Comunitate

Cresc vânzările de Algocalmin

Adriana Raluca Mîţ

De la sfârşitul acestui an, algocalminul, precum şi alte medicamente care conţin substanţa numită metamizol, vor putea fi vândute doar pe bază de reţetă, eliberată de medicul de familie. Această hotărâre a Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) i-a determinat pe hunedoreni să-şi facă rezerve pentru clipele de suferinţă.

Se consumă în cantităţi mari

Algocalminul, alături de Paracetamol sau Aspirină, sunt medicamentele cele mai cunoscute şi folosite de români aproape pentru orice problemă de sănătate. Dovada acestui lucru o reprezintă cele peste 200 de milioane de cutii de Algocalmin vândute doar la nivelul anului 2009. Astfel că ANM a hotărât să ia măsuri pentru a diminua consumul exagerat de Algocalmin, mai ales că substanţa care se găseşte în acest medicament, metamizol, poate provoca boala numită agranulocitoză, ce determină scăderea imunităţii organismului. Principalul motiv, însă, al acestei decizii este aliniarea României la standardele Consiliului Europei, care a cerut restricţionarea utilizării pe cale orală a metamizolului. Printre medicamentele care conţin această substanţă se numără şi Analgin, Fabocalm, Algiotop, Centralgin, Alindor, Algoblock, Metamizolul Farmacom, Novocalmin, Algoremin, Algozone şi Sintocalmin.

„Oamenii au început să-ţi facă rezerve”

„Algocalmin – combate istoric durerea” – este unul dintre sloganurile folosite de firma producătoare într-unul dintre cele mai recente spoturi publicitare. E adevărat faptul că Algocalminul există pe piaţa din România de zeci de ani, de aceea este folosit atât de des pentru că toată lumea îl cunoaşte. Dar medicamentul este cumpărat şi datorită preţului mic faţă de alte calmante. De aceea, farmaciştii spun că hunedorenii au şi început să-şi facă rezerve la doar o săptămână de la anunţarea hotărârii ANM.

„Se vinde foarte mult Algocalmin, pentru că este un medicament clasic. Din categoria calmantelor, Algocalminul este destul de ieftin (în jur de 7-8 lei cutia), pe când Nurofenul, spre exemplu, poate ajunge şi la 17 lei cutia. Este clar, va scădea cererea de algocalmin din 2011, din moment ce se va elibera doar pe bază de reţetă. Cine va avea bani, va cumpăra alte medicamente, mai scumpe. Deocamdată, după ce s-a anunţat că Algocalminul se va elibera de la anul doar pe reţetă, se observă o creştere a vânzărilor la acest produs farmaceutic. Dar, oricum, oamenii nu pot să-şi facă provizii foarte mari, pentru că şi medicamentele, ca orice produs, au termen de valabilitate”, spune farmacista Luiza Pavel. De aceeaşi părere este şi Corina Rusu, o altă farmacistă din Deva, care spune că prin această mediatizare a deciziei ANM, Algocalminul se vinde singur: „Lumea cumpără din ce în ce mai mult şi asta pentru că este folosit cam pentru orice problemă medicală: dureri de cap, febră, dureri de dinţi. Chiar astăzi a venit o femeie cu reţetă pentru Algocalmin”, afirmă aceasta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura