scarba si de tine ,si de Molot,si de toti care nu fac nimic concret ,numai agita batul prin gard.

  • Corect, domnule Sectorx, eu sunt prost si Domnia Voastra superdestept. Afirmatia cu hartia igienica o devedeste cu prisosinta. Cand v-am rugat eu sa tineti cont de opinia mea ? Niciodata. Eu am avut deosebita onoare ca Domnia Voastra sa va opriti pe site la afirmatiile mele si sa ma gratulati cu invectivele demne de buda publica. Nu fac decat sa va citez. Folosirea unei idei a lui Nicolae Iorga in contextul in care o faceti e o blasfemie. Stiti ce este blasfemia ? Luati Dex-ul. Gasiti acolo ce nu stiti. Eu, nu am spus ca fac justitie. Nu fac. Doresc doar ca justitia sa faca…justitie. Intelegeti stimate domn ? Ma rog, poate mi-ar trebui o eternitate sa va fac sa intelegeti. Oricum sunteti contradictoriu. Purcel e vinovat dar nu am voie sa o spun eu pentruca -sic!- sunt fost comunist, nimuruc,libidinos, postac de serviciu, etc. Toate aceste afirmatii sunt ale unui superintelectual necomunist asa cum sunteti Domnia Voastra. Ii spun unui demn necomunist ca Domnia Voastra ca oricine are dreptul la opinie. Nu mai spumegati, ca degeaba o faceti. Sincer, atentia pe care mi-o acordati ma onoreaza atat prin fond cat si prin forma. Probabil ca v-ati dobandit statutul de intelectual in putinele vacante scolare de care v-ati bucurat. Daca nu va intereseaza parerea mea si e bine sa nu va intereseze pentruca oricum nu intelegeti nimic, nu o mai cititi. Treceti peste postarile mele. Si ca sa fiti multumit, chiar daca nu ma credeti, i-am spus multe si direct si indirect. Ceea ce nu inteleg este in numele carei lumi vorbiti Domnia voastra ? Ati adunat semnaturi impotriva lui Moise Nicoara ? Sunteti un ilustru anonim ca aproape toti de pe acest site. Nu va mai erijati in ce nu sunteti: un lider de opinie. Poate ca eu nu fac nimic concret dar Domnia Voastra faceti ceva concret in afara de a fi impotriva lui Moise Nicoara ? De Purcel nu va este scarba. O spuneti formal pentruca, de fapt ii luati apararea, si din cele scrise reiese ca sunteti turbat la adresa mea. Eu, nu ma voi opri decat atunci cand Purcel (Molot) va iesi din viata publica si va fi un pensionar oarecare. In rest domnule Sectorx va doresc multa sanatate si sa traim sa vedem tara noastra scapata de jeguri precum Purcel (Molot), care, se pare are un nume predestinat.

  • Din pacate,si regret amarnic,trebuie sa dau replica unui comunist schizofrenic(jur ca e pentru ultima oara)Moise Nicoara,numai pentru un comunist nostalgic ,un om politic poate sa fie sfant….asa ati invatat voi la sedintele de partid ….Pentru informarea ta….blasfemie inseamna defaimarea unui sfant,a religiei,a divinitatii,asa ca nu are nici o legatura cu Nicolae Iorga.Inainte de a pune pe cineva la punct informeaza-te.In rest numai de bine….iti doresc liniste sufleteasca,si tratamnet rapid.Im cer iertare ca am intrat in dialog,dar am incercat(fara scces)sa sesizez faptul ca esti penibil.Nu am reusit,asa ca regret ca mi-am pierdut timpul inutil.Sanatate!

  • Mircea,
    Te rog sa citesti cele scrise de mine la 25 noiembrie. Am avut dreptate in ceea ce priveste esecul lui Ponta? Nu este clar ca PSD este un gigant cu picioare de lut? Crezi ca in campania electorala a fost altfel? Adaug doar ca aproape 5 milioane de voturi au fost obtinute de Ponta pe seama lui Iliescu. Pentru gasca lui Ponta, Dragnea, Sebi etc. au fost doar 4-5 sute de mii de voturi. Nu trebuie sa fi sociolog pentru a sesiza acest lucru. Acum, la PSD se procedeaza ca la stabiliment, in loc sa se schimbe curvele se schimba paturile. PSD se volatilizeaza!

  • Neamtul Iohannis a cistigat datorita FMI si a UE. Aveau nevoie de el pentru a finaliza furtul de bogatiile tarii in totalitate

  • Inainte de a fi propulsat in structurile masonice, Klaus Johannis s-a aflat intr-o perioada de studiu de catre “fratii” sai masonii germani, timp in care i-au fost testate o serie de calitati precum: potentialul de putere al relatiilor la varf pe care le detine, influentarea deciziilor la nivel inalt prin functia pe care o are. Alaturi de el, au fost monitorizate si alte persoane cu putere de decizie, care aveau anumite goluri de personalitate, erau avide avide de putere, dornice de functii si pozitii sociale de conducere. Asa s-a ajuns la “alianta” dintre PDL- PNL, doua partide intesate de oameni avizi de putere economica si politica doar pentru sine.

    Evolutia lui Klaus Johannis a fost din plin monitorizata de serviciile de informatii, insa acestea nu au spus niciodata ca prin acest sas masoneria germana isi propune sa influenteze si sa controleze principalele institutii de decizie nationale si internationale de la noi. Cu toate acestea, romanii stiu bine ca masoneria are ca scop sa detina controlul in domeniu economic, politic, cultural si mai nou militar.
    Ce nu stiu insa romanii, si nici multi dintre masoni (cei mai mici in grad sunt simple unelte care doar cred sau isi imagineaza ca stiu cate ceva), sunt activitatile secrete derulate de masonerie, acestea fiind cunoscute numai de un grup foarte restrans (structura de putere a masonilor se bazeaza pe ranguri ierarhizate, in care membrul situat la un anumit nivel ierarhic nu-si cunoaste decat seful de pe nivelul imediat superior, in genere acesta fiind cel care l-a recomandat si sustinut pentru a accede in masonerie).
    Una dintre activitatile secrete ale masoneriei germane a fost si este dezagregarea teritoriala si economica a Romaniei, lucru care s-a vazut in ultimii 25 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura