Comunitate

Crăciunul în satele hunedorene

Moş Crăciun şi-a anunţat deja prezenţa în câteva comune din judeţ. Şi în acest an nu vine cu mâna goală, administraţiile publice locale oferindu-le celor care încă nu au împlinit vârsta majoratului daruri de sezon.
La Sarmizegetusa, pachete din sponsorizări
„Vom oferi copiilor din comună, în cadrul serbării de final de an, mici atenţii. Ne adresăm tuturor celor de la prima zi de viaţă şi până la cei de 18 ani. Cu toţii sunt consideraţi copii. Fiind un obicei practicat de mai mulţi ani, lumea e obişnuită cu astfel de acţiuni şi a devenit un fel de tradiţie. Cei mici (sub trei ani), care nu ajung la serbare, undeva la 10-15 la număr, primesc darurile acasă. Totul se face din sponsorizări, nu din bugetul local. Nu am vrut să lăsăm loc interpretărilor, nici de ordin legal şi nici din partea comunităţii. Am estimat un număr de circa 150 de pachete. Dăm şi cadrelor didactice pacheţele, dar şi personalului primăriei, inclusiv consilierilor locali. Iluminatul de sărbătoare vrem să-l pornim în ziua de Sfântul Nicolae, aşa cum practicăm de regulă. Să sperăm că ne va ajuta şi timpul”, a precizat Adrian Cordoş (foto), primarul comunei Sarmizegetusa. Cât priveşte datina colindului, acesta a mai spus că juniorii sunt cei care o duc mai departe, iar uşa administraţiei locale este deschisă pentru toţi aceia care vor să vină cu colindatul, vestind un gând bun, de an nou.
La Vorţa se aşteaptă dubaşii
O altă comună care se identifică cu tradiţiile este Vorţa. „De Crăciun, încercăm să le facem mici bucurii copiilor din comună. De la preşcolari şi până la cei de 18 ani sunt incluşi toţi. Dacă fac serbare, le dăm acolo, dar dacă nu, le ducem acasă la fiecare. Avem o grădiniţă şi o şcoală generală în satul Visca. Astea ne sunt unităţile de învăţământ. Nu prea se înghesuie sponsorii, aşa că rămâne tot în sarcina bugetului local acest efort financiar. Nu ne permitem să facem nici spectacole tematice, cu invitaţi de seamă care să cânte colinde, dar avem speranţa că tineretul nostru se va ţine de obiceiuri şi va merge cu duba în ziua de Crăciun. Dacă nu apucă să ia la rând toate casele, dubaşii vor continua şi a doua zi. Gazdele le oferă cozonac, îi cinstesc cu câte un pahar de ţuică, iar ei nu le rămân datori, cântându-le colinde şi jucându-le jocul nostru de suflet. Seara, se distrează la bal. Din păcate, nu se mai îmbracă în port tradiţional, dar măcar să continuie ce au început străbunii. Revelion nu le putem face, ci doar să le punem la dispoziţie căminul cultural, în situaţia în care ni-l cer pentru a organiza ei o petrecere. De asemenea, trebuie să mai spun că dubaşii organizează bal şi în seara de 1 ianuarie, spre 2 ianuarie”, a afirmat primarul din Vorţa, Radu Emil Bureană (foto). Acesta are o singură dorinţă pentru 2018, şi anume să fie un an mai darnic şi mai bun. Pe cel care tocmai se încheie l-ar cataloga ca fiind unul de supravieţuire.
La Toteşti, colinde şi daruri
Şi în Ţara Haţegului, Moşul va împrăştia daruri. „În fiecare an aducem un mic zâmbet, oferindu-le copiilor din rândul comunităţii pachete de sărbători. Le oferim la căminul cultural din satul principal, acolo unde urmează să se organizeze serbarea de sfârşit de an. Cei mici pregătesc colinde şi scenete cu precădere religioase, în spiritul Crăciunului. În perioada ce vine va fi şi un recital de colinde ce va avea loc la bisericile din Toteşti şi Păclişa, continuând apoi la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă de la Păclişa. Vor fi solişti de muzică populară de la noi din judeţ, care ne vor încânta cu un binecunoscut repertoriu creştin. Aşteptăm colindători şi la primărie, localnici, fii ai satului sau orice creştin doreşte să ne bucure cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului”, a declarat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti. Referitor la situaţia cu care alţi colegi de breaslă se confruntă la acest final de an, primarul spune că nu se poate plânge, având toţi banii necesari asigurării salariilor. Dar parcă ar spera, totuşi, la ceva: 2018 să fie măcar aşa cum a fost 2017, dacă nu se poate şi mai bun. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura