Actualitate

Consum zero, facturã de milioane

4 X 1repartitoare-termice-calorifere-09vt-vt

Nicolle Ebner

Despre facturi „umflate” cu voie sau din neştiinţă de către administratorii asociaţiilor de proprietari s-a tot scris. Dar să ajungi să plăteşti milioane de lei vechi pentru ZERO consum de termoficare, din cauza administratorului de asociaţie, care habar nu are să împartă consumurile, se pare că devine o modă în Deva.

Ce nu ştie un administrator şcolit…
În această situaţie este şi Margareta Osain, o pensionară care îşi duce zilele în blocul E9 de pe Aleea Crinilor. Pensia mică şi preţurile mari la utilităţi au determinat-o pe Margareta să se debranşeze de la reţeaua centralizată de termoficare, încă din luna noiembrie a anului trecut. Spre disperarea ei, s-a trezit că în luna martie, prin „grija” asociaţiei de proprietari, are de plătit 480,50 lei pentru termoficare, în condiţiile în care a dârdâit de frig toată iarna. Contrar legislaţiei şi normativelor în vigoare, asociaţia de proprietari a decis ca factura pentru energia termică din luna martie (temperaturi de 27 de grade Celsius) în valoare de 2.248,48 lei să o împartă la suprafaţa celor şase apartamente care mai sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare, fără să-i pună la plată şi pe proprietarii apartamentelor prin care trec conductele de termoficare. În consecinţă, conform documentelor întocmite de asociaţia de proprietari, pentru Margareta Osain, zero Gcal. consumate costă 480,50 lei.

…poate face un elev de clasa a X-a
Claudiu Simionescu, director SC Calor Deva, spune că vina este în exclusivitate a administratorilor care nu vor să ţină cont de ţevile care traversează toate apartamentele din imobil. În blocurile în care s-au operat debranşări de peste 80 la sută, căldura radiantă ajunge până la 60 la sută din întreg consumul de termoficare, iar acest consum trebuie repartizat în cotă parte indiviză tuturor proprietarilor care beneficiază direct sau indirect de această căldură. „Este obligaţia administratorilor să identifice suprafeţele radiante şi să calculeze cantitatea de căldură radiată de acestea. Le-am dat normativele venite de la minister. Până şi un copil de clasa a X-a face aceste calcule, singurul lucru pe care-l au de făcut este să măsoare lungimea şi diametrul ţevilor. Dar se pare că este mai uşor să-i batjocorească pe proprietari şi să-i determine să se debranşeze, fără să ţină cont că politicile europene impun revenirea la încălzirea nepoluantă, cea centralizată”, explică şeful SC Calor Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura