Actualitate

Crăciun de criză fără brad

02 Brazi de vanzare (2)

Nicoleta Popa

 Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase tradiţii legate de Sărbătoarea Crăciunului. Cu două zile înainte de Naşterea Domnului, oferta comercianţilor pentru brazi şi molizi este extrem de variată, iar preţurile sunt mult mai mici decât cele de anul trecut. Cu toate acestea, cumpărătorii sunt puţini. Pieţele din Deva sunt pline de brazi, ai căror comercianţi au venit, majoritatea, din judeţul Alba.

Nici măcar preţurile scăzute nu îi atrag pe deveni
Preţul pomilor de Crăciun variază în funcţie de înălţime, aspect, dar şi de calităţile de negociator ale fiecărei persoane. Ca şi înălţime, brazii scoşi la vânzare variază între 60 de centimetri şi trei-patru metri, iar preţurile se încadrează între 20 şi 100 de lei.
„Vânzarea merge foarte prost. Dacă anul trecut vindeam 14-15 brazi de zi, acum, dacă vindem şapte zilnic. Oamenii nu au bani şi suntem nevoiţi să lăsăm la preţ, că nu avem ce să facem, nu putem rămâne cu ei. Măcar să reuşim să ne plătim cheltuielile. Am venit din judeţul Alba şi dormim prin maşini, că nu ne permitem să stăm în chirie,” a declarat un comerciant.

Preţuri mai mici ca anul trecut
Cei care îşi doresc neapărat un brad natural în casă de Crăciun, au negociat la sânge preţul acestuia. „Am cumpărat un brăduţ cu 40 de lei. Am văzut că preţurile sunt mult mai bune ca anul trecut şi vânzătorii mai lasă din preţ. Chiar dacă este criză şi sunt bani puţini, tot am făcut acest sacrificiu, pentru că de când mă ştiu, am avut în casă un brad verde de Crăciun. Altfel sunt sărbătorile cu miros de brad, de sărmăluţe şi de cozonac în casă, mai ales că îmi vin şi copiii acasă”, a spus Ioana Petre, o pensionară din Deva.
Cine nu mai are bani pentru un brad se mulţumeşte cu câteva crenguţe care costă un leu. „Sunt destul de bătrână ca să mă mai apuc să împodobesc acum bradul. Două-trei crenguţe îmi sunt de ajuns, atâta cât să se simtă mirosul de brad în casă “, mărturiseşte Maria Popa.
Direcţia Silvică Hunedoara a tăiat din pădurile hunedorene circa 3.000 de brazi, dar dintre care doar 700 vor ajunge în casele oamenilor. Majoritatea a fost dată angajaţilor direcţiei şi instituţiilor din judeţul nostru. La ocoalele silvice, un molid poate fi cumpărat cu 20-35 de lei.

Contrabanda de brazi este în floare
Brazii nu se cumpără, dar alţii fac contrabandă cu pomi de Crăciun. De la jumătatea lunii noiembrie, poliţiştii hunedoreni au confiscat 175 de brazi. Patru persoane s-au ales cu dosare penale pentru tăieri ilegale şi sustrageri de material lemnos şi au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 6.380 lei pentru lipsa actelor de provenienţă a brazilor. În urmă cu două zile, un bărbat de 23 de ani din comuna Vidra, judeţul Alba, a fost prins de către poliţişti că vindea ilegal 50 de brazi în Piaţa Agro-alimentară din Deva. Bărbatul a declarat oamenilor legii că brazii provin din pădurea proprie, iar sigiliile şi crotaliile care ar fi trebuit să fie aplicate pe fiecare în parte, s-au pierdut pe drum. Pentru că nu a putut prezenta documentele de provenienţă a acestora, bărbatul a fost amendat cu 200 de lei, iar pomii de iarnă au fost confiscaţi. Direcţia Silvică Hunedoara va valorifica toţi brazii reţinuţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura