Actualitate

Datoriile spitalelor s-au mutat în instanţă

Carmen Cosman

Furnizorii de medicamente, materiale sau de servicii către instituţiile medicale hunedorene, s-au adresat instanţelor de judecată, pentru a-şi recupera sumele restante, după ce orice tentativă de înţelegere pe cale amiabilă a fost sortită eşecului.

Spitalul Judeţean nu-i singurul
Criza financiară se resimte din plin şi în sistemul sanitar, iar unităţile spitaliceşti au bugete neîndestulătoare, care nu le permit să îşi achite în termene sumele datorate, fără ajutor consistent de la Ministerul Sănătăţii. De exemplu, Spitalul Judeţean Deva (foto) s-a trezit acţionat în judecată de o firmă din municipiu, SC Eco Invest SRL, care  a executat diverse lucrări pentru această instituţie medicală, dar nu a primit contravaloarea lor. Procesul se află pe rolul Tribunalului Judeţean Hunedoara şi are termen în data de 14 octombrie. Nu este însă singura restanţă la plată a unităţii medicale, pe care noua echipă managerială se chinuie să o achite.
„Obligaţiile de plată ale spitalului sunt în valoare de 47 de miliarde de lei, dar ca arierate, adică datorii care au termenul de plată depăşit, sunt în jur de 10 miliarde de lei. Eu sper că ne vom descurca. Aşteptăm luna noiembrie, în care sperăm că o rectificare de buget la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate să facă posibil un contract adiţional cu Casa, pentru că, dacă ne referim doar la contractul pe 2010, la sfârşitul lunii noiembrie, Spitalul Judeţean termină contractul”, a  declarat Silviu Didilescu, managerul instituţiei.
Asta înseamnă de fapt că se depăşeşte numărul de servicii din contract, dar spitalul cheltuieşte în continuare bani pe salarii şi medicamente, pentru că pacienţii nu pot fi opriţi la poarta instituţiei, în condiţiile în care adresabilitatea este mare.
Dar, Spitalul Judeţean Deva nu este singurul cu datorii şi procese. Campion a fost până de curând Spitalul Municipal Vulcan, care a reuşit să scape de procesele intentate de furnizorii de medicamente, doar cu banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii. Chiar şi aşa, pe rolul Tribunalului Hunedoara mai există o cauză, în care este chemat în judecată Spitalul Vulcan. „Când am preluat managementul la Spitalul Vulcan, acesta înregistra o serie de datorii de circa 18 miliarde de lei, din anii 2007-2009, pe care le-am achitat. Am primit de la Ministerul Sănătăţii banii, pe care i-am virat către furnizori, iar o parte din datorii au fost achitate din venituri proprii ale spitalului”, a declarat noul manager Mariana Mateescu. Totuşi, nu s-a reuşit stingerea datoriei către o firmă care a executat lucrări de reparaţii capitale, după ce Ministerul Sănătăţii nu a mai completat sumele de bani în acest sens, iar cauza se află pe rolul instanţei de judecată în contencios administrativ şi fiscal.
Pe de altă parte, Spitalul Municipal Lupeni a fost obligat de judecători să achite peste 4.300 de lei către SC Pansiprod – Medical SRL Filipeştii de Pădure, în baza unui contract neonorat, aceeaşi firmă care a dat în judecată şi Spitalul din Haţeg, tot pentru facturi neachitate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura