ActualitateFlash

Criză acută de medici oncologi în judeţ

03 Sectia OncologienNatalia Bumbac

Criza de medici din spitale este de departe una din cele mai mari probleme ale sistemului medical românesc. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la spitalele de la noi din judeţ, iar în unele cazuri, cum ar fi secţia de oncologie de la Spitalul Judeţean din Deva, lipsa medicilor oncologi este o problemă care se perpetuează de mai bine de doi ani. În prezent, la spitalul judeţean sunt doar doi medici oncologi, care lucrează fiecare cu câte o normă şi jumătate şi au în responsabilitate cabinetul din Policlinică, serviciul de spitalizare continuă cu 30 de paturi, dar şi tratarea pacienţilor în regim ambulatoriu. Situaţia nu este deloc roză nici în alte spitale din judeţ, unde mai sunt doar alţi patru medici în total, chiar dacă Hunedoara este un judeţ unde cazurile de boli oncologice sunt ridicate faţă de alte judeţe.

Medicii vin la muncă şi în zilele libere
Posturile libere sunt scoase la concurs de mai bine de un an de zile, iar până în prezent nici un medic oncolog nu şi-a manifestat interesul să profeseze la Spitalul din Deva. Zilnic, la cabinetul de oncologie de la spitalul devean vin peste 40 de pacienţi, iar fiecare are nevoie de îngrijiri medicale şi nu doar atât. „În cazul pacienţilor cu boli oncologice nu este suficient doar tratamentul, trebuie să ai timp şi pentru consiliere psihologică, şi multe alte lucruri. Pe de altă parte, intervin şi chestiunile birocratice, care sunt din ce în ce mai stufoase şi care îţi iau mult timp. Mai precis, trebuie făcute din ce în ce mai multe fişe, înregistrări, raportări ş.a.m.d. Tot timpul punem pe primul plan problemele pacienţilor, iar tot ce ţine de partea scriptică o fac în timpul liber, venind la spital şi în zilele de sâmbătă”, a afirmat medicul Tiberiu Rugea, şeful secţiei de oncologie.

A profesat singur timp de nouă luni
Pentru ca secţia de oncologie să funcţioneze în parametri normali, aşa cum susţine medicul Tiberiu Rugea, ar mai fi nevoie de minim doi medici, dar şi de asistente medicale. În judeţ sunt peste 7.000 de pacienţi bolnavi de cancer, iar în fiecare an sunt depistate alte 1.600 de cazuri. „Nu cred că este o creştere în mod deosebit a incidenţei bolii de cancer, dar există un lucru care duce la o încărcătură prea mare pe medic oncolog. Sunt foarte multe tratamente noi care au intrat în oncologie şi pe care acum 10 ani nu le aveam. Prin urmare, sunt mult mai multe lucruri pe care le poţi face pentru un bolnav, ceea ce necesită şi mai mult timp”, a subliniat medicul Tiberiu Rugea. Dacă în prezent sunt doi medici la Spitalul din  Deva, a fost o perioadă când Tiberiu Rugea a profesat singur timp de nouă luni. A reuşit să facă faţă situaţiei fiind un profesionist desăvârşit şi iubindu-şi meseria, chiar dacă nu mai avea timp pentru nimic altceva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura